Poszukuje Hondy CB 450 lub CB 450s może ktoś ma w okolicy
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
-
DOK
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Suzuki Intruder VS 700
Jacku żeby to było takie proste - cewka zasilająca moduł jest najprawdopodobniej martwa więc motur w ogóle nie odpala to zauważyliśmy z Pawłem Sq8bwh dopiero po zakupie modułu na allegro niby ma być sprawny - i moduł jest ale nie ma go jak sprawdzić - bo jeżeli moduł byłby sprawny to muszę się określić czy biorę czy oddaję a było nie było parę groszy kosztował i sprzedawca za długo nie będzie czekał.
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
Witam
Widzę ,że naprawę zacząłeś prawie od końca , tj. kupowanie części bez prawidłowego ustalenia przyczyny uszkodzenia.
na pewno trzeba było najpierw sprawdzić cewkę wzbudzenia układu zapłonowego , następnie dobry mechanik lub elektryk powinien pominąć moduł i sprawdzić czy układ zapłonowy podaje iskrę na świecę a nawet jest możliwość odpalenia silnika z pominięciem modułu , a dopiero kupować moduł
Sory zacząłeś od du........ strony , lub twoi mechanicy mają słabe pojęcie o takiej naprawie
Widzę ,że naprawę zacząłeś prawie od końca , tj. kupowanie części bez prawidłowego ustalenia przyczyny uszkodzenia.
na pewno trzeba było najpierw sprawdzić cewkę wzbudzenia układu zapłonowego , następnie dobry mechanik lub elektryk powinien pominąć moduł i sprawdzić czy układ zapłonowy podaje iskrę na świecę a nawet jest możliwość odpalenia silnika z pominięciem modułu , a dopiero kupować moduł
Sory zacząłeś od du........ strony , lub twoi mechanicy mają słabe pojęcie o takiej naprawie
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
-
brzuchaty
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
-
DOK
- Zwykły forumowicz
Odswierzę trochę temat - bo może się komuś przydać:
W gwoli ścisłości Jacek miał rację że nie należało kupować pierwszego modułu zapłonowego bo takie są fakty teoretyczne. Jednakże w moim wypadku zakup był słuszny z powodu, i tu ciekawostka mój majster wymontował moduł ze skuterka hondy (ponoć do hondy cb pasuja moduły z jakiegoś tam skuterka i nie kosztują 100 czy 250 zł tylko 35-45 zł) i po zakręceniu rozrusznikiem pojawiła się iskra - koślawa, cienka ale była. I tu zagadka???
Dlatego zakup modułu.
Generalnie okazało sie że Honda CB 450s ma układ zapłonowy samodzielny - nie potrzebuje współpracy akumulatora (nie wiem czy dobrze to nazwałem) prąd na moduł zapłonowy podaje cewka dodatkowa umocowana w statorze alternatora i ona właśnie a dokładnie jedna z nich miała przerwę wynikłą najprawdopodobniej z drgań. I dodatkowa ciekawostka - ani w Zamościu ani w Tomaszowie nie znalazłem żadnego gościa co by sie podjął tego przewinąć - każdy stawiał pytanie - ile zwojów (wymiękłem i kupilem nowy stator) dla większego usmiechu powiem że kupilem za 150 zł a w firmie za ściągnięcie żądali 1783,63 zł kurcze połowę wartości motorka.
Pozdrowienia dla pragnących pomóc - i podziękowania.
W gwoli ścisłości Jacek miał rację że nie należało kupować pierwszego modułu zapłonowego bo takie są fakty teoretyczne. Jednakże w moim wypadku zakup był słuszny z powodu, i tu ciekawostka mój majster wymontował moduł ze skuterka hondy (ponoć do hondy cb pasuja moduły z jakiegoś tam skuterka i nie kosztują 100 czy 250 zł tylko 35-45 zł) i po zakręceniu rozrusznikiem pojawiła się iskra - koślawa, cienka ale była. I tu zagadka???
Dlatego zakup modułu.
Generalnie okazało sie że Honda CB 450s ma układ zapłonowy samodzielny - nie potrzebuje współpracy akumulatora (nie wiem czy dobrze to nazwałem) prąd na moduł zapłonowy podaje cewka dodatkowa umocowana w statorze alternatora i ona właśnie a dokładnie jedna z nich miała przerwę wynikłą najprawdopodobniej z drgań. I dodatkowa ciekawostka - ani w Zamościu ani w Tomaszowie nie znalazłem żadnego gościa co by sie podjął tego przewinąć - każdy stawiał pytanie - ile zwojów (wymiękłem i kupilem nowy stator) dla większego usmiechu powiem że kupilem za 150 zł a w firmie za ściągnięcie żądali 1783,63 zł kurcze połowę wartości motorka.
Pozdrowienia dla pragnących pomóc - i podziękowania.
- sas
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: CB 450S / trampek 600 i nawet to fajna maszyna...
Re: Poszukuje Hondy CB 450 lub CB 450s może ktoś ma w okolic
szukam statora do cb 450s
A tam cicho być http://www.youtube.com/watch?v=hJbBjjTsaEM" onclick="window.open(this.href);return false;
-
DOK
- Zwykły forumowicz
hehe cieszę że się przydało - generalnie w tym wypadku czas jest ważny, a jeździć sie chce
-
Fihu
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Honda XRV Africa Twin rd03
Swoją sprzedałem do Dubienki na jesieni o ile mnie pamięć nie myli - CB 450 SC Nighthawk z 1986roku. Szukać nr tel do gościa czy nie ma sensu? 
Speeding, sparks like lightning
Engine working hard
Furnace on the foot plate
Shining in the night
Iron striking metal
The sound of racing steel
It's all I ever wanna hear
It's music to my ears
Engine working hard
Furnace on the foot plate
Shining in the night
Iron striking metal
The sound of racing steel
It's all I ever wanna hear
It's music to my ears
- sas
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: CB 450S / trampek 600 i nawet to fajna maszyna...
Swoją sprzedałem do Dubienki ... No nic było mineło, jak oceniasz to moto bo ja mam same plusy w rękawie a myśle zwłaszcza o silniku
PZD SAS
PZD SAS
A tam cicho być http://www.youtube.com/watch?v=hJbBjjTsaEM" onclick="window.open(this.href);return false;