To że młody człowiek na necie może znaleźć takie rzeczy , przy których ta stronka blednie - to fakt nad którym nie ma sensu dyskutować.
Ten sam młody człowiek dosiadając skuterka ma co najmniej 13 lat i jest już nieźle "uświadomiony" w tym i innym temacie ... ( na kropeczkach dopiszcie sobie w jakim

)
Dając tego linka na forum zdawałem sobie sprawę z tego , że dyskusja na ten temat może być "gorąca" i mogę narazić się na zarzut poszukiwania taniej sensacji - mimo to uznałem że warto to zrobić. Normalnie człowiek tak do końca nie zdaje sobie sprawy z tego, czy może skończyć się jazda motocyklem.
Wypadki ?? owszem zdarzają się , ale przecież nigdy mnie... najwyżej jakiś mały szlif przy niedużej prędkości...
Przed wypadkiem czasami nie da się uchronić - ale można zmniejszyć jego skutki.
Jako "świeży" właściciel motoru poszukiwałem na różnych forach informacji między innymi tych jaki kask kupić.
Mądre , pełne troski o "moje" bezpieczeństwo wypowiedzi doświadczonych motocyklistów mówiły:
- kup najlepszy na jaki cię stać ( swoją drogą racja) najlepiej taki jak ja mam firmy XX za 2 tysie,
-następny użytkownik dopisywał: i koniecznie kombik skórzany firmy YY za 3 tysie, sam taki mam i sobie chwalę.
-trzeci pisał: i buty firmy ZZ za tysiaka.
Taka licytacja kto ma lepszy , bezpieczniejszy - czytaj droższy ubiór motocyklowy

no i tak z grubsza uzbierało się tego 6 tysięcy.
Wiecie Panowie co o tym myśli przeciętny młodzian dosiadający używanego chińskiego skuterka którego kupił mu tata za tysiąc złotych ??
Wiecie o czym myśli ??
- o tym skąd wziąść 4 złote na litr paliwa żeby pojeździć z chłopakami
Wykańczam dom , mam na utrzymaniu 3-kę dzieci , wiadomo że "groszem nie śmierdzę" i pod tym względem trochę przypominam opisywanego "skuterowca" miałem zamiar kupić tylko kask znanej wszystkim firmy za 50,00zł. nówka i jazda !!!
Ne "pewnym" forum ( nie pamiętam już gdzie) znalazłem link do tej stronki ( mam ją w zakładkach i od czasu do czasu "dla odświeżenia" odwiedzam)
pod wpływem tych zdjęć jakoś tak:
- zamiast "atrapy kasku" kupiłem GREX'a
- zamiast starej "normalnej" skóry wisi w szafie motocyklowa skóra z ochraniaczami na plecach , barkach i łokciach
- zamiast włóczkowych rękawic w zimne dni i gołych rąk w ciepłe - mam skórzane wzmacniane na kostkach kevlarem rękawice motocyklowe
- zamiast starych dżinsów - motocyklowe spodnie z Cordury z ochraniaczami na kolanach i biodrach
- w końcu zamiast adidasków - wysokie skórzane buty motocyklowe
Jeśli ktokolwiek pod wpływem tej czy innej podobnej stronki
- czasami trochę zwolni ,
- zrezygnuje z wyprzedzania na 3-go, czy też z prawej strony poboczem,
- tak jak ja zainwestuje ubranie na motor - może nie topowych firm - ale będzie ono zwiększało bezpieczeństwo to sądzę, że warto nawet "kosztem" kilku wrażliwych duszyczek.
PS. obym nigdy nie musiał dziękować tej osóbce która gdzieś tam umieściła link do tej stronki... , a może powinienem podziękować już teraz ??