Uchwyt pasażera

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Rozi

Uchwyt pasażera

Post autor: Rozi »

Głowię się od jakiegoś czasu nad jakimś "trzymadłem" dla plecaczka , który po pierwszej przejażdżce kategorycznie odmówił jazdy na motorze do czasu zamontowania "jakiegoś" uchwytu.
W oryginale wygląda to tak:

Obrazek

Oryginalny jest niedostępny w Polsce i chyba tylko raz widziałem na ebay.de
Nie widzę chyba żadnego problemu żeby coś takiego dorobić - no i właśnie gdzie ?? i kto mógłby to zrobić ?
Ewentualnie jakieś inne sugestie jak rozwiązać ten problem....
Awatar użytkownika
ZUNDAPP600
Zwykły forumowicz
Motocykl: Virago
Kontakt:

Post autor: ZUNDAPP600 »

Najszybciej , najprościej no i chyba wyjdzie Ok - stal nierdzewna .
Wygiąć taki kabłąk wykonać mocowanie - spawanie uchwytów do kabłąka chyba nieuniknione .
Jedno popołudnie wypolerować . ( na foto jest czarne ale to chyba nie przeszkoda aby było na połysk )
Przykręcić do moto wykorzystując istniejące śruby lub otwory

Teraz minusy

Nikt nie chce bawić się takimi drobnostkami
Stal nierdzewna spawanie najlepiej TIG
Polerowanie chyba tylko we własnym zakresie
Sporo zabawy z pasowaniem do moto
Ale zima przed nami więc i czasu sporo :D
[url]http://www.zundapp.pl[/url]
wally

Post autor: wally »

mialem "przyjemnosc" kiedys przejechac sie jako pasazer trzymajac sie takiego uchwyty jak na zdjeciu(fazer Jarka) oceniam to rozwiazanie niestety nienajlepiej - niewygodnie, ciezko sie utrzymac przy redukcji, a przy hamowaniu kierowca byl spychany przezemnie na zbiornik trzymanie rak z tylu na dluzszej trasie byloby meczace. Fakt ze waze napewno wiiecej niz Twoj plecaczek. Zdecydowanie lepszym, moim zdaniem, rozwiazaniem jest jakies przednie "trzymadlo" chocby jakis pasek na siedzeniu.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

A wiec moje zdanie jest takie, uchwyt moze służyć jako dodatkowe pomocnicze "trzymadło" by w razie wu było coś pod ręką za tobą.
Jednak w praktyce, jak jeżdżę z plecaczkiem to okazuje się że jazda bez rączki jest bezpieczniejsza, ponieważ:

1. jak pisał Wally podczas energicznego przyspieszania, pasażer może się nie zorientować, podrywajac mu nogi do góry co za tym idzie robi salto do tylu . przykład: (kolega z forum :) tak właśnie przewiózł mój plecaczek że przy predkości 180km/h poderwało jej nogi, na szczescie zdazyła złapać go za pas).

2. Jazda bez uchwytu z tyłu wygląda tak: pasażer podczas hamowania musi ręce opierać na zbiorniku, aby na kierowce nie leciał cięzar, natomiast podczas przyspieszania, łapie kierowce w pasie . Uważam że jest to najlepsza i wyczuta przez kierowce jak i pasażera jazda.
Bondi

Post autor: Bondi »

Moze poszukaj teraz przez zime jak moto stoi na allegro moze tam jest jakis rozbity i sprzedaje czesci.
Rozi

Post autor: Rozi »

Hm... już pół roku "czeszę" ebay.de i ebay.uk - niestety bez rezultatu, a teraz po sezonie to wogóle bryndza. Na naszym allegro z części do RS250 w zasadzie nie ma nic.
Nie bardzo widzę możliwość zrobienia uchwytu przed pasażerem , gdyż moto posiada 2 oddzielne siedzenie. To tylne jest jakieś 10cm wyżej , dokładając do tego ukośnie poprowadzony stelaż daje co najmniej 15 -20 cm . Z tego też względu opieranie się pasażera o bak wydaje mi się dość problematyczne.
Chyba opcja Zundapa była by najlepsza chociaż ja myślałem raczej od kawałku zwykłej hartowanej stali. Do jednak trzeba mieć "blade pojęcie" o metaloznawstwie, kawałek kuźni, no i jakieś giętarki. W sumie na myśl przychodzą mi tylko goście od ogrodzeń metalowych...
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

Albo Zundap hihi - przecież jakbys się mocno uśmiechną - tak od ucha do ucha to może ....

Tylko pamiętaj o
Obrazek
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz

JerryCool pisze:. Z tego też względu opieranie się pasażera o bak wydaje mi się dość problematyczne.
Spróbuj tak się przejechać z pasażerką, może co prawda ta twoja 250 tak nie wyrywa z miejsca, chociaż nie wiem bo nie siedziałem na tym, ale na 1000cm3 to jak dasz w palnik pasażer się nie utrzyma za tylnią rączke chyba ze ma dobry ścisk udami :) (praktyka)

ps. chociaż sam chcę wstawić rączkę u siebie tak jak mówiłem asekuracyjnie, i właściwie już ją wstawiałem, dziury pół dnia wycinałem, wyglądało ekstra ale za długo się nie nacieszyłem , bo przez moją głupotę zgubiłem ją po 1 przejażdzce uwazajac ze nie przykrecona nie wypadnie, mylilem się ..:)
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz

Jerry poszukaj sobie tu na aukcjach uchwytow moze ktorys poodejdzie :

http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Awatar użytkownika
Stirlitz
Zwykły forumowicz

Post autor: Stirlitz »

uchwyt z tyłu jest potrzebny

pasażer trzyma się jedną ręką z tyłu za ten właśnie uchwyt, a drugą ręką kierowcę
podczas hamowania jest dużo wygodniej i bezpieczniej niż opieranie się o bak
na dłuższych trasach gdzie nie ma potrzeby walki plecaczek trzyma się cały czas z tyłu i mówi, że tak jest najwygodniej

8)
[img]http://img264.imageshack.us/img264/3462/ptaki9wudw3tb4.gif[/img]
Motocyklem jeździć nie umiem, ale lubię.
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Taki uchwyt nie trudno dorobić.
Jeśli masz dobrego kolegę mającego warsztat mechaniczny (np.jak Cykuś) to wystarczy się dobrze uśmiechnąć i uchwyt masz.
Szkoda że to nie lato.
Podjechałbyś do mnie to z moim starym zrobilibyśmy ci cuś takiego.
No bez flaszki by się nie obeszło.:D
ZEN

Post autor: ZEN »

i gęś!!! :wink:
Speedarek
Zwykły forumowicz

Post autor: Speedarek »

Cennik usług mi sie podoba 8) :lol:
Nie ważne co masz pod dupą , ważne co masz nad nią .......
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Moze od ETZ?
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”