Ciekawy opis. Ja póki co nie ściągnąłem gdyż nie miałem odpowiednich narzędzi ale sprawdzałem i tak jak w opisie na gaźniku blokada jest. Zainteresowanym życze miłego czytania
Blokady w chińskich skuterach (4T)
- KAMILOO
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha TDR 125, Romet 777, CZ 175/477
- Kontakt:
Blokady w chińskich skuterach (4T)
http://www.jednoslad.pl/modules.php?nam ... opic&t=647
Ciekawy opis. Ja póki co nie ściągnąłem gdyż nie miałem odpowiednich narzędzi ale sprawdzałem i tak jak w opisie na gaźniku blokada jest. Zainteresowanym życze miłego czytania
[img]http://img123.imageshack.us/img123/8579/11222ss8.gif[/img]
[url=http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TDR_125/72844][img]http://img132.imageshack.us/img132/4029/dra.png[/img][/url]
Ujeżdżanie nowego rumaka ;)
[url=http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TDR_125/72844][img]http://img132.imageshack.us/img132/4029/dra.png[/img][/url]
Ujeżdżanie nowego rumaka ;)
-
PAWELOO
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
-
zeniop
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha XVS 650 A
Czytają posty w linku Kamiloo odnoszę wrażenie, że tylko autorowi tematu (niejakiemu KRapickiemu, który został zbanowany
)proponowane zmiany przyniosły jakąś kożyść (znaczy się poczytność na forum
).
Zdejmowanie jakichkolwiek blokad np. w postaci usuwania odcięcia zapłonu w samochodach moim zdaniem podpadają pod tuning - zwiększa się osiągi danego pojazdu. Jednak zawsze odbija się to na trwałości części i podzespołów, dlatego profesjonalny tuning to nie tylko doklejenie spojlera i założenie rury wydechowej z Ikarusa, a wymiana newralgicznych elementów z fabrycznych na takie o zwiększonej wytrzymałości, które zapewnią bezpieczeństwo użytkowania "odbezpieczonej" maszyny.
Zdejmowanie jakichkolwiek blokad np. w postaci usuwania odcięcia zapłonu w samochodach moim zdaniem podpadają pod tuning - zwiększa się osiągi danego pojazdu. Jednak zawsze odbija się to na trwałości części i podzespołów, dlatego profesjonalny tuning to nie tylko doklejenie spojlera i założenie rury wydechowej z Ikarusa, a wymiana newralgicznych elementów z fabrycznych na takie o zwiększonej wytrzymałości, które zapewnią bezpieczeństwo użytkowania "odbezpieczonej" maszyny.
...
- sebus00
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm
Muszę się zgodzic z Zeniopem, odnosnie usuwania blokady odciecia zaplonu, przeciez to szczytowy zakres silnika. Pozatym moj kolega zakupil sobie skuterka wywalil 4 klocki Peugota, smigal 2 tyg, poczym zdjal blokady, i sprzet wytrzymal 4dni, bo niektorzy niestety ile fabryka dala, i takie sa kosekwencje...
- Piotrek
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
Otoz w silnikach, gdzie zawory zamykane sa przy pomocy sprezyn, przy zbyt wyskokich obrotach walu korbowego owe sprazyny nie dadza rady zamknac zaworow przed znalezieniem sie tloka w GMP.jacek_akinom pisze:na jakiej podstawie tak twierdzisz , z tego wynika co piszesz , że każdy 4T z odcięciem zapłonu będzie miał ten problem nie tylko skutery ale i auta co jest nieprawdą , więc po co w tych silnikach jest rozrząd i jakie ma zadanie????????
No chyba ze masz komre spalania wystarczajaco wysoka.
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
-
dex
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: XTZ 750 ST i Toffik
PiotrekRR napisał:
Otoz w silnikach, gdzie zawory zamykane sa przy pomocy sprezyn, przy zbyt wyskokich obrotach walu korbowego owe sprazyny nie dadza rady zamknac zaworow przed znalezieniem sie tloka w GMP.
Racja.
Wyglada to tak, ze każdy układ mechaniczny, ma swoją masę, a każda masa ma swoją bezwładność. Sprężyna ma za zadanie zamknąć zawór, ale żeby to zrobić, musi pokonać siły bezwładności tegoż zaworu, no co niestety traci czas. Dodatkowo, im większa prędkość danego układu, tym większa bezwładność i koło się zamyka. Większe obroty silnika, oznaczają większą bezwładność zaworu, co z kolei powoduje jego wolniejsze domykanie i w efekcie może doprowadzić do zderzenia z tłokiem. Powiecie pewnie że skoro zawór ma swoją bezwładność, to i tłok przy jego znacznej(w porównaniu z zaworem) masie. Racja, tyle że tłok jest poruszany sztywnym korbowodem, który nie potrzebuje tak dużo czasu co sprężyna, żeby cofnąć/popchnąć tłok. Dlatego silniki spalinowe mają wartość maksymalna obrotów, po przekroczeniu których ulegają zniszczeniu.
Ale szczerze wam powiem że pi... gadacie...
Może się nie znam na mechanice skuterów, ale z tego co czytam, to nikt nie mówił o zmienianiu ECU, a tylko w ten sposób możnaby wyłączyć "odcięcie". W tekscie z link-u jest mowa o odcięciu przewodu idącego z koła do modułu. Tak się zapytam: Jak myślicie, gdzie jest impulsator który odczytuje obroty wału korbowego... na kole?? To jego wycięcie spowodowałoby ewentualny brak odcięcia zapłonu po przekroczeniu obrotów max. i mogłoby doprowadzić do spotkania zaworów z tłokiem (no chyba że jest to głowica bez-kolizyjna). Na moje oko, odcięcie przewodu, o którym mowa w tekscie, powoduje to, że ECU nie wie z jaką prędkościa porusza się skuter, przez co nie ogranicza mocy po przekroczeniu 50 km/h. Silnik i tak jest bezpieczny, bo obroty odczytuje czujnik na wale.
Otoz w silnikach, gdzie zawory zamykane sa przy pomocy sprezyn, przy zbyt wyskokich obrotach walu korbowego owe sprazyny nie dadza rady zamknac zaworow przed znalezieniem sie tloka w GMP.
Racja.
Wyglada to tak, ze każdy układ mechaniczny, ma swoją masę, a każda masa ma swoją bezwładność. Sprężyna ma za zadanie zamknąć zawór, ale żeby to zrobić, musi pokonać siły bezwładności tegoż zaworu, no co niestety traci czas. Dodatkowo, im większa prędkość danego układu, tym większa bezwładność i koło się zamyka. Większe obroty silnika, oznaczają większą bezwładność zaworu, co z kolei powoduje jego wolniejsze domykanie i w efekcie może doprowadzić do zderzenia z tłokiem. Powiecie pewnie że skoro zawór ma swoją bezwładność, to i tłok przy jego znacznej(w porównaniu z zaworem) masie. Racja, tyle że tłok jest poruszany sztywnym korbowodem, który nie potrzebuje tak dużo czasu co sprężyna, żeby cofnąć/popchnąć tłok. Dlatego silniki spalinowe mają wartość maksymalna obrotów, po przekroczeniu których ulegają zniszczeniu.
Ale szczerze wam powiem że pi... gadacie...
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
TAT , TAK . Teoretycznie Panowie macie rację . jednak w mojej prawie 30 letniej praktyce ja się z takim przypadkiem nie spotkałem . Zdejmowanie blokad w 4T nie polega na zdjęciu elektronicznej blokady max obrotów silnika przy tym należ wykonać wiele innych czynności / między innymi wymiana sprężyn , zaworowych , wymiana wałka rozrządu / , wtedy to ma sens i unika się takich problemów ze tłok spotka się z zaworami.
- Piotrek
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
W takim przypadku to ma sens. Tylko po co przerabiac tak zwykly skuter? Te kilka km/h wiecej jest tego warte? Profesjonalne zwiekszenie mocy w skuterku celem przygotowania go do wyscigow tych maszynek to wydatek ok 20 tys zl.
Jak dla mnie moc uzyskiwana z dzisiejszych 50ccm jest dobrym kompromiscem miedzy osiagami a trwaloscia jednostki napedowej. I nie wiem czy warto ingerowac w konstrukcje fabryki. Zawsze mozna wkrecic lepsza swiece, lac lepsze paliwo i dbac o poprawne ustwaienia osprzetu.
Jak dla mnie moc uzyskiwana z dzisiejszych 50ccm jest dobrym kompromiscem miedzy osiagami a trwaloscia jednostki napedowej. I nie wiem czy warto ingerowac w konstrukcje fabryki. Zawsze mozna wkrecic lepsza swiece, lac lepsze paliwo i dbac o poprawne ustwaienia osprzetu.
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
-
Daniel_A