Moj wypadek z 30 maja !!!!!!!!!! (2008r.)

Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

NIe chce mi sie nawet komentowac zachowania owego starszego pana, ale przeciez wina zawsze spada na młodą osobę, masakra i współczuję Bartek najgorsze ze pewnych utrat zdrowia sie nie cofnie..
wally

Post autor: wally »

zgoda sadu jest potrzebna na publikacje wizerunku w mediach publicznych.
Marek

Post autor: Marek »

wally pisze:zgoda sadu jest potrzebna na publikacje wizerunku w mediach publicznych.
W publicznych? Tzn. w PAP, TVP i Polskim Radiu tak, a w TVN, Onecie, RMF i innych już nie? Pierwsze słyszę o takiej konsekwencji bycia medium publicznym. :scratch:

Jaka podstawa prawna, Wally?
doktor_piotr pisze:nasze forum jest meduim publicznym
PS. po poniższym poście Piotra, żeby nie ciągnąć OT w kolejnych postach: zgodnie z Ustawą o Radiofonii i Telewizji przymiot "publiczny" odnosi się do własności Skarbu Państwa (definicja jest jeszzce węższa, ale ten warunek tu wystarczy). KFM jest medium niepublicznym, ogólnodostępnym (podobnie, jak gazeta.pl, mojastrona.net i Polsat). Nie ma jeszcze jednoznacznej wykładni określającej czy blogi, fora i strony internetowe można uznać za dzienniki/czasopisma (ma to znaczenie dla ew. obowiązku rejestracji bloga/forum jako wydawnictwa w sądzie), ale prawnicy specjalizujący się w prawe prasowym generalnie (tu cytat za Ustawą Prawo Prasowe: "prasą są wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania" - art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy) uznają je za PRASĘ i media, a umieszczenie jakiejś treści na nich - za publikację.

Owszem, sąd może wydać w wyroku zgodę na publikację nazwiska/wizerunku skazanego/oskarzonego tylko w określonych mediach/tytułach, albo ograniczyć to zezwolenie tylko do mediów publicznych czy regionalnych. Dzieje się tak jednak stosunkowo rzadko. Najczęściej zgoda dotyczy wszystkich mediów, całej prasy.

Nazwisko tego skazanego skróciłem, bo nie wiem nic o zezwoleniu na publikację, a ponieważ wyroki sądowe są prawem, to nieznajomość prawa nie usprawiedliwia Nazwisko powróci, jeżeli np. ninja przytoczy sentencję wyroku i będzie z niej wynikać, że zgoda jest.
Ostatnio zmieniony środa, 16 stycznia 2008, 17:44 przez Marek, łącznie zmieniany 7 razy.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

nasze forum jest meduim publicznym - i moim zdaniem publikacja czegoś co podpada pod ochronę danych osobowych - czyli nazwisko jest tematem niezbyt. Ten Pan nie jest osobą publiczną, więc jakby sie dowalił to może i do nas - oczywiście może nie musi- a poza tym został już ukarany w taki czy inny sposób - sprawiedliwy lub nie (nie nam to oceniać to zrobił sąd) więc nie należy kosztem forum karać go po raz wtóry. Zresztą panowie to już offtop który powinien zostac przeniesiony do działu w którym możemy powymieniać poglądy a nawet podstawy prawne. (decyzja moderatora)
Awatar użytkownika
Stirlitz
Zwykły forumowicz

Post autor: Stirlitz »

też pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia

i mam jedno pytanie, widzę na zdjęciu, że jechałeś w kasku integralnym, jak to się stało, że masz takie obrażenia twarzy?
[img]http://img264.imageshack.us/img264/3462/ptaki9wudw3tb4.gif[/img]
Motocyklem jeździć nie umiem, ale lubię.
PAWELOO

Post autor: PAWELOO »

Gorąco pozdrawiam.
ninja87

Post autor: ninja87 »

Tak jechałem w kasku szczekowym ale tak tarfiłem ze daszek poszedł w dach a szceka w szybe a matiz wtsoki przeciez iii oczami i koscia policzkowa trafiłem na ten słupek metalowy,ktory jest na gorze w drzwiach ach...masakra ...a z tym nazwiskiem to niech bedzie jak tak piszecie i wogole ....dobrze ze kask spadł bo dziadek odjechał i kask został zaklinowany i dobrze ze mi si egłowa wysuneła albo wlukłbym sie za samochodem albo kark skrecony nabank...całe szczescie a kas dziadek wypchnoł reka i kask podemeni wrocił.....dobrze ze jechałem wolno szczerze zwykle koło tego miejsca sei ma gdzies jakeis 90 km/h albo 80 dych zalezy a ja maięłm jakies 40 pare jak uderzyłem w niego całę szczescie to jak bym leciał z 90 to by tylko mnie zdrapywali z trolla z hetmana i wogoel lipa ech.... pozdro
wally

pozwole sobie na calkowity OT

Marku skoro juz chcesz rozbijac to na atomy:
piszac "media publiczne" mialem na mysli ogolnodostepnosc a nie ksiazkowa definicje.

Podajac imie i nazwisko sprawcy przed ogloszeniem wyroku narazilby sie kolega ninja na konsekwencje ze strony podejzanego. Wyroki wydane przez sad sa jawne i poszkodowany moze podawac do publicznej wiadomosci imie i nazwisko sprawcy,( niektore wyroki sa oglaszane w prasie z imieniem i nazwiskiem skazanego), podstawe prawna moge podac jutro, zrodlo - KMP Zamosc

Zaczynamy w tym kraju popadac w paranoje ustaw, tajnych wspolpracownikow i dyktafonow dorzucanych do litra wodki. Jednoczesnie coraz trudniej dochodzic wlasnych podstawowych praw, jako poszkodowany, przez glupie prawo i cwanych prawnikow. Strona "nasza klasa" gdzie odnalazlem dawno niewidzianych kumpli juz lamie ustawy i stanowi zagrozenie bezpieczenstwa narodowego. Programy do szyfrowania danych mozna sprzedac tylko za pozwoleniem ABW. Na klatkach niema list lokatorow a w ksiazkach telefonicznych niedlugo nie bedzie numerow telefonow. Czas emigrowac ? Tylko gdzie ?!
Marek

No widzisz, Wally, tobie jako forumowiczowi wolno więcej, niż mnie - adminowi. :/ Ale ja nie emigruję. Nie dam się :)

Pierwszy z brzegu przykład, w którym sąd ZEZWALA na publikację nazwiska PO wyroku - Andrzej Samson:

http://pl.wikinews.org/wiki/Znany_psych ... on_skazany
wally

Bardziej powiniem martwic sie prezes klubu ktory jest wlascicielem forum :twisted: , zostaje nam paranoja lub cenzura, ostracyzm srodowiska podobno juz nas dotyka :lol:
Marek

Już sobie wyobrażam 30 chłopa przed sądem za publikację nazwiska bez zgody sądu na forum, któremu patronuje klub :twisted: ...i tego jednego, który może niezbyt rozstropnie podpisał kwity. :scratch: Myślę, że nie ma wątpliwości co do tego, że forum jest własnością wszystkich forumowiczów :) :rotfl: i tylko w takiej formule ma sens.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 stycznia 2008, 10:46 przez Marek, łącznie zmieniany 6 razy.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

wally pisze:Zaczynamy w tym kraju popadac w paranoje ... Jednoczesnie coraz trudniej dochodzic wlasnych podstawowych praw, jako poszkodowany, przez glupie prawo i cwanych prawnikow.

Kurde niestety ale się z Wallym zgadzam - bandyta w naszym kraju ma wieksze uprawnienia niż poszkodowany.

A co do tego nazwiska - to juz dajcie pokój. Shit zachciało mi się.

Ale uwierzcie zrobiłem to z dobrymi intencjami.

A tak apropos: do ilu lat po wydaniu wyroku jest on ściągalny, zakładam że komornik jest już zamieszany w temat, lecz nic nie zdoił bo ponoć gość nic nie ma (a tłucze się non stop VW Bora po mieście) może warto by jeszcze pociągnąć sznurki a nuż by sie na AFRICKE kaska znalazla
ODPOWIEDZ

Wróć do „WYPADKI.”