rozrusznik w virago

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
wally

rozrusznik w virago

Post autor: wally »

podobno jest jakis patent eliminujacy fabryczna wade rozrusznika w starszych yamaszkach ( jakas za mala zembatka czy sprezyna)
Dziadek patent ma ale niechce zdradzic, a troche do niego daleko - przy okazji go pozdrawiam :)
Deletet

Post autor: Deletet »

A na czym polega ta fabryczna wada? Z tego co mi wiadomo virówki mają problem z tym, że koło rozrusznika jest na stałe spięte z kołem zamachowym i się wyrabia blokada/sprzęgiełko, ale tego raczej nie da się obejść, chyba że zamianą na inny rozrusznik ze sprzęgiełkiem wysuwanym
wally

"Źródło niepowodzeń tkwi w konstrukcji składającej się z tradycyjnego silnika ze sprzęgłem jednokierunkowym oraz solenoidu powodującego zasprzęglenia z kołem zamachowym. W praktyce koło zębate rozrusznika nie zazębia się całkowicie, przez co pracując częścią tylko swojej szerokości, zużywa się szybko."
tyle podpowiedziala strona milosnikow virowek

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=36061
tu jest wiecej ale wszyscy sa tajemniczy :) kazdy chce z czegos zyc
Deletet

Z tego co widzę to pewnie kwestia zastosowania dystansu pozwalającego "przesunąć" koło zębate rozrusznika tak, żeby się zazębiało w całości. I tyle.
Ale mam akurat wszystko na wierzchu u siebie a rozwiązanie konstrukcyjne powinno być takie samo to zobaczę.
wally

googluje, pytam mechanikow, szukam w literaturze i wiekszosc radzi " zostaw poki dziala" tak chyba zrobie, zwlaszcza ze po wymianie swiec pali "z kopa" znalazlem w necie info na temat zestawow naprawczych, ale niestety zadnych konkretow.
Deletet

Wally, a w czym dokładnie problem jak pali to co się martwić. Zacznie się sezon wpadniesz na warsztat co coś wymyślimy, a przynajmniej sobie łapy upaćkamy.
wally

ha! 3mam za worda :) a problemem sa dzwieki przy rozruchu, jakby sie mial rozrusznik rozpasc
Awatar użytkownika
cykuś
Zwykły forumowicz
Motocykl: V MAX EGLI

Post autor: cykuś »

Mam ten sam problem cos bede z tym robił o efektach dam znac :lol:
wally

cykus moj rozrusznik podobno juz jest ok, zaczep icecuba to powie jak naprawil i czy na dlugo :) widze ze mamy podobne motorki, twoja to juz virowka czy jeszcze specjal ?
Awatar użytkownika
cykuś
Zwykły forumowicz

Jeszcze specjal ale trzyma sie dobrze tylko ten rozrusznik mnie dobija
wally

wrzuc fotki na waldekklimaszewski@wp.pl moja tez jeszcze specjal rocznik 85
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Te rozruszniki w jamaszkah to faktycznie problem :(
W mojej XS 650 SE Specjal jest kopnik to se kopie :D
Właściwie to nie jest problem w samym rozruszniku tylko w tym mechaniźmie pośrednim pomiędzy rozrusznikiem a wałem. Wymieniłem jedną zębatke i jakoś kręci :D ale jak długo ?
wally

cykus mowiles ze mozna zamowic tego slimaka czy jak mu tam gdzies za 350 zeta, powiedz mi gdzie ?
Awatar użytkownika
cykuś
Zwykły forumowicz

www.sklepmotocyklowy.pl dzwon tam ipytaj mowili ze nie ma problemu na zamowienie
Deletet

wally w Lublinie w NMR podasz nr ramy i ci sciągną bez problemu w ciągu kilku dni i jak będziesz chciał to wyślą do domu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”