przypalone kolanka - babcine porady :-)

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Soft
Zwykły forumowicz

przypalone kolanka - babcine porady :-)

Post autor: Soft »

Witam, chcę się z Wami podzielić pewnymi spostrzeżeniami dotyczącymi przypalonych kolanek wydechowych.

W swoim Drag Starze miałem jedno kolanko wydechowe pożółknięte (lekko podchodzące w pomarańcz) - prawdopodobnie był to skutek zagrzewania motocykla na ssaniu. Częściowo pozbyłem się tego efektu polerując (krótko - ok 1 minuty) przypalony chrom pastą do czyszczenia chromu Tempo silichrom EX. Jest dużo lepiej - mam porównanie bo w niektóre miejsca nie mogłem dojść więc efekt widać gołym okiem. Nie wiem jaki efekt by to przyniosło na kolankach "fioletowych".
O tym że efekt czyszczenia jest stały przekonałem się po wypadzie do TL - kolanko nie zmieniło barwy.
Pozdrawiam
Obrazek
... kurcze to prawie kryptoreklama ..... ;-)
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

O git to i ja może spróbuję pozbyć się żółtego nalotu na tłumikach w mojej VTR-ce. Dzięki Soft :) i Pozdro 8)
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

Post autor: Piter »

Jeśli idzie o kolor fioletowy to raczej nie da rady bo to jest już przegrzanie a taki delikatny zółty kolor to tylko nalot który można usunąć (chyba) coś gdzieś o tym słyszałem ale to było dawno i nieprawda ale może trochę w tym racji jest. Trzeba zapytać kogoś kto zna przemiany termiczne metali i zachodzące w nich reakcje przy zmianie temp.
A tak w ogóle to lekko przegrzany chrom wcale nie musi wyglądać źle
wally

Post autor: wally »

szkoza ze narazie moge sobie ta paste na pralce wyprobowac, moje moto zakwitlo w TL, za duzo czesci zostalo przy skladaniu :)
A tak powaznie to zgrywus kiedys pisal o pascie ktorej uzywa do chromu, sam widzialem kiedys jak wzial zardzewnialy bagnet perkun, od niechcenia potarl szmatka z magiczna pasta i bagnet lsni na mojej scianie juz 2 gi rok. Ciekawe czy probowal na przypalone kolanka ?
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

:)

Post autor: Zgrywus »

... nie mam problemu fioletowych kolanek : u mnie zastosowali patent podwójnych rurek w srodku własciwe kolanko a na zewnątrz lśniąca jak psu *** druga rurka, dlatego sie nie przegrzewa, pasta o której mówisz jest bardzo skuteczna uzywam jej od 2 lat i na razie mie nie zawiodła
Agusia
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA MAGNA VF750C
Kontakt:

Post autor: Agusia »

ja też chce wiedziec co to za magiczna pasta :)
www.magna-tapicerstwo.prv.pl
Soft
Zwykły forumowicz

W drag Starze 1100 także kolanka są podwójne. Kolektor wydechowy osłonięty jest chromowaną rurą zewnętrzną - która niestety także żółknie. Dzwoniłem do 2 serwisów Yamahy i oni stwierdzili że ten typ tak ma ... jedne zółkną bardziej - inne mniej - a zależy to od tego w jaki sposób rura ochronna została przyspawana do kolektora wydechowego. Spaw ten przenosi ciepło i osłonka żółknie. To dzieje się tylko na przednich kolankach - w zasadzie na tych które mają lepsze chłodzenie. Mocowanie osłony na tylnych jest inne i tam nie ma efektu żółknięcia.
Wiem oczywiście że styl jazdy, rozgrzewanie motocykla na ssaniu oraz odpalenie zerowe - po zakupie motocykla bez oczyszczenia konserwacji ma znaczenie - ale to "inna para kaloszy"
Pozdrawiam.
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

podobno zólknięcie jest spowodowane nie serwisowaniem motocykla na czas (chodzi tu o Drag Stara 1100) , chodzi o ten serwis na 600 mil, ponieważ trzeba wszystko odblokować i wyregulować na nowo, ale to wersja amerykanów, więc nie wiem czy to napewno tak czy może inaczej
a jak tam Soft kontrolka? znalazła się, czy jednak nie ma ?
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Żółknięcie chromu na kolankach to normalny efekt a nie źle serwisowany motocykl.Chrom odbarwia się pod wpływem temperatury.Żółty nalot dosyć łatwo usunąć pastami oferowanymi przez LOUISA począwszy od pasty AUTOSOL poprzez wszelką gamę innych dostępnych w katalogu
np; NEVR-DULL, ALU-MAGIC, CHROME-MAGIC, HOCHGLANZ, LUSTER-PAD lub OPTIGLANZ EDELSTAHLRENINGER.
Soft
Zwykły forumowicz

No cześć - Aga masz rację z tym serwisowaniem - dostałem serwisówkę amerykańską (co prawda mój to wersja europejska) i przeczytałem co się kiedy robi, ... i tu zaskoczenie po 1000 km oprócz oleju filtrów itp. należy wyregulować zawory, gaźniki, wymienić olej w dyferencjale - więc dzwonię do serwisu aby to zrobili ... i odpowiedź serwisu:
eee po tysącu zawory ? olej w dyfrze to po 5000 km a gaźniki - to pan coś już wymyślasz.
Mam przejechane 2000 km i zaworki coraz bardziej stukają ... więc z tego wniosek że amerykanie mają rację, a polskim serwisom trzeba manuale wymienić.
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

:)

Post autor: Zgrywus »

... qrde specjalnie ganiałem do garażu podaje nazwe mojej pasty, w moim moto i nie tylko czyni cuda : "kleen - flo" - środek do czyszczenia chromów i aluminium, cena yyy cos koło 50 zeta za 0,5 L made in Kanada // polecam bo warto
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

oj chyba musz esobie zafundowac ta pastę, a co do Yamaszki to podobno maja całkiem inne ustawienia na dotarcie, tedy zazwyczaj dużo więcej palą, bo ze ssaniem coś jest przestawione itd, wiem bo mój mężczyzna kupił nową Yamaszkę i niedawno robił przegląd (troszke po czasie) więc mechanik mówił mu co i dlaczego, tylko zaznaczam że to dotyczy usa, ale podejżewam że u nas nie wiele jest inaczej tylko że to u nas...
Soft
Zwykły forumowicz

Aga - zainwestuj w tą pastę co podałem na początku - w pierwszym poście. Ja ją kupiłem w nadszańcu za niecałe 7 zł.
Ale mi zabiłaś klina z tym przeglądem zerowym ..... jak coś bedziesz jeszcze wiedzieć o Yamaszce lub ktoś będzie coś wiedział to napiszcie mi.
Ja przyznaję jedno ..... apetyt na paliwko to moja ma ..... Może faktyczne to ma związek z ustawieniami na "docieranie"
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

to ma związek z ustawieniami komputerka, po serwisie znaaaaacznie mniej pali, i ma więcej jadu ( co nie znaczy że mówię że Twoja maszyna nie ma jadu,) , co tylko cię interesuje moge pytaj, jeśli już nie wiem to będe wiedziała, Darek (równiez właściciel Yamaszki) często bywa w serwisach to zawsze może zapytać. Jemu też przykopciło sie kolanko, ale z pomocą mechanika może jeszcze pójdzie na gwarancję, u nas raczej nie ma na to szans.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”