Ciężkie wypadki motocyklowe - artykuł (2008r.)
-
Lisena
Ciężkie wypadki motocyklowe - artykuł (2008r.)
Drodzy Motocykliści i Motocyklistki !!!
Chcę napisać artykuł o ciężkich wypadkach motocyklowych (zarówno wyglądających poważnie,
jak i o poważnych urazach) i ich wpływie na życie motocyklistów.
Szukam osób, które przeżyły taki wypadek i do dzisiaj jeżdżą lub nie. Jeżeli ktoś z Was jest taką
osobą lub zna taką osobę, bardzo proszę o kontakt na PW, GG 2052594 lub mail lisena@go2.pl
Możecie wypowiadać się anonimowo, podpisać pseudonimem lub podać swoje dane - to zależy od Was.
Ja chcę tylko Was wysłuchać i napisać artykuł o Waszych przeżyciach i różnicy w podejściu do życia
przed i po wypadku.
Pozdrawiam
Liza
Chcę napisać artykuł o ciężkich wypadkach motocyklowych (zarówno wyglądających poważnie,
jak i o poważnych urazach) i ich wpływie na życie motocyklistów.
Szukam osób, które przeżyły taki wypadek i do dzisiaj jeżdżą lub nie. Jeżeli ktoś z Was jest taką
osobą lub zna taką osobę, bardzo proszę o kontakt na PW, GG 2052594 lub mail lisena@go2.pl
Możecie wypowiadać się anonimowo, podpisać pseudonimem lub podać swoje dane - to zależy od Was.
Ja chcę tylko Was wysłuchać i napisać artykuł o Waszych przeżyciach i różnicy w podejściu do życia
przed i po wypadku.
Pozdrawiam
Liza
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
- Kicha
- Zwykły forumowicz
Witam.Tak sie składa ze ja juz pocałowałem dwa razy samochodzik,i dwa razy była to kobieta.Cóż płeć piękna czasem ma inne rajęcia niż popatrzeć czy jakiś pojazd sie nie pojawił na choryzoncie.Mimo wysokich lotow prawie jak Adam,
nie dostałem dobrych not.Nadal smigam choć zmienieło to moje podejscie do jazdy.Pozdrawiam 
- Fido
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Ten ze zdjęcia
- Kontakt:
Też miałem wypadek na motocyklu.wyglądał groźnie ale skończyło się na stłuczeniu nerki, ogólnych zadrapaniach i trzech dniach w szpitalu.
Po nim jeżdżę ostrożniej, staram się mieć oczy dookoła głowy, myśleć za innych i przewidywać sytuację.Nie ciągnie mnie do wielkich prędkości bo uważam że im wolniej tym większe szanse na przeżycie.Ale co komu pisane to pisane a od kosy się nie ucieknie.Widocznie to nie był mój czas.
Po nim jeżdżę ostrożniej, staram się mieć oczy dookoła głowy, myśleć za innych i przewidywać sytuację.Nie ciągnie mnie do wielkich prędkości bo uważam że im wolniej tym większe szanse na przeżycie.Ale co komu pisane to pisane a od kosy się nie ucieknie.Widocznie to nie był mój czas.
-
Lisena
Witam wszystkich ponownie :}
Spora część z nas to osoby powypadkowe :}
Zachęciło mnie to do napisania artykułu o wypadkach motocyklowych.
część 1: Media - dawcy stereotypów
już opublikowana. Jest to wstęp do 2 następnych artykułów. Przede wszystkim
ciekawe statystyki policyjne i obalenie stereotypów, dotyczących motocyklistów.
część 2: Wypadki mało lub średnio dotkliwe w skutkach
&
część 3: Ciężkie wypadki
niebawem :}
Pozdrawiam wszystkich :}
ZAPRASZAM do lektury !!!!
komentarzy i wystawiania ocen !!!!!
LIZA
Spora część z nas to osoby powypadkowe :}
Zachęciło mnie to do napisania artykułu o wypadkach motocyklowych.
część 1: Media - dawcy stereotypów
już opublikowana. Jest to wstęp do 2 następnych artykułów. Przede wszystkim
ciekawe statystyki policyjne i obalenie stereotypów, dotyczących motocyklistów.
część 2: Wypadki mało lub średnio dotkliwe w skutkach
&
część 3: Ciężkie wypadki
niebawem :}
Pozdrawiam wszystkich :}
ZAPRASZAM do lektury !!!!
komentarzy i wystawiania ocen !!!!!
LIZA
-
Lisena
Witam Was ponownie :}
ZAPRASZAM do czytania 2 części mojego artykułu, poświęconego wypadkom motocyklowym.
W tej części znajdziecie przykłady częstych wypadków, zakończonych lekkimi lub średnimi urazami:
* Wymuszenie pierwszeństwa
* „Cmoknięcie z samochodem” na rondzie
* Lewoskręt na skrzyżowaniu cz. 1
* Lewoskręt na skrzyżowaniu cz. 2
* Zagadka na zakręcie
* Uderzenie z nikąd
* Błąd techniczny
* Efekt „wyrzucenia” z zakrętu
* Uślizg tylnego koła
ZAPRASZAM do czytania, komentowania, wystawiania ocen
wysyłania linka znajomym, uświadamiania innych osób
oraz refleksji :}
pozdr. LIZA
ZAPRASZAM do czytania 2 części mojego artykułu, poświęconego wypadkom motocyklowym.
W tej części znajdziecie przykłady częstych wypadków, zakończonych lekkimi lub średnimi urazami:
* Wymuszenie pierwszeństwa
* „Cmoknięcie z samochodem” na rondzie
* Lewoskręt na skrzyżowaniu cz. 1
* Lewoskręt na skrzyżowaniu cz. 2
* Zagadka na zakręcie
* Uderzenie z nikąd
* Błąd techniczny
* Efekt „wyrzucenia” z zakrętu
* Uślizg tylnego koła
ZAPRASZAM do czytania, komentowania, wystawiania ocen
wysyłania linka znajomym, uświadamiania innych osób
oraz refleksji :}
pozdr. LIZA
-
zeniop
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha XVS 650 A
Hmm - powiedz Marku co porażającego widzisz w tym artykule ?
Będę malkontentem ale dla mnie jakiś taki mocno mdły i tendencyjny ten artykuł. Nie bardzo widzę powód jego powstania - ot kilka historii zebranych w jednym miejscu podsumowanych tak samo obiektywnie ("Nigdy nie wiadomo, kiedy „puszka” zajedzie nam drogę lub wymusi na nas pierwszeństwo i doprowadzi do tego, że już nigdy więcej nie wsiądziemy na motocykl") jak obiektywnie postrzega nas reszta użytkowników dróg ("Dawcy organów") co w kontekscie tytułu jest cokolwiek niespójne. No i do tego 4 na 9 opisanych wypadków wg. mnie wina po stronie motocyklisty. Nie rozumiem przesłania.
Będę malkontentem ale dla mnie jakiś taki mocno mdły i tendencyjny ten artykuł. Nie bardzo widzę powód jego powstania - ot kilka historii zebranych w jednym miejscu podsumowanych tak samo obiektywnie ("Nigdy nie wiadomo, kiedy „puszka” zajedzie nam drogę lub wymusi na nas pierwszeństwo i doprowadzi do tego, że już nigdy więcej nie wsiądziemy na motocykl") jak obiektywnie postrzega nas reszta użytkowników dróg ("Dawcy organów") co w kontekscie tytułu jest cokolwiek niespójne. No i do tego 4 na 9 opisanych wypadków wg. mnie wina po stronie motocyklisty. Nie rozumiem przesłania.
...
-
Marek
Zeniop, ja teraz nie rozumiem Ciebie - artykuł jest tendencyjny, czy też powód powstanie jest niewidoczny?
Z mojego punktu widzenia, a współpracuję właśnie nad projektem fabularnym poświęconym motocyklistom, ryzyku i źródłom satysfakcji z uprawiania tego hobby/sportu - jest to kolejny, zasobny w materiał doświadczalny artykuł. Cenny, bo oparty na faktach (ale też wrażeniach samych poszkodowanych) i niestety, krótki.
Nie widzę tu wyraźnej tezy, nie ma jasnego przesłania. Takie artykuły lubię najbardziej - każdy może wnioski wyciągnąć sam. Myślę, że warto zastanowić się nad każdym przypadkiem z osobna i nie dziwić się, że wniosek z kolejnego przypadku (wyciągnięty przez czytelnika) jest odmienny od poprzedniego.
Z mojego punktu widzenia, a współpracuję właśnie nad projektem fabularnym poświęconym motocyklistom, ryzyku i źródłom satysfakcji z uprawiania tego hobby/sportu - jest to kolejny, zasobny w materiał doświadczalny artykuł. Cenny, bo oparty na faktach (ale też wrażeniach samych poszkodowanych) i niestety, krótki.
Nie widzę tu wyraźnej tezy, nie ma jasnego przesłania. Takie artykuły lubię najbardziej - każdy może wnioski wyciągnąć sam. Myślę, że warto zastanowić się nad każdym przypadkiem z osobna i nie dziwić się, że wniosek z kolejnego przypadku (wyciągnięty przez czytelnika) jest odmienny od poprzedniego.
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
Gratuluję "lekkiego" pióra. Co do cytowanych w artykule danych statystycznych to przypomina mi się film, jak to Pawlak z Kargulem pojechali do Ameryki i dowiedzieli się, że tam gwałcą w czwartki, napadają w soboty ...
A że media kłamią i manipulują, nie tylko w tym temacie, to już chyba od dawna wszyscy wiedzą, tak że "wołanie na puszczy" - ale chwalebne.
Ja mam inną sentencję na koniec tego artykułu: grunt to zdrowie i zdrowy rozsądek

A że media kłamią i manipulują, nie tylko w tym temacie, to już chyba od dawna wszyscy wiedzą, tak że "wołanie na puszczy" - ale chwalebne.
Ja mam inną sentencję na koniec tego artykułu: grunt to zdrowie i zdrowy rozsądek
-
zeniop
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha XVS 650 A
Ja też i tu się zgadzamyMarek pisze: Nie widzę tu wyraźnej tezy, nie ma jasnego przesłania.
Tendencyjny ze względu na dobór użytych słów - ogólnie ujmując: wszystkiemu winni kierowcy samochodów - po tytule odnoszącym się do stereotypów oczekiwałem trochę więcej obiektywizmu.
...