Nie wiem czy to normalne (może jest to wynikiem doboru odpowiedniego kasku) ale podczas jazdy z prędkością powyżej 100km/h pojawiają się dość uciążliwe turbulencje na kasku co objawia się głośnym tłuczeniem a nawet (w skrajnych sytuacjach) rzucaniem całą głową.
Podobne zjawisko zauważyłem na innych motocyklach z podwyższoną szybą, w moim sprzęcie można to zniwelować jak schowam się całkiem za szybą (to z kolei powoduje niewygodną pozycję za kierownicą) lub wystawię głowę wysoko nad szybę.
Macie może jakieś pomysły co z tym zrobić?
Myślałem też o zwykłej szybie która jest znacznie krótsza ale to wiąże się z dodatkową kasą bo musiałbym ją kupić.
Szyba turystyczna a turbulencje na kasku
-
Bondi
Piter a dobry kask masz? ja poki nie poszlifowalem i mialem wyzsza szybke turystyczna to mialem turbulencje ale zauwazylem ze po zmianie kasku na lepszy i bardziej dopasowany, to teraz bez szybki jezdze i nie mam turbulencji nawet przy predkosciach rzedu 180 tyle ze wtedy to sie schylam troszke jedynie gwizd słychac.
Szyby turystyczne robia wlasnie po to by nie bylo wiatru na klate i kask, wiec zmiana na nizsza da ci jeszcze wiekszy ped powietrza, wiec moze przed kupnem nizszej przejedz sie bez zobacz jak jest, moze potrzebna ci wyzsza bo jestes wysoki.
Guru nie jestem wiec niech ktos jeszcze sie wypowie i jak sie myle poprawi mnie.
I taki mały oftop kiedy zobaczymy na twoim avatarze twoje cudenko?
Szyby turystyczne robia wlasnie po to by nie bylo wiatru na klate i kask, wiec zmiana na nizsza da ci jeszcze wiekszy ped powietrza, wiec moze przed kupnem nizszej przejedz sie bez zobacz jak jest, moze potrzebna ci wyzsza bo jestes wysoki.
Guru nie jestem wiec niech ktos jeszcze sie wypowie i jak sie myle poprawi mnie.
I taki mały oftop kiedy zobaczymy na twoim avatarze twoje cudenko?
- ZUNDAPP600
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Virago
- Kontakt:
Kask tu nie ma nic do rzeczy . Po prostu musisz zmienić ustawienie szyby do swoich gabarytów . Ważny jest kąt pochylenia ale i ustawienie jej wysokości . I wbrew pozorom nie jest to czynność łatwa i zajmuje sporo czasu bo musisz zrobić to metodą prób i analiz
Powodzenia
Powodzenia
[url]http://www.zundapp.pl[/url]
-
Jaro
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: YAMAHA FAZER
- Kontakt:
Zundapp ma rację tu nie chodzi o kask lecz o aerodynamikę, gdyż strumień powietrza opływający po twojej szybkie zamiast przenieść go nad twoją głową to z całym impetem uderza w twój baniak, więc albo się pochyl albo ustaw najlepiej w tunelu aerodynamicznym swoją szybę tak aby opływ powietrza nie kumulował się na twoim baniaku 
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.