Mam nadzieję że Twórcy serwisu wybaczą, ale pozwolę sobie na kilka uwag - nie dlatego, że nie poodoba mi się wasze dzieło tylko dlatego właśnie, że witam je z radoscią i mam nadzieję, że będzie się rozwijało ku uciesze nas wszystkich
1. Usuńcie gazetę z rąk prowadzącego. Takich rzeczy nie robiono nawet 50-lat temu! Wszyscy wierzą, że serwis jest aktualny, nie trzeba tego potwierdzać pokazując aktualny numer Waszego pisma Zamiast tego - logo pisma w rogu ekranu generowane komputerem. Widać, że macie odpowiednie środki techniczne - korzystajcie z nich.
2. Przepalone okno w tle prowadzącego jest odrobine lepszym pomysłem, niż ściana o którą ten się opierał w pierwszych odcinkach. Jeszcze lepiej byłoby postawić prowadzącego np. w zaprzyjaźnionym komisie obok motocykla, albo w warsztacie i od czasu do czasu (co 1-3 odcinki) zmieniać scenografię (w krótkich formach internetowych urozmaicenie jest bardzo ważne). Pamiętajcie przy tym o podstawowym oświetleniu (wypełnienie + kontur) - nie musi być profesjonalne.
3. Wiadomo, nie od razu Rzym zbudowano, ale jak zobaczyłem kabel ciągnący się od obiektywu do ręki testera - odpadłem. Może być lichy i tani, może dźwięczeć i szumieć, ale nie może wisieć jak sznur na pranie! Schowajcie go, przedłużcie, poprowadźcie naookoło, za plecami występujących - cokolwiek, żeby nie rzucał się w oczy.
4. Radzę popracować nad czołówką. Zero dżwięku, urwane kwestie w pół zdania, przypadkowe cięcia - jakby nikt nad tym nie panował.
5. Jeżeli ustawicie prowadzącego w większej odległości od kamery (oddalicie kamerę) i ustawicie dłuższą ogniskową (zoom) to nie będzie tak widać, że prezenter czyta. Oczywiście trzeba też oddalić od niego ekran z ktorego czyta.
Więcej rad może Wam udzielić nasz forumowy spec od pracy w studio telewizyjnym - Avid. Może zechce się nimi podzielić...
Generalnie pomysł podoba mi się bardzo i mam nadzieję, że będziecie się starać go udoskonalać. Kto wie, może kiedyś kupi go od Was jakaś telewizja, czego życzę szczerze.
Zapraszam Forumowiczów do ocen i opinii Codziennych Wiadomości w tym wątku.
Link do tematu, w którym publikowane są kolejne odcinki Wiadomości:
http://www.kresowe.forum.motocyklowe.or ... 1146#21146
Codzienne Wiadomosci dla Motocyklistów - Opinie
-
Dżina
Marku,
Dzięki za wskazówki. Pomalu wdrazamy pomysly i poprawiamy kolejne edycje. CWMC powstaly niedawno i chcielismy jak najszybciej rozpocząć emisje.
Generalnie nie chodzi nam o to, zeby zaistniec medialnie z naszym programem w TV, bo internet w dzisiejszych czasach jest wystarczający:)
Pewnie Darek wypowie się odnosnie kwestii technicznych, ja chcialam jedynie wyjasnic powod trzymania WMC w rekach prowadzacego. To ma na celu pokazanie, ze nasza gazeta nie jest drukowana na papierze kredowym jak inne gazety branzowe. Ludzie nie sa jeszcze przyzwyczajeni do formuły gazetowej "MCN", "WMC" i chcemy, zeby się dowiedzieli jak wygladamy. To ulatwi lokalizację gazety, która często niestety jest umieszczana na dolnych półkach w kioskach.
Serdecznie pozdrawiam,
Magda
Dzięki za wskazówki. Pomalu wdrazamy pomysly i poprawiamy kolejne edycje. CWMC powstaly niedawno i chcielismy jak najszybciej rozpocząć emisje.
Generalnie nie chodzi nam o to, zeby zaistniec medialnie z naszym programem w TV, bo internet w dzisiejszych czasach jest wystarczający:)
Pewnie Darek wypowie się odnosnie kwestii technicznych, ja chcialam jedynie wyjasnic powod trzymania WMC w rekach prowadzacego. To ma na celu pokazanie, ze nasza gazeta nie jest drukowana na papierze kredowym jak inne gazety branzowe. Ludzie nie sa jeszcze przyzwyczajeni do formuły gazetowej "MCN", "WMC" i chcemy, zeby się dowiedzieli jak wygladamy. To ulatwi lokalizację gazety, która często niestety jest umieszczana na dolnych półkach w kioskach.
Serdecznie pozdrawiam,
Magda