GPS dla motocyklistów

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Awatar użytkownika
Wiatr w Polu
Zwykły forumowicz

Post autor: Wiatr w Polu »

Baaa... Spotkałem ich Ksenon - tych ludzi w Lesku :-P
Awatar użytkownika
ksenon
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
Kontakt:

Post autor: ksenon »

Wiatr w Polu pisze:Baaa... Spotkałem ich Ksenon - tych ludzi w Lesku :-P
i czy swiat nie jest piekny bez gps´ow
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Post autor: Jaro »

Dziś postanowiłem przetestować na Palmtopie Mio najnowsze oprogramowanie Garmin Mobil XT wraz z załadowaną najnowszą GP Mapą 2008 działa wyśmienicie także ja nadal obstaje za palmem gdyż można robić co się chce instalować odinstalowywać itd. Możesz mieć nawigację i to nie jedną w dodatku za małe pieniądze a jakieś dodatkowe bajery typu szybkie dodawanie poprawek podczas jazdy są według mnie zbyteczne, przecież można stanąć na chwilę :)
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Grzelas
Zwykły forumowicz
Motocykl: brak

Post autor: Grzelas »

Jaro pisze:Dziś postanowiłem przetestować na Palmtopie Mio najnowsze oprogramowanie Garmin Mobil XT wraz z załadowaną najnowszą GP Mapą 2008 działa wyśmienicie także ja nadal obstaje za palmem gdyż można robić co się chce instalować odinstalowywać itd. Możesz mieć nawigację i to nie jedną w dodatku za małe pieniądze a jakieś dodatkowe bajery typu szybkie dodawanie poprawek podczas jazdy są według mnie zbyteczne, przecież można stanąć na chwilę :)
To nie jest żaden dodatkowy bajer tylko podstawowa funkcja. Bywa przecież tak że zaplanowana trasa przestaje być miejscami aktualna (wypadek, objazd, roboty drogowe, korki itp). Dojeżdżasz np do policjanta który kieruje ruchem i musisz się natychmiast określić: -w lewo -w prawo. I wtedy staniesz przed nim i będziesz sobie stukał rysikiem? A wszyscy z tyłu trąbią ;) No a jak leje deszcz? Trzeba jeszcze pocketa z woreczka foliowego wyjąć. To chyba może być męczące :)
Rozumiem że miałeś do czynienia z legalną kartą z preinstalowaną gpmapą i mobile xt. Bo jeśli piszesz o testowaniu mobile + gpmapa zassana z netu "za niewielkie pieniądze" to jakiekolwiek porównanie nie ma to sensu.
Garmin Mobile XT na palmtopa czy telefon komórkowy to świetny wynalazek i może być przydatny. W sytuacjach podbramkowych jednak się nie sprawdzi.
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Grzelas pisze: Bywa przecież tak że zaplanowana trasa przestaje być miejscami aktualna (wypadek, objazd, roboty drogowe, korki itp). Dojeżdżasz np do policjanta który kieruje ruchem i musisz się natychmiast określić: -w lewo -w prawo. I wtedy staniesz przed nim i będziesz sobie stukał rysikiem? A wszyscy z tyłu trąbią ;) No a jak leje deszcz? Trzeba jeszcze pocketa z woreczka foliowego wyjąć. To chyba może być męczące :)

Nie rozumie po co cokolwiek robić czy to rysikiem czy też palcem :) przecież skręcając w inną ulicę niż ta zaplanowana czy to w prawo czy też w lewo z powodu objazdu czy też z powodu zagapienia się nawigacja z automatu wytyczy nam nową trasę. Ściślej mówiąc wielkich korekt nie naniesie generalnie najkrótszą możliwą opcją wróci na wcześniej wytyczoną trasę. Wracając wczoraj z trasy byłem świadkiem nie jednej takiej sytuacji i było j.w.
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Grzelas
Zwykły forumowicz

Ja też jeździłem z Mobile XT. Moim zdaniem jest to próba połączenia odbiornika szosowego z outdorowym. Hybryda im trochę nie wyszła bo na szosę jest zbyt zakręcony a do pieszych wędrówek brak mu funkcji typowo turystycznych. Coś kosztem czegoś. Taniej jest na pewno bo koszt to tylko cena map (aplikacja jest darmowa).
Co do Twojego przypadku mi bardziej chodzi o częściową zmianę trasy bo np na autostradzie padła pompa paliwa i trzeba sie gdzieś ewakuować albo trzeba odwiedzić service Suzuki który się znajduje pod autostradą na której akurat jestem a zjechać trzeba parę km wcześniej. Jeśli po przejechaniu w upale kilkuset km kluczenie po gęstych rozjazdach, zjazdach i szukanie drogi po omacku bez gps'u to jest "wolność" to ja z takiej "wolności" rezygnuję albo faktycznie jestem upośledzony...
Jak chcesz to pożyczę Ci zumo, pojeździsz i się sam przekonasz. Wydaje mi się że dopiero po przetestowaniu odbiornika sprzętowego będziesz miał jasność sytuacji.
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Masz racje aplikacja Garmin Mobile XT jest bardzo uboga a GP mapa pozostawia wiele do życzenia ( choć na pierwszy rzut oka byłem mile zaskoczony w szczególności interfejsem wizualnym ). Czar prysł w sobotę gdy wybrałem się do Podkowy Leśnej niby dość znana Podwarszawska miejscowość lecz GP mapa 2008.1 potrafiła mnie zaprowadzić jedynie do miejscowości lecz pod konkretny adres czyli ulica + numer domu już nie. Najmniejszego problemu nie miała z tą miejscowością Auto mapa.
Grzelas
Zwykły forumowicz

Oj, Coś nie tak. Podaj adres w tej Podkowie to sprawdzę u siebie.
Wyszukiwałeś przez "adres" czy "miasto"? Ten podział to największe kretyństwo ze strony programistów firmy i niepotrzebny zamęt. Z tego co widzę Podkowa Leśna ma dane teleadresowe więc powinno działać jako "Adres".
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

No właśnie ten podział na miasta i miejscowości w Garminie jest wkurzający ( szukaj wszystkie miasta a poniżej wpisz nazwę miasta a jeszcze dalej kolejne miasta takie masło maślane ). Próbuje jeszcze raz brałem przez miasta i jak widzę większość miejscowości tak wyświetla z automatu od razu jedź. Podkowa Leśna ul. Brzozowa 5. Dementuję udało mi się odszukać ulicy z numerem przez opcje wpisz nazwę miasta. Próbowałem przez opcje szukaj wszystkie miasta i opcję miasta. Za dużo tych opcji z miastami :)
Grzelas
Zwykły forumowicz

No to jest porażka. W tom tomie na przykład jest to dużo lepiej rozwiązane. Mogliby chociaż "adres" i "miasto" umieścić jedno pod drugim. Ale cóż...
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

W Auto Mapie jest tylko jedna opcja prowadz do i po problemie :)
Grzelas
Zwykły forumowicz

W Automapie jest również tylko jedna mapa i tu jest problem.
Zobacz mapę np Roztocza http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapsetview.php?id=52 albo mapy gpsmaniaka http://gpsmaniak.com/new/download.htm.
To jest inny poziom dokładności mapy.
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Bardzo dużym zainteresowanie cieszy się ostatnio Nawigacja Manty ( wiadomo co co chodzi można odblokować lub nawet nie trzeba by mieć załadowana najnowszą Automape ), które to urządzenie sprzedawcy sprzedają już nawet odblokowane ale jeśli chcemy wgrać np. Automape nie ma potrzeby ingerencji w windowsa wystarczy

* zmienić nazwę katalogu "Automapa" na "MapaMap30",
* zmienić nazwę pliku "automapa.exe" na "mapamap3.exe".

i hula superowo.

Ostatnio kupiłem w taką używkę za 100zł zrobiłem jak wyżej i jest OK udałem się w trasę i naprawdę byłem mile zaskoczony, urządzonko pracuje bardzo stabilnie ( nie wiesza się nie gubi sygnału gps )

Allegro

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=415463858
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Hmmm.Za stówę też bym to łykną z chęcią.
Nawet i dziś.
robson

Post autor: robson »

Co powiecie na nowa ofertę Real nawigacja za 230zł jest to warte tych pieniędzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”