Gilery rtx 125- Problem z biegami

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

Gilery rtx 125- Problem z biegami

Post autor: 08891 »

Witam.Jestem posiadaczem Gilery rtx 125 z 88r ( silnik taki sam jak w arizonie jeżeli ktoś się orientuje) i Dziś jadąc było wszystko ok z biegami nic nie szarpało leciutko wchodziły zjechałem na cpn na redukując z trzeciego na drugi bieg na dwójce podjechałem pod dystrybutor i chciałem wrzucić luz i zgasić i skończyło się na chęciach ani do dołu ani do góry.Skrzynia stanęła na dwójce(tyle szczęścia ,że nie na wyższych bo bym do domu nie dojechał) wiecie może co może być przyczyną? wykluczam sprzęgło bo bez sprzęgła też od biedy bieg powinien wejść a tu skrzynia ewidentnie stanęła dźwignia rusza się i do dołu wykonuje zwykły ruch i nic się nie dzieje a do góry coś jakby czasami próbowało łapać i koniec.Zgłoszę się do polecanego wielokrotnie na tym forum mechanika ale chcę wiedzieć czy to ja w jakiś sposób mogłem do tego doprowadzić
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

Pomoże ktoś?? chciałbym wiedzieć co mogło paść? czy szykować się na zakup całej skrzyni czy może to być co innego?widziałem ,że osoby miały podobny problem może napiszecie co było u was?
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Post autor: jacek_akinom »

Kolego tak naprawdę to tylko po rozebraniu można coś konkretnego powiedzieć , a w tym momencie to tylko takie gdybanie " a może ,a może tamto padło"
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

dziękuję.A jeszcze jedno pytanko...Czy to ,że motor normalnie jeździ może być oznaką tego ,że to nic poważnego;> chodzi o to czy jakby skrzynia całkiem padła to by motor jechał ( to pytam już z czystej ciekawości) albo jeżeli by sprzęgło padło całkiem? czy bym odrazu to zauważył ,że coś jest konkretnie nie tak? jak takie rzeczy się objawiają?Jestem początkujący a chciałbym jak najwięcej wiedzieć.
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Post autor: jacek_akinom »

WITAJ

W przypadku awarii sprzęgła wytrą się okładziny, lub uszkodzi się wieloklin kosza sprzęgła to w zasadzie silnik będzie pracował jednak jednak nie będzie przenoszony napęd na skrzynię biegów .

w przypadku awarii skrzyni biegów może dojść do jej zablokowania zależy co jest w niej uszkodzone , mogą wejść dwa biegi na raz , może też się uszkodzić mechanizm zmiany biegów wtedy nie można włączyć ani wyłączyć biegu .

Jeżeli jest włączony niski bieg jedynka , dwójka to możesz go zapalić z popychu i zjachać do domu lub jakiegoś warsztatu , jeżeli inne uszkodzenia to tylko pomoc koleżeńska i zjazd na przyczepce
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Motocykl: NSU351OT M-G G5
Kontakt:

Post autor: Skrzydlaty »

Witam!
Oczywiscie gdybać można, a bez demontażu trafienie w usterkę bedzie
raczej niemożliwe i naprawienie za pomocą czarodziejskiej różdżki też nie.
Z podanych objawów stawiałbym na mechanizm wybierania biegów.
Padniety mechanizm wybierania biegów, piesek zmieniacza, jakaś sprężynka itp. .. tak sobie gdybam ;)
Od jednego NSU, lepsze jest tylko... dwa, a nawet trzy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”