Kaski i ubrania motocyklowe dawniej

Rycerze motocyklizmu.
Żaba
Zwykły forumowicz

Kaski i ubrania motocyklowe dawniej

Post autor: Żaba »

W miarę wzrostu osiąganych prędkość motocykli, doskonalone były ubiory kierowców.
Na urazy szczególnie narażona jest głowa. Pilotka i gogle chroniły jedynie od wiatru. Dlatego w sporcie zaczęto używać kaski motocyklowe, pierwsze wykonane były ze skóry i korka, pojawiły w latach dwudziestych.
Kodeks Drogowy nie nakładał obowiązku używania kasków dla kierowców motocykli.

Obrazek Obrazek

Lata trzydzieste to dalsze doskonalenie kasków, zmienił się ich wygląd i materiał, z którego były wykonane. W Polsce pojawiły się też pierwsze wytwórnie odzieży dla motocyklistów.

Obrazek Obrazek Obrazek

W latach powojenny Kodeks Drogowy w dalszym ciągu nie nakładał obowiązku używania nakryć ochronnych na głowę. W książce „Motocykle” z 1955 r. autorstwa K. Brun, A. Kwiatkowski czytamy o nakryciu głowy:
„Jako codzienne nakrycie głowy najpraktyczniejszy jest obcisły beret. Do dalszych podróży lub w razie niepogody najlepsza jest pilotka skórzana sięgająca nisko na czoło i zachodząca daleko na tył głowy aż po szyję. …
Szybka jazda, nawet w ładną pogodę, bez nakrycia głowy jest wielką lekkomyślnością, za którą pokutuje się nieraz po kilku lub kilkunastu latach. …
Okulary powinno się zakładać zawsze, chyba że jedziemy bardzo powoli po nawierzchni bez kurzu.”

Kiedy wprowadzono obowiązek używania kasków nie udało mi się znaleźć informacji.
W roku 1968 dążąc do zmniejszenia skutków wypadków, których ulegają osoby jadące motocyklami rozszerzono przepisy dotyczące używania hełmów ochronnych również na osoby jadące motocyklami na terenie miast. Z obowiązku tego wyłączono zaś jadących drogami gruntowymi oraz dzieci do lat 8, po warunkiem, że szybkość motocykla nie przekroczy 50 km/h.

Przepisy te bardzo nie spodobały się motocyklistom, swoje niezadowolenie wyrażali na łamach tygodnika Motor.
Oto kilka cytatów zamieszczonych w artykule „O kasku bez blasku” nr. 32 z roku 1968.

„przepis o bezwzględnym używaniu kasków dyskryminuje posiadaczy motocykli. Trudno bowiem porównać, jeśli idzie np. o kobiety, sytuację tej, która siedzi pod dachem i tej, która zmuszona będzie nałożyć kopułkę firmy Kalplast, nawet po krótkiej przejażdżce miejskiej. Moja żona np. na pewno rzuci skuter, do czasu, gdy w roku 1983 będziemy mogli już kupić sobie Fiata 125p.”

Inny czytelnik pisze:
„Kask nie tylko ogłusza kierowcę motocykla, lecz wprawia go w swoisty stan euforii i otępienia, spowodowanego uciskiem głowy.”

Ogólne niezadowolenie spowodowane było również brakiem dostępności kasków na rynku.
Obrazek

W stanach w roku 1967 pojawiły się kaski zamknięte.

Obrazek

Mam nadzieja że Was nie zanudziłem?
:)
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 stycznia 2010, 17:57 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Dosyć ciekawe :wink:
wally

Post autor: wally »

Fajny tekst Ryszardzie ;) Pamietam moje zdziwienie kiedy zobaczylem ze kaski maja jakies rozmiary ... Zawsze to byla kiedys "jakas" bella na tyle luzna ze mozna ja bylo po zalozeniu na glowe przekrecic o 180 stopni. Kiedy gdzies w polowie lat 90 tych wprowadzono nakaz jazdy w kasu dla motocykli ponizej 50 cc komicznie wygladalismy w wielkiej belli na malym simsonku, a innych kaskow nie bylo.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

To co na główną KBM - co Pan na to Panie Ryszardzie?????
Żaba
Zwykły forumowicz

DOK pisze:To co na główną KBM
jak chcesz to wrzucaj

Może ktoś znalazł informacje kiedy wprowadzono przepisy nakazujące jazdę w hełmie ochronnym na motocyklu?

Jeśli macie jakies stare kaski to mozna tu mała galeryjke zrobić :)
Jako pierwsza stara pilotka:

Obrazek
GSF

Post autor: GSF »

Dosc ciekawe, pamietam jak w latach siedemdziesiatych, przyjezdzalam do dziadka na wies, tam nikt w kaskach nie jezdzil mimo, ze motocykli bylo calkiem sporo :D
Awatar użytkownika
Moskit1
Zwykły forumowicz

Post autor: Moskit1 »

Witam
No to i ja podeślę kolekcję moich kasków :D
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Szukajcie aż znajdziecie ... Jesli Was szukają to sie tak chowajcie by Was nie znaleźli .
Żaba
Zwykły forumowicz

Fajną masz kolekcję Moskit :D

Zrobię zdjęcia swoich kasków przy czasie to zapodam.
Teraz fotka kasku w jakich jeździła drogówka :wink:

Obrazek

i kask ORMO
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 25 lutego 2009, 22:41 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

Awatar użytkownika
Moskit1
Zwykły forumowicz

Post autor: Moskit1 »

Witam no pogratulować kasku zomowskiego hehehheheh :D
Żaba zobacz tu jaki kask http://moto.allegro.pl/item576275008_za ... _kask.html - aukcja zarchiwizowana: http://archi.inosak.org/imgdb/item576275008_1.html
taki sam co wkleiłeś na pierwszej foto :shock:
sami Czesi walczą oto !!!! :!:
Pozdrawiam
Szukajcie aż znajdziecie ... Jesli Was szukają to sie tak chowajcie by Was nie znaleźli .
Żaba
Zwykły forumowicz

Fajny ten kask z allegro, mając sportowy motocykl z lat dwudziestych czy trzydziestych taki kask na konkurs elegancji jak znalazł. :)

Z kasków sił porządkowych mam jeszcze hełm MO (metalowy) :wink:
Żaba
Zwykły forumowicz

Nabyłem gogle - oryginalne, przedwojenne :)

Obrazek

Kompletuję strój sportowy z lat 20-30. Nie pytajcie po co :wink:

W harleyowskim katalogu z akcesoriami z roku 1930 są przedstawione stroje jakie wtedy obowiązywały. Jak widać firma już wtedy dbała o swoich klientów.

Obrazek
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Post autor: MATIDKW »

Kiedyś u znajomego oglądałem przedwojenną niemiecką książkę gdzie było zestawienie klaksonów, siodeł, gaźników I TEŻ UBRAŃ, były zdjęcia. Pamiętam że było z 10 rodzajów pilotek, pokazane też były kaski, buty, spodnie, najróżniejsze gogle i rękawice.

CO DO PRZEPISÓW:
w Informatorze samochodowo-motocyklowym z 1964 r. jest napisane że:
"Rozporządzenie Ministrów Komunikacji i Spraw Wewnetrznych z dnia 1 października 1962 roku w sprawie ruchu na drogach publicznych, zwane popularnie "Kodeksem Drogowym" wprowadziło z dniem 1 kwietnia 1963 roku obowiązek stosowania przez motocyklistów hełmów ochronnych (kasków ochronnych). Przepis ten brzmi dosłownie: $ (nie mam znaczka takiego dwa S połączone :lol: ) 43. pkt. 5 : OSOBY JADĄCE MOTOCYKLAMI (SKUTERAMI) POZA GRANICAMI ADMINISTARCYJNYMI MIAST I OSIEDLI OBOWIAZANE SĄ UŻYWAĆ HEŁMÓW OCHRONNYCH"
w tej ksiażce rozpisują sie później że kto w tak któtkim czasie dostarczy na rynek tyle kasków dla 1,3 miliona zarej. motocykli i skuterów (w 1963) itp.
i jest napisane że:
"Szcześliwie sprawę rozwiazuje dalsze rozporządzenie które na razię ogranicza nakaz stosowania hełmów ochronnych tylko dla kierowców i pasazerów motocykli o pojemności skokowej 350 cm2 i większych"

później jest opisane po co kaski na motocykle, jak są wykonane, że sie trzeba przyzwyczaić i takie tam duperele...
Żaba
Zwykły forumowicz

Czyli obowiązek jazdy w ksaku poza terene zabudowanym był już 1962, w terenie zabudowanym od 1968.

W kraju przed wojną tez produkowaliśmy odzież motocyklową o czym świadczą reklamy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Jakość pierwszorzędna?
Hmmm,musi z górnej podlady. :wink:

A tak wracając do tematu to jak się ma zabytkowy motocykl to i strój z tego okresu jest obowiązkowy.
Żaba,powodzenia w zakupach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Weteran”