Zbiorniczek wyrownawczy w shadow
Zbiorniczek wyrownawczy w shadow
Mam problem z uzupelnieniem zbiorniczka wyrownawczego w shadow,co zaczne wlewac plyn automatycznie wycieka przewodem od nadmiaru,czy moze to byc wina pompy a moze jest w jakims stopniu zapowietrzony?Coz mam uczynic z "trak wielkim"problemem.
Bylo tak,jak kupilem ten smieszny motor to zbiorniczek byl pusty,wiec zakupilem plyn i chcialem uzupelnic ale zdziwilem sie bo wlalem pol litra i zaczelo ciec pod silnikiem,drugie podejscie zrobilem na odpalonym silniku i to samo,hlodnica zalana jest do pelna,jak odpale ja i odkrece korek to plyn wycieka,to jest dziwne ze przewod nadmiaru jest u gory zbiorniczka a nie gdzies z boku,na moje"oko"to tak jak by powietrze nie pozwolilo mu tam wplynac.
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
Z tym zbiorniczkiem wyrównawczym to jest tak:
a) po nagrzaniu silnika, wskutek wzrostu objetości a tym samym i ciśnienia w chłodnicy (są to układy ciśnieniowe, bo jak wiadomo z fizyki, im wyższe ciśnienie tym wyższa też temperatura wrzenia cieczy- jak płyn sie zagotuje to już po chłodzeniu
) otwiera się zawór nadciśnienia w korku chłodnicy i wypuszcza nadmiar płynu do zbiorniczka wyrównawczego,
b) po wyłączeniu silnika zaczyna on stygnąć i wtedy w chłodnicy powstaje pociśnienie, które otwiera zawór podciśnieniowy znajdujący się również w korku chłodnicy i płyn ze zbiornika wyrównawczego pobierany jest z powrotem do chłodnicy - stąd po całkowitym schłodzeniu silnika zbiorniczek wyrównawczy będzie prawie pusty a chłodnica będzie zawsze pełna.
I to jest dobre
a) po nagrzaniu silnika, wskutek wzrostu objetości a tym samym i ciśnienia w chłodnicy (są to układy ciśnieniowe, bo jak wiadomo z fizyki, im wyższe ciśnienie tym wyższa też temperatura wrzenia cieczy- jak płyn sie zagotuje to już po chłodzeniu
b) po wyłączeniu silnika zaczyna on stygnąć i wtedy w chłodnicy powstaje pociśnienie, które otwiera zawór podciśnieniowy znajdujący się również w korku chłodnicy i płyn ze zbiornika wyrównawczego pobierany jest z powrotem do chłodnicy - stąd po całkowitym schłodzeniu silnika zbiorniczek wyrównawczy będzie prawie pusty a chłodnica będzie zawsze pełna.
I to jest dobre
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
Wielki Bracie to co piszesz to jest prawdą , jednak problem występujący w tej Hondzie jest inny , trzeba zdjąć zbiornik paliwa , poodkręcać osłony przy zbiorniku wyrównawczym i sprawdzić połączenia przewodów gumowych układu chłodzenia jak i zbiorniczek wyrównawczy czy nie jest pęknięty , jak wszystko jest OK to myślę ,że trzeba sprawdzić termostat a w ostateczności uszczelki pod głowicami i ustalić gdzie jest wyciek płynu chłodzącego a dokładnie w którym miejscu wycieka płyn po uzupełnieniu płynu w zbiorniczku wyrównawczym
-
jacek_akinom
- Zwykły forumowicz
To z tą Hondą raczej jest OK , zbiorniczek wyrównawczy nie należy napełniać na full , powinno być miejsce na zmianę objętości przy nagrzewaniu i wzroście ciśnienia przy nagrzewaniu się czynnika chłodzącego , jeżeli przy nagrzewaniu występuje nadmierne ciśnienie a temperatura pracy silnika nie przekracza 80 stopni i płyn chłodzący dalej jest wyrzucany przez przewód nadmiarowy , to trzeba sprawdzić termostat lub świadczy to o uszkodzonej uszczelce głowicy