podróż przez góry

...czyli to, co lubimy najbardziej.
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

podróż przez góry

Post autor: Piter »

w związku z faktem coraz większej ilości motocykli turystycznych w naszym gronie wpadłem na pomysł malej przejażdżki na nieco dłużej nić jeden dzień.

Moim celem stały się GÓRY STOŁOWE :D

Wstępnie do przejazdu byłoby minimum 1500km ewentualnie jak gdzieś sie zabłądzi to nawet więcej :wink: czas wyjazdu proponuję na początek września ze względu na nać szkolną jaka panoszy sie w górach do końca sierpnia :P a tutaj jest proponowana trasa przejazdu

Całość jest oczywiście do omówienia a chętnych zapraszam do dyskusji na temat niezbędnego ekwipunku i wyposażenia.

Zastanowiłem się nad trasą w kierunku celu i stwierdziłem że najłatwiej będzie przebić się przez Śląsk jadąc autostradą (niestety również płatnym jej odcinkiem). Czyli na początku do Nowego Targu jedziemy trasą nr 28 następnie odbijamy na Kraków i autostradą A4 do zjazdu na Kędzierzyn Koźle potem trasą nr 40 Prudnik, Nysa nr 41 i Kudowa Zdrój. Trasa liczy ponad 700km więc warto zastanowić się nad noclegiem w jakimś ciekawym miejscu chociaż osobiście myślę ze można spokojnie przejechać ją jednego dnia. Idealnym rozwiązaniem będzie powrót przez Słowację (ale tę kwestię zostawiam Arkowi)

Jeśli chodzi o sprawy biwakowe to najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie domu ze sobą (czyli namiot + śpiwór) tak jest taniej i przyjemniej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 marca 2009, 13:19 przez Piter, łącznie zmieniany 1 raz.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

Zajebista traska - zastanawiam się ????
ArekEdyta
Zwykły forumowicz

Post autor: ArekEdyta »

Siadam i Jade:):):)(oczywiscie z plecaczkiem:):):)) Mysle ze bedzie kiku chetnych:):):). Powrót by było ciekawie moze przez Słowację? Ale to tylko propozycja.
ArekEdyta
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

Post autor: Piter »

ArekEdyta pisze: Powrót by było ciekawie moze przez Słowacje?
Bardzo dobry pomysł wszystko jest do ustalenia. Jak znajdę chwilę czasu to zastanowię sie nad jakimiś ciekawymi miejscami do zobaczenia po drodze.
ArekEdyta
Zwykły forumowicz

Post autor: ArekEdyta »

Powrot proponuje w okolice Zakopanego.Tam przejscie graniczne(Łysa Polana) I juz jestesmy na Słowacji. Jest tam fajna trasa z widokami na Tatry Wysokie Ale to naprawde fajna trasa. A wjazd do Polski przez Barwinek. I jestesmy prawie nad Soliną. Ja jak jade czasami do Zakopanego to przez Barwinek przez Słowację prosto do Zakopanego. Nie ma korkow mały ruch uliczny fajne widoki. Od Zakopanego do Fajnego miasteczka POPRAD jest jakies max 70km. Jest tam co zwiedzac i jest AQUAPARK najlepszy podobno w europie. Koszt - teraz w euro jakies 70zł za 5 godzin) Ale pełny pakiet z pokazem laserów. Sa tam oczywiscie baseny termalne,JACUZZI. W okolicy sa Wspaniałe gory (Słowacki Raj) Jaskinie lodowe i takie tam. Wklejam linka mozecie poczytac. Ale to tylko propozycja powrotu przez Słowację.(Ładniejsze widoki mniejszy ruch i bezpieczniej- no i nie ta sama trasa.
http://www.aquacityresort.com/pl/
http://goslowackiraj.republika.pl/
Byłem tam, polecam, chętnie jeszcze raz pojadę, na Słowacji moge załatwić domek nad jeziorem dla wszystkich z miejscem na motory, tylko musze wcześniej ok. m-c zarezerwować.
Był tam Łukasz zw Steniatyna, on może coś powiedziec na ten temat.
ArekEdyta
Awatar użytkownika
LUKASZ
Zwykły forumowicz
Motocykl: DKW RT200H, BMW GS, KTM 790,Yamaha, Hondax2

Post autor: LUKASZ »

jak napisał Arek z Edytą gorąco polecam i oczywiście też się na to pisze, z niecierpliwością czekam na ciepłe dni i w drogę...a już miałem rzucić temat "kiedy na Poprad?"zachęcam bo jest na co popatrzeć, widoki wspaniałe i ludzie mili. 8)
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Taką wyprawę zaliczyłem autem w ubiegłym roku. Proponuję trasę przez Zakopane, później Żywiecczyznę i na końcu Kotlina Kłodzka. Z noclegami na prywatnych kwaterach nie ma problemu. Przy okazji propnuję nie tylko same Góry Stołowe ale też jaskinie np. Jaskinia Niedżwiedzia (knajpa motocyklowa u wejścia do jaskini) no i wypad na Słwację np do Nachodu - piekny, odrestaurowany zamek na wzgórzu ponad miastem. W samej Kotlinie Kłodzkiej trzeba odwiedzić miejscowości uzdrowiskowe, szczególnie Kudowa, Duszniki i Polanica Zdrój (dużo pięknych Pań, tańczące fontanny i inne atrakcje).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zloty, imprezy, wycieczki, spotkania”