1984 - Real przerasta fikcję?

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Motocykl: NSU351OT M-G G5
Kontakt:

Post autor: Skrzydlaty »

Co możemy zrobić?!
Powiedzieć Nie! Podczas wyborów do UE.
Należy wziąść udział w wyborach i nie puścić nikogo do Brukseli, kto jasno
nie powie, jakie reprezentuje poglądy w sprawach istotnych
Tutaj człowiek o tym mówi, mówi też o skutkach niezrobienia niczego:
http://www.youtube.com/watch?v=Co6aP3kBxQw

A tu jest gwóźdź do trumny amerykańskiej gospodarki i waluty:
http://wiadomosci.onet.pl/1939319,10,us ... ,item.html

Nie spodziewajmy się, że ktoś za nas zrobi nam dobrze!!!
Od jednego NSU, lepsze jest tylko... dwa, a nawet trzy...
wally

Post autor: wally »

Jasno nie powie jakie reprezentuje poglady mowisz...

przeciez to politycy, nawet "im brewka nie pyknie" kiedy obiecuja darmowie mieszkania , druga Irlandie czy wczesniej Japonie albo ladowanie UFO w Klewkach.

Sam podzial administracyjny naszego kraju w polaczeniu ze zbiorem przepisow wyborczych blokuje male niezalezne sily polityczne.
Marek.Ł

Post autor: Marek.Ł »

Korzystanie z praw ustroju demokratycznego zawsze jest wskazane. Ja sam z pewnością wrzucę głos do urny :)

O panu Ganley'u pisał nie będę publicznie, bo... nie. :p Wystarczy poczytać gazety i portale, choćby z dzisiaj. Każdy może wyrobić sobie opinię sam.

Wally, a co to są "niezależne siły polityczne?" :scratch: :study: :shock: ;) Oksymoron kśjakiś...

Chyba nie zamienimy KFM w polityczny billboard? Na temat krajowej sceny nie będę się wypowiadał.
wally

Post autor: wally »

Marek pamietasz Polska Partie Posiadaczy Magnetowidow ? Albo Przyjaciol Piwa ? ;)
Marek.Ł

wally pisze:Sam podzial administracyjny ... w polaczeniu ze zbiorem przepisow wyborczych blokuje ... Polska Partie Posiadaczy Magnetowidow ... Albo Przyjaciol Piwa
Spisek za spiskiem :roll:

:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Akurat podany materiał filmowy w żaden sposób nie zakłuca mojego obrazu sytuacji. Powiem wiecej: dostarcza nowych faktów i odpowiedzi porządkując i uzupełniając moje widzenie rzeczywistości.

polecam za to adwersarzom kilka innych ciekawych wątków:
1)http://www.tvn24.pl/28377,1593101,0,1,p ... omosc.html
zaznaczam nie jestem członkiem, ani zwolennikiem UPR
2) http://www.youtube.com/watch?v=8F8i4JuK7vk
3) http://www.youtube.com/watch?v=VJhm-Tua3-0

pozdrawiam
i zapraszam do dyskusji, szczególnie tych. którzy uważają że problem ich nie dotyczy. może się okazać i to całkiem szybko, że jest wręcz przeciwpołożnie :!:
Marek.Ł

Na temat zeitgeistu napisano megabajty postów na różnych, również specjalistycznych i tematycznych forach. Widzę na nich dwa modele stanowisk - ANTY odnoszące się do przedstawionych informacji (łatwo pokazać, że film posługuje się nieprawdą) i analogii (to nie analogie, a nadużycia) oraz PRO odnoszące się do motywu powstania filmu (że teza generalna w nim zawarta jest zasadna). IMHO - warto zobaczyć, ale zanim to łykniecie sprawdźcie fakty i dopiero po tym wyrabiajcie sobie zdanie. W mojej ocenie film ma wartość rozrywkową, niczego nie porządkuje i raczej szkodzi tezie którą miał wspierać.

Co nie znaczy że się z nią zgadzam/nie zgadzam :p
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Jak w każdej tego typu sytuacji ulegamy błędowi stereotypizacji (od stereotyp), ale wynika to z natury człowieka, który aby zrozumieć wiele spraw lub sobie je jakoś uporządkować w swojej ograniczonej świadomości musi stosować pewne 'szufladki'. Musi szufladkowaćć - na poziomie pewnej świadomości, nazwijmy to 'pierwotnej' W miarę rozwoju -szufladkowanie zanika, dzięki rozwojowi świadomości postępujacemu poprzez zdobywanee doświadczenia i wiedzy.

Dodatkowo popełniamy błąd emocjonalnego i subiektywnego podejścia do zagadnienia, często obarczonego świadomością społeczno-wychowawczą związaną z naszym położeniem etnicznym i geograficznym.

Problem jest znacznie głębszy, a rozwiązanie znacznie prostrze niż nam się wydaje... ale do tego niestety w zasadzie każdy musi dojść samodzielnie... wiąże się to z nieustannym zadawniem pytań i szukania na nie odpowiedzi. Świat zewnętrzny może jedynie wspomóc ten proces lub go opóźniać, jednak głównym motorem musi pozostać bezpośrednio zainteresowany.

Zachęcam do nieustannych poszukiwań... to jedyna droga :wink:
Ale jakże fascynująca, a efekty zdumiwające... wierzcie mi
Marek.Ł

Podpisuję się oburącz. Stereotypizacja (generalizacja, budowanie schematów) ma ważną funkcję - ułatwia uczenie sie na błędach innych, oszczędza czas potrzebny na poznanie, zdobycie wiedzy nt. osoby/zjawiska, do tego jest czynnikiem kształtującym tożsamość i świadomość przynależności do grupy. Oczywiście, stereotypy sa niesprawiedliwe, bo nie oddają całej prawdy. Jednakże mają ułatwiać rozumienie i akceptację rzeczywistości osobom, która je wyznają, a nie tym, których dotyczą.

Tak samo oczywiste jest, że trzeba przybliżać setereotypy do prawdy, bo przecież nikt z nas nie chce opierać swoich osądów na nieprawdzie. Zainteresowani powinni być też ci, których dotyczą - jakie są ich konsekwencje motocykliści wiedzą przecież bardzo dobrze. Problemem jest przekonanie wyznawców danego uproszczenia czy stereotypu do poświęcenia czasu i energii, by swoje przekonanie zmienili, by uzupełnili wiedzę o prawdziwe fakty. Właśnie ze względu na silny związek między stereotypem a świadomością społeczną, przynależnością do grupy (wspólnota przekonań, poglądów) i emocjonalne zabarwienie (obawy, strach).
Marek.Ł

<po poście gumisia, który polecił wykasowanie swoich postów w tym topicu>

Gumiś, wymagasz upraszczania, a ja nie mam żadnego interesu w tym.

Upraszczanie polega na selekcji informacji, akcentowaniu tego co ważne dla ciebie, albo twoim zdaniem dla twojego odbiorcy. Czyli: czytam wszystko jak leci, a potem przekazuję część z tego, żeby inni nie musieli przez to brnąć (bo jestem dziennikarzem, który zarabia od wiersza), albo żeby robili to czego ja chcę (bo jestem politykiem), albo żeby kupowali to co oferuję (bo jestem biznesmacherem, giełdowym graczem, fabrykantem itd.), albo żeby brali mój poradnik (bo jako pisarz mam procent ze sprzedaży). A ja nie jestem nikim takim. Nie upraszczam, bo jestem szczery i sam ostrzegam przed konsekwencjami uproszczeń (stereotypy, manipulacja). Dostrzegam odcienie oprócz czerni i bieli, moja ulubiona odpowiedź brzmi "jest i tak, i tak", a w tym wątku piszę, bo mnie Skrzydlaty sprowokował :) :) :)
Ostatnio zmieniony środa, 1 kwietnia 2009, 08:53 przez Marek.Ł, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Mam nadzieję, że dyskusja w tym temacie (jak i w innych) służy wymianie poglądów, a nie jest próbą udowodnienia racji - zwłaszcza moich. Temat jest wyrazem poszukiwań i wynikajacych z tego procesu pytań, opartych na obserwacji i próbie zrozumienia dziejącej się rzeczywistości.
Jeśli w jakikolwiek sposób padające tu stwierdzenia naruszają czyjekolwiek prawa i wolność to proszę o sygnał. Osobiście wyrażam to co myślę i czuję, ale nie zamierzam tym nikogo nawracać, ani dyskredytować za jego odmienny pogląd.
Jeśli ktoś poczuł się w jakikolwiek sposób urażony to - nie bylo to moim zamiarem i przepraszam.
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Kontakt:

A może inne spojrzenie na rzeczywistość i sposób w jaki należy ją postrzegać?
Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=eKjxWlHYRbs

Jazda na motocyklu i wszelki ruch inicjuje proces myślenia.
Zastanówmy się dlaczego bawimy się w 'motocykle'...

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”