Zagon towarzyszy pancernych na Ukrainę 2-9 czerwca 2007

...czyli to, co lubimy najbardziej.
mario33

Zagon towarzyszy pancernych na Ukrainę 2-9 czerwca 2007

Post autor: mario33 »

Szanowni forumowicze i członkowie Bractwa.

W pierwszych dniach czerwca, tzw. Grupa Wschodnia z forum motocyklistow (www.forum.motocyklistów.pl) wybiera się na przejażdżkę krajoznawczo-historyczną na Ukrainę, śladami Wołodyjowskiego i towarzyszy pancernych.

Parę szczegółów:

Zagon chorągwi pancernych polskich na Ukrainę, czerwiec 2007.
pod komendą J.W. Hetmana – Kamandira Tomka Kulika

2 czerwca (sobota) – dojazd do Zamościa
Wypad na Roztocze dla zainteresowanych; alternatywnie – zwiedzanie miasta dla tych co jeszcze nie byli (z własnym przewodnikiem  ) plus ew. wizytacja ‘parasolek’ na renesansowym rynku.

3 czerwca (niedziela) – 276 km
Zamość – przejście graniczne Hrebenne (54) – Rawa Ruska (5) – Dublany (64) – Olesko (66) – Podhorce (5) – Brody (20) – Dubno (62)
Główne zwiedzanie – Podhorce (musowo !), Olesko (może do środka ?) i Brody (właściwie tylko z zewnątrz). Dubno jak wieczorem starczy czasu. Nocleg w Dubnie.

4 czerwca (poniedziałek) – 130 km
Dubno – Krzemieniec (39) – Poczajów (21) – Wiśniowiec (24) – Zbaraż (26) – Tarnopol (20)
Rano przejazd do Krzemieńca, tam całe przedpołudnie zwiedzanie. Po południu przejazd do Tarnopola (90 km). Zwiedzanie Ławry Poczajowskiej (warto). Zamki w Wiśniowcu i w Zbarażu – tylko z zewnątrz. Nocleg w Tarnopolu.

5 czerwca (wtorek) – 180 km
Tarnopol – Buczacz (70) – Czortków (31) – Kamieniec Podolski (79)
Zwiedzanie Buczacza i Czortkowa, dojazd do Kamieńca wczesnym popołudniem. Zwiedzanie Kamieńca po południu. Nocleg w Kamieńcu.

6 czerwca (środa) – 178 km
Kamieniec Podolski – Chocim (23) – Okopy Św. Trójcy (3) – Zaleszczyki (88) – Kołomyja (64)
Dokończenie Kamieńca rano jak będzie potrzeba i ochota. Chocim, a szczególnie Okopy pójdą szybko. Zaleszczyki –to właściwie tylko ten most i krajobrazy. Nocleg w Kołomyi.

7 czerwca (czwartek) – 258 km
Kołomyja – Stanisławów (59) – Halicz (23) – Rohatyn (36) – Brzeżany (32) – Rohatyn (32) – Przemyślany (33) – Lwów (43)
Zwiedzanie: może trochę Stanisławów i koniecznie Brzeżany. Reszta – tylko przjeazd. W razie potrzeby może będzie krótszy przejazd (gorszymi drogami) ze Stanisławowa do Brzeżan i urwiemy trochę km i czasu. I jesteśmy we Lwowie. – noclegi dwa.

8 czerwca (piątek) – Lwów

9 czerwca (sobota) – powrót

Razem: 1.022 km (+ powrót ze Lwowa w zależności od trasy)

Jak widać trasa ciekawa, przeloty raczej spacerowe. Grupa i atmosfera świetna :) Bedzie sporo moto - w kupie raźniej :)

Jeżeli ktoś chce więcej szczegółów - przygotowany jest (przez moją skromną osobę) przewodnik - co będziemy zwiedzać, praktyczne info co zabrać i jak się przygotować... Jeżeli KBM sie zgodzi to podeslę do powieszenia na stronie :)

Forum motocyklowe na razie chwilowo nie działa, więc jakby co to do mnie :)

Zapraszamy !

Główny Nawigator Zagonu
Chorągiew Mazowiecka

Mario33
wally

Post autor: wally »

no to sprobujemy was powitac godnie w zamosciu :) moze pozwolicie sie odprowadzic do hrebennego ? :)
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Uuu podoba mi się ta impreza :lol:
A jakie koszt i możliwości noclegowe ? hotel, namiot, siano ?

Sam planowałem taką wycieczkę ale wracać chciałem przez Rumunie , Słowacje.
mario33

....

Koszty trudno oszacować... benzyna srednio droga, ale zuzycie moze byc spore... jedzenie tez w miare tanio...

noclegi - raczej będziemy nocować w hotelach ale tych tanszych... byc moze czasem trzeba bedzie we wspolnej sali.. ale generalnie pod dachem... trzeba wziasc spiwor etc... jak beda dobre lozka to pierwszenstwo dla kobiet :)

mozna odstepstwa od trasy robic.. ale tylko w grupie - sam nikt nie zostanie puszczony - dla wlasnego bezpieczenstwa ... :)
Żaba
Zwykły forumowicz

A tak w przybliżniu to ile trzeba kasy szykowć ? nie licząc paliwa.
A wteranem da rady z grupą jechać ?
mario33

...

Odpowiem tak:

cena za nocleg we lwowie to ok 15-20 usd za noc, gdzie indziej jest taniej. standard slaby raczej.

Kurs walutowy wg Narodowego Banku Ukrainy (z dn. 13.11.2006):
1 PLN » 1,7 UAH
1 USD » 5 UAH
1 EUR » 6,5 UAH

Czeburiak – 2 UAH
Chleb – 2
Piwo Obolon – 2,5
Drink Brendy z colą – 2,2
Woda mineralna gazowana 1,5 l – 1,5
Wódka 0,5 – od 7
Wódka 0,7 – od 10
Barszcz ukraiński – 5
Frytki – 4
Mamałyga – 5
Banosz – 5
Piwo w restauracji - 4
Trolejbus w Czerniowcach – 0,4
Tramwaj we Lwowie – 0,5

Ceny benzyny na dzień 2.04.2005 benzyna 95 oktan: 3,10-3,60 hrywien czyli 1,85-2,14 zł/l - teraz więcej (3 zł)

co do weterana - da rade tylko czesci musisz najpotrzebniejsze wziasc. Zasada jest taka - ze sa generalnie dwie grupy - scigaczy i tych wolniejszych. nikt nikogo nigdzie nie zostawi, zawsze bedzie ktos kto pomoze, zadba. a jedzie sporo ludzi ktorzy znaja sie na moto.
wally

Post autor: wally »

z ciekawosci zapytam, a kradna tam ciagle bajki ?
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Impreza przednia i rasa ciekawa ale na ten wschód jakoś nie uśmiecha mi się jechać...mam jakieś obawy
ZEN

Post autor: ZEN »

O motocyklach nie słyszałem ale jak ktoś pojechał samochodem np: do RAWY na zakupy. To musiał do domciu po kaskę smigać żeby auta na dobre nie stracić. Czyli po prostu, zapłacić okup za skradzione auto.
mario33

....

Nie jest tak źle.

Po pierwsze to moto są mniej poszukiwane od puszek na wschodzie.

Po drugie ludzie jeżdźą i wracają (w tym Rajd Katyński).

Po trzecie jedzie nas minimum z 30 moto.

Po czwarte - na noc tylko zamknięte miejsca jeżeli to możliwe oraz wystawiamy warty na całą noc (będzie grafik) - po min. 2 ludzi. Będą krótkofalówki etc.
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Zazdroszczę Wam tej wyprawy. Myślę, że w imieniu KBM mogę złożyc deklarację pomocy w zwiedzaniu Roztocza w dniu 02-06 i asysty do przejścia w Hrebennem w dniu następnym.
wilk

Post autor: wilk »

mam nadzieję, że wyjazd się uda i wejdzie w coroczny grafik imprez. W tym roku nie dam rady a plan jest niezwykle pociągający. POWODZENIA
mario33

...

Dziękuję za miłe słowa. Przekażę odpowiednie info Kamandirowi wyjazdu. :)
Żaba
Zwykły forumowicz

Kusi mnie mocna ta impreza :twisted:
Troche za długo to trwa jak dla mnie, chociaż ostatnie dwa dni mógłbym odpuścić, bo we Lwowie byłem kilka razy. Jeszcze jak bym Junakiem pojechał to było by coś :D Jamaszką to prościzna te 1000 km....
Speedarek
Zwykły forumowicz

Post autor: Speedarek »

no moze i ja sie :P doBcze ??
Nie ważne co masz pod dupą , ważne co masz nad nią .......
Zablokowany

Wróć do „Zloty, imprezy, wycieczki, spotkania”