Kask motocyklowy - poszukiwania

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Soft
Zwykły forumowicz

Kask motocyklowy - poszukiwania

Post autor: Soft »

Poszukuję kasku motocyklowego
Najważniejsze cechy:
- przeznaczony na Drag Stara - czyli pasuje otwarty, (a może coś innego ?)
- kolor czarny błyszczący
- szybkie zamykadełko (sprzączka)
- cichy powyżej 100 km/h
- cena do 500 zł - to max

Uwaga - oglądałem już masę kasków i jak coś fajnego znajdę np. kaski Airoh - to w opisach jest hasło: nadaje się do jazdy po mieście ..... w domyśle - na trasie gwiźdże...

Jeżeli coś fajnego znajdziecie to dajcie linka.... i proszę o opinie kasków w których jeździcie.
wally

Post autor: wally »

jezeli ma byc cichy powyzej 100 to chyba tylko integralny, taki skolei ciezko do dragstara dobrac chyba ze cos ze skladanym dolem.

soft odnosnie twojego pytania ile za jazde bez kasku: podobno do 200 zl i do 5 pkt profit ale sprawdze jeszcze w innym zrodelku
Soft
Zwykły forumowicz

Ostatnio jak wracałem nocą z Krasnobrodu (po spocie) to tak mi wiało pod kaskiem że na twarzy i ustach jakieś -???#$!- mi wyskoczyło....
Uszy bolały jak diabli bo nawiało - oczy popuchły .... a w głowie szumiało jeszcze na 2 dzień.

Do tej pory to odchorowuje - i to wszystko przez kask.
wally

Post autor: wally »

Mialem to samo. Pomogla dopiero bandana, kolniez polarowy tez sie sprawdza, chopaki chwala tez kominiarki.
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

Post autor: Zgrywus »

a ja nie :) moja szybka niczym ochrona ;) hyhyhy
Soft
Zwykły forumowicz

a może mi pomożecie - znalazłem takie 2 kaski - bardzo podobne
1) http://www.moto-akcesoria.pl/product_in ... ts_id=7843
2) http://www.moto-akcesoria.pl/product_in ... s_id=10991

pierwszy 198, drugi 298 zł - są dosyć tanie, przy czym ten 1 - tańszy ma dłuższą szybę czyli powinien być bardziej szczelny i nie powinno podwiewać.

Co myślicie .....
ZEN

Post autor: ZEN »

To prawda, bandama dużo daje.Mialem krótką szybę i przy większych prędkościach wiatr zawiewał pod kask i szybę.
ZEN

Post autor: ZEN »

Miałem coś podobnego. Czarnego NOLANA. Tylko był płytszy i miał krótszą szybę.
zappek

Post autor: zappek »

znalazłem fajny kask w tarborze:
http://www.tarbor.pl/index.php?mode=oferta&kat=30
Kask motocyklowy Caberg Riviera bardzo mi się podoba i ja pewnie taki sobie nabiore.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Soft według mnie ten 2 kask Probikera jest fajniejszy, to fakt że lepiej by się
sprawował kask ze szczęką, ale w Twoim wypadku nie wim czy by To pasowało
do twojej maszyny, myślę tu o kasku jak już z otwieraną
szczęką.W Kwietniowym wydaniu "Motocykl" jest test porównawczy kasków z otwieraną
szczęką , jeśli interesuję Cie taki temat mogę przeskanować i podesłać artykuł z tego czasopisma
mario33

....

Post autor: mario33 »

co do kasków, o których wspominacie:

Caberg Riviera - mój pierwszy kask. Dość cichy, dobrze przylega, wypinane miękkie wkładki wygłuszające na uszy (rewela). Za to jest z tyłu dośc wycięty i nie osłania tak dobrze karku - dla mnie ryzyko. Ma też krótszą szybę. Raczej na skuter, a na pewno do miasta.

Nolan - lepiej osłania kark, ma długa fajną szybę oraz w nowszych modelach dodatkową blendę przeciwsłoneczną na szybie (wygląda się w nim jak robocop ;) ). Za to głośny !!! niezależnie czy zamkniete czy otwarte przewody wentylacyjne... Drugi raz nie kupię...

W tej cenie trudno coś znaleźć - proponuje wśród cabergów, ale nie rivierę. Jeżeli ma byś szybsza jazda to ze szczęką proponuję - Caberg Rhyno (wybrać kolor pasujący do bike'a np czarny mat).

Co do tego porównania z motocykla to ono tylko zamiesza ;) bo tam najlepsze są oczywiscie Shoei, Schuberth i BMW (każdy powyżej 1,5 tysia).
mario33

...

Post autor: mario33 »

Jeszcze jedno... Lepiej wiedzieć...

Ja z pewną taką niepewnością podchodzę do tych kasków które mają dodatkową blendę przeciwsłoneczną - opuszczaną pod normalną szybą.

Są badania i znane przypadki z życia gdy podczas wypadku (odpukać), taka szybka po prostu odcina delikwentowi czubek nosa....

Z tego powodu np szwedzka policja zrezygnowała z Schubertha (który sam w sobie jest REWELACYJNY) i przeszła na Shoei.

Niestety tańsze kaski mają takie właśnie blendy - w tym prawie wszystkie Cabergi...
Deletet

Post autor: Deletet »

mario33 ma rację, jak kupowałem Airoha TR1 to też bałem się ze mi nos odetnie, ale po kupnie zobaczyłem jak wysoko jest blenda to się nie boję.
A tak na marginesie to wolałbym żeby mi nos odcieło niż miałbym przeżyć skutki takiego samego zdarzenia z kaskiem Softa na głowie.

Co do Airoha TR1 to powiem tak, wczoraj (sobota) jeździłem w wielki wiatr (sami wiedziecie) motor mi podwiewało. A przez kask ani wiaterka, wystarczyło tylko coś na nie osłoniętą szyję i jechało się jak w puszce.
Soft
Zwykły forumowicz

Robert - ten twoj kask to typ otwierany (szyba + szczęka) - napisz co to za firma. (czy to ten wspomniany Airoch T1) ?
Ja go widziałem ..
Z tego co piszesz to wynika ... chrzanić styl i iść na wygodę i bezpieczeństwo. Faktycznie ja też myślę w tym kierunku. Tym bardziej że na mojej maszynce 140 to prędkość średnia podróżna - więc kask zostaje zrywany z głowy.

Może i jednak..... coś takiego jak ty masz ...
moniek

Post autor: moniek »

u nas na sklepie jest taki kask tylko ze duzy rozmiar XXL LAZER RIDER ORLANDO cena 370zł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”