Proszę o szybką pomoc- problem z yamahą

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Motocykl: yamaha chopper,simson sr
Kontakt:

Proszę o szybką pomoc- problem z yamahą

Post autor: Michałxd »

Witam mam problem z yamahą sr125. Jechałem motorem aż motor zeszedł z mocy.Pózniej przepaliłem motor zaczoł się tłuc. Co okazło się odkręciła się nakrętka od regulacji zaworów i przestwił się łancuszek rorządu. Po wyjeciu głowicy daniu nowych uszczelek pod cylinder i po ustawieniu.MOTOR nie chce palić. Zawory chodzą gniazda są nie pouszkadzane .... Z popychu motor na wyzszym biegu strzela na niskim gazie jak się go pcha. A z rozrusznika nic nawet ani razu nie zakręci. Jak się kręci rozrusznikiem wydaje mi się ze mało tego powietrza wydobywa się z tłumika. Czyżbym coś zle ustwił rorząd. A moze cos w istalacji moze jakiś jest czyjnik nie wiem ...PROSZĘ O POMOC :idea: :idea:
Michał
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Post autor: wolek »

Witaj Panie Michale! Wiadomo,że jeden obrót wałka rozrządu to dwa obroty wału korbowego. Może źle ustawiłeś rozrząd i zawory otwierają się w odwrotnej kolejności? Nie znam budowy twojego silnika,ale napisałeś że odkręciła się nakrętka od regulacji zaworów i przestawił łańcuszek rozrządu. Troszkę to dla mnie pogmatwane,bo co ma reg. zaworu z przestawieniem się faz rozrządu? Chyba, że chodziło ci o to, że koło zębate na wałku rozrządu się odkręciło. Najprostszy sposób "spod siekiery" to sprawdź,kręcąc wałem korbowym, w którym momencie następuje zapłon na świecy i jaki zawór otwiera się bezpośrednio po zapłonie? Ssący czy wydech.?
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Post autor: jacek_akinom »

Jeżeli faktycznie przeskoczył łańcuszek to masz dodatkowy problem , moim zdaniem należało by wymienić łańcuszek na nowy i koła rozrządy , należałoby sprawdzić dlaczego przeskoczył łańcuszek , a może nie przeskoczył tylko / jeżeli koło rozrządu jest przykręcane do wałka rozrządu/ ścięło klina na wałku rozrządu lub wale korbowym i koło się przestawiło względem wałka to należy sprawdzić .

Faktem jest ,że wałek i wał korbowy posiada oznaczenia do ustawienia faz rozrządu i wałek rozrządu można przestawić o 180% , jednak trudno pomylić się w ustawieniu wałka rozrządu ponieważ krzywki wałka muszą być tak ustawione , że na obu zaworach powinien być wyczuwalny luz zaworowy, wtedy zgrywamy punkty na kołach wałka rozrządu i wale korbowym, no i po całym ustawieniu
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

wolek pisze:Witaj Panie Michale! Wiadomo,że jeden obrót wałka rozrządu to dwa obroty wału korbowego. Może źle ustawiłeś rozrząd i zawory otwierają się w odwrotnej kolejności? Nie znam budowy twojego silnika,ale napisałeś że odkręciła się nakrętka od regulacji zaworów i przestawił łańcuszek rozrządu. Troszkę to dla mnie pogmatwane,bo co ma reg. zaworu z przestawieniem się faz rozrządu? Chyba, że chodziło ci o to, że koło zębate na wałku rozrządu się odkręciło. Najprostszy sposób "spod siekiery" to sprawdź,kręcąc wałem korbowym, w którym momencie następuje zapłon na świecy i jaki zawór otwiera się bezpośrednio po zapłonie? Ssący czy wydech.?
iskra jest na samej górze jak jest tłok pózniej się otwiera zawór wydechowy i pózniej ssacy
Michał
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

jacek_akinom pisze:Jeżeli faktycznie przeskoczył łańcuszek to masz dodatkowy problem , moim zdaniem należało by wymienić łańcuszek na nowy i koła rozrządy , należałoby sprawdzić dlaczego przeskoczył łańcuszek , a może nie przeskoczył tylko / jeżeli koło rozrządu jest przykręcane do wałka rozrządu/ ścięło klina na wałku rozrządu lub wale korbowym i koło się przestawiło względem wałka to należy sprawdzić .

Faktem jest ,że wałek i wał korbowy posiada oznaczenia do ustawienia faz rozrządu i wałek rozrządu można przestawić o 180% , jednak trudno pomylić się w ustawieniu wałka rozrządu ponieważ krzywki wałka muszą być tak ustawione , że na obu zaworach powinien być wyczuwalny luz zaworowy, wtedy zgrywamy punkty na kołach wałka rozrządu i wale korbowym, no i po całym ustawieniu
Przeszkoczył dlatego ze prawie nie był napręzony
A jak się odkręciła nakrętka od regulacji musiała przyblokować zawór a łancuch luzny to i przeskoczył
Michał
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

no to

No to jak sprawdzałem rozrząd i przekręciłem rozrusznikiem. Ułamała się dzwignia popychająca zawory wie ktoś moze gdzie to mogę dostać :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock: :shock:
Michał
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

nie wiem kto tak robi po ustawieniu rozrządu od razu silnik kręci rozrusznikiem , najpierw trzeba obrócić wałem korbowym minimum 2 obroty ręcznie przy użyciu klucza , a dopiero włączać rozrusznik

Dźwigienkę dostaniesz w servisie Yamahy
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

aha dzięki a gdzie jest serwis tej yamahy :?:
Michał
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

najbliższy :

NAPRAWA MOTOCYKLI RÓŻNYCH
Energetyków 45
tel. 081 745 61 71

potem
BANZAI MOTORBIKE
Powstańców Listopadowych 4
tel. 017 873 04 39

MOTORAD
1905r. 60
tel. 048 360 94 94

BENZ-OL II
Sokołowska 174
tel. 025 644 30 43

a resztę adresów

szukaj na tej stronie

http://www.yamaha-motor.pl/dl_redirect.jsp
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

????????

Dzieki za pomoc
I kupiłem nawet nie daleko w rzeszowie
I pojawił się następny problem po załorzeniu dzwigni i po ustawieniu rozrządu ....
Za nic nie chciał odpalic z rozrusznika z pycha odpalił dwa razy
(oczywiscie raz zapali raz strzeli ale jak juz zapala to idzie normalnie tylko nie mogę ustawić wolnych obrotów i gaśnie na wolnych)
Ale czego nie chce z rozrusznika zapalić :?: (cały czas jest iskra i kręci rozrusznik )
I też mnie dziwi czemu jak zrobiłem przejazdzke wokół domu to góra silnika nagrzał się ze jej nie mogłem dotchnąć :?:
Michał
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Witam

według mnie trzeba zdjąć głowice i obejrzeć zawory

a następnie koła zębate rozrządu i ustawić porządnie rozrząd
Awatar użytkownika
Michałxd
Zwykły forumowicz
Kontakt:

No jak zwykle forum ma racje :P :P
Ukruszyło się gniazdo i noi leciutko skrzywiło zawór tak ze się nie domykał .......... i dlatego cieżko palił (same problemy z japonią )
Tak więc teraz muszę kupić całą głowice :evil: :evil: :evil:
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”