Motor dymi- problem
- Michałxd
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: yamaha chopper,simson sr
- Kontakt:
Motor dymi- problem
Po remoncie yamahy sr125 (4t). Wymienione były zawór uszczelniacz, gniazdo dopasowane i zmieniona prowadnica. Zalałem nowy olej.
I zaczoł dymić po złorzeniu. Dymi tylko jak go sie postawi i pózniej chce ruszac albo jak jezdzi się na wolnych obrotach. Przy dobrym gazie i czasami nie dymi (przewaznie nie dymi)
Ale mi się wydaje ze coś jest z gażnikiem. Przy dymieniu mocy nie ujmuje ......
Tak albo coś zle wyregulowałem gażnik. Motor pali od pierwszego obrucenia rozrusznikiem... Tylko nie wiem od czego jest ta sruba w gazniku pod spodem reguluję się ną szpilkę która wchodzi do przelotu gażnika .............
Ja podejrzewam gażnik
Proszę opinie bo ja nie wiem co to moze być .
I zaczoł dymić po złorzeniu. Dymi tylko jak go sie postawi i pózniej chce ruszac albo jak jezdzi się na wolnych obrotach. Przy dobrym gazie i czasami nie dymi (przewaznie nie dymi)
Ale mi się wydaje ze coś jest z gażnikiem. Przy dymieniu mocy nie ujmuje ......
Tak albo coś zle wyregulowałem gażnik. Motor pali od pierwszego obrucenia rozrusznikiem... Tylko nie wiem od czego jest ta sruba w gazniku pod spodem reguluję się ną szpilkę która wchodzi do przelotu gażnika .............
Ja podejrzewam gażnik
Proszę opinie bo ja nie wiem co to moze być .
Michał
- Michałxd
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
odp
Normalne paliwo 95' w sandomierzu na miescie na BP tylko każdy mówi o tym ze to jest najgorsza stacja,ale mam najbliżej czy mam zmienic paliwo ??
Michał
- Fido
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Ten ze zdjęcia
- Kontakt:
Re: Motor DYMI PROBLEM
Jeśli podejrzewasz gaźnik to go sprawdź lub pojedź do kogoś kto ci go wyreguluje odpowiednim przyrządem.Michałxd pisze:
Ale mi się wydaje ze coś jest z gażnikiem. .
Druga propozycja.
Pojeździj jeszcze trochę,po remoncie czasami tak bywa zanim wszystko się ułoży.
- Michałxd
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
No to powrót do tematu
Mniej więcej zliwidowałem zmieniłem pierscienia itp. Bo przez pierscien zagarnicjący leciał olej jak przez sito (był uszkodzony). Po wymianie łanuszka zębatki rorządu. Uszczelki posmarowałem silikonem tzn pod głowicą i pod cylindrem. A tu się okazuje po odpaleniu ........ Mniej kopci tzn. kopci jak zimny strasznie chmura dymu. Noi jak rozgrany to kopci na swiatłach strasznie i przy ruszaniu z nich. A na gazie równym 60-70 km wogule nie dymi. Czy to jest wina tego uszczelniacza wydechowego zaworu

Michał
Czy dobrze spasowane są prowadnice zaworów ?
Prowadnicami /po trzonku zaworu/ najczęściej olej z głowicy przedostaje się do komory spalania.
Czy gładź cylindra nie miała rys?
Jeżeli jest rysa na cylindrze to będzie też dymienie.
Piszesz że zmieniłeś pierścień zgartający.
Pierścień ten układa się minimum 1500 km. Do tego czasu może lekko ! poddymiać.
Biały dym z wydechów oznacza spalanie oleju - nie kombinuj przy gaźniku. Źle ustawiony gaźnik to czarny dym.
Popracuj tez przy pisowni.
Prowadnicami /po trzonku zaworu/ najczęściej olej z głowicy przedostaje się do komory spalania.
Czy gładź cylindra nie miała rys?
Jeżeli jest rysa na cylindrze to będzie też dymienie.
Piszesz że zmieniłeś pierścień zgartający.
Pierścień ten układa się minimum 1500 km. Do tego czasu może lekko ! poddymiać.
Biały dym z wydechów oznacza spalanie oleju - nie kombinuj przy gaźniku. Źle ustawiony gaźnik to czarny dym.
Popracuj tez przy pisowni.