Rajd Sladami Bandery
-
Major
- Zwykły forumowicz
W dzieciństwie oglondałem film pt. ,, Ogniomistrz Kaleń ,, Teraz nasza TVP to wilka polityka tego filmu nie pokaże a szkoda bo młodsze pokolenie ujrzałoby prawdę. Kaleń w czasie jednej z akcji dostaje się w ręce bandy UPA, przechodzi potworne przesłuchania i męczarnie , jest przypalany/ ma opalony cały bok/ , nago wisi na mrozie i polewany jest wodą. W końcu ratuje się ucieczką. Na zbiórce sotni wznoszą wiwatem swojego przywódcę trzykrotny okrzykiem Bandera. Polecam wszystkim ten stary film.
-
bogusia@
..hmm temat rzeka....ale tu pozwolę sobie zgodzić się z opinią ksenona,wszędzie są ludzie , ludziska i potwory... Nigdy nie zapomnę opowieści mojej babci z czasów drugiej wojny siatowej. Otóż dziadków mieszkających w Dąbrowie Tarnawackiej za lasem często odwiedzali Niemcy w poszukiwaniu żywności. <każdy wie jakie były czasy...> i podczas jednej z kolejnych takich wizyt..babcia wchodząc do izby z mlekiem dla nich, zobaczyła niemca kołyszącego moją kilkumiesięczną mamę i płaczącego nad Nią. Na pytające spojrzenie babci , odpowiedział :" Po co komu ta wojna, w domu zostawiłem dziecko w tym samym wieku i codziennie modlę się do Boga żeby je jeszcze choć raz zobaczyć"........
- Fido
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Ten ze zdjęcia
- Kontakt:
Bo tak jest i nic na to nie poradzę.ksenon pisze: ......przykładowo jedziesz do niemiec i wszyscy patrzą na ciebie jak na dzikiego z polski, wąsacza, złodzieja, i pijaczyne bo taki jest ogólnikowy stereotyp...
Osobiście spotkałem się z chamstwem niemców,szczególnie tych starszych.
To że napisałem że wszystkich pod ścianę i z kałacha to nie znaczy że bym tak zrobił,to tylko przenośnia.
Obserwowałem wydarzenia związane z rajdem i dobrze się stało że ich nie wpuszczono.
-
bogusia@
- Głazio
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: BMW R1150GS/Yamaha XT 600 Z
- Kontakt:
Gumiś powinieneś wskazać gdzie i jakiej wielkości w tym czasie była Ukraina - nigdzie nie znalazłem.gumiś pisze:też nie popieram rajdu ,ale może nie ma się co dziwić
http://www.polskiedzieje.pl/mapy-granic ... aw_chrobry
Czy kiedykolwiek istniało takie państwo ?
Dla mnie to jest nowy twór - a najgorsze są młode demokracje (w tym kraju dzika demokracja), młode kraje, które niczego na własnej skórze nie doświadczyły.
Ukraina dopiero się uczy - dajmy im czas - trzymajmy jednak rękę na pulsie a polityczne gadki zostawmy politykom, bo to oni najczęściej wszczynają wojny albo dbają o pokój.
Ksenon a gadka o Polakach za granicą bardzo dobrze ukazuje nasz obraz. Za granicą trudno oczekiwać pomocy od Polaka ... choć czasami się zdarza ... temat rzeka
www.radiator-mototurystyka.pl
Głazio®
Głazio®
-
wally
Uogolnienia i sterotypy leza u podloza min. faszyzmu. Ludzie nie dziela sie na Polakow, Ukraincow czy Niemcow tylko na madrych i glupich. Tutaj akurat mamy do czynienia z niezdarna proba prowokacji - na Ukrainie wkrotce wybory, prorosyjski wschod walczy z proeuropejskim zachodem. Wyniki mozemy przewidziec juz dzis. Zatem jeszcze w tym roku wyjazd na Ukraine bo w nowym sezonie juz moze wizy po 1200 zl.
- Głazio
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: BMW R1150GS/Yamaha XT 600 Z
- Kontakt:
Tą historię znam - jednak nigdy nie widziałem takiego państwa - czyli dla mnie nowego tworu jakim jest Ukraina.
Historię rusi kijowskiej znam, bo żyję na terenach jej wpływów (tzw grody czerwieńskie) oraz większość z nas zamieszkujących wschodnią Polskę. Jednak jako niepodległe państwo istniejące na mapach Europy - Ukrainy nigdy nie było UA. Chyba, że posiadasz inne info to możesz podesłać linki.
Ja osobiście nie pamiętam z atlasów historycznych takiego.
Chętnie jednak przyjmę nową wiedzę - bo mogę się mylić - nie jestem orłem z historii. Zawsze nowe info wzbogaci to co na daną chwilę wiem.
Historię rusi kijowskiej znam, bo żyję na terenach jej wpływów (tzw grody czerwieńskie) oraz większość z nas zamieszkujących wschodnią Polskę. Jednak jako niepodległe państwo istniejące na mapach Europy - Ukrainy nigdy nie było UA. Chyba, że posiadasz inne info to możesz podesłać linki.
Ja osobiście nie pamiętam z atlasów historycznych takiego.
Chętnie jednak przyjmę nową wiedzę - bo mogę się mylić - nie jestem orłem z historii. Zawsze nowe info wzbogaci to co na daną chwilę wiem.
www.radiator-mototurystyka.pl
Głazio®
Głazio®
-
wally
-
gumiś
- Zwykły forumowicz
Głazio nie wiem czy cie zadowole ale tu coś jest jakby ukraina
http://www.irekw.internetdsl.pl/famine- ... kraine.jpg
http://www.irekw.internetdsl.pl/famine- ... kraine.jpg