DKW KS 200

Rycerze motocyklizmu.
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Skrzynkę na akumulator kupiłem na bajzlu w Łodzi.
Barkuje mi jeszcze mocowania siedzenia (ta łapa z przodu) klamki, rolgaz, osłona łańcucha, amortyzator skrętu, puszka prądów, gaźnik...

Dzięki za zaproszenie :) trochę daleko.

Dodałem kilka aktualnych fotek do album DKW
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 września 2009, 19:48 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Post autor: MATIDKW »

moje trzecie DKW SB 350 (zobacz w temacie DKW, TWN,CZ) to wiele elementów ma już z XXI wieku, wspomniane przez Ciebie mocowanie przednie siedzenia , pałąk tylni, osłona łańcucha, podstawa rejestracji i wiele innych rzeczy. Są dorabiane na laserze, tokarkach itp. lub np. pałąk tylny na zrobionej przeze mnie formie z drewna. Orginały biore z innych DKW i wtedy można dorobić idealnie. Mam też troche podorabianych ograniczników skrętu do roczników 1934-35, blach dziurkowanych do sprzęgła, klamek do kierownicy, mocowań siedzenia, ale chyba są do DKW NZ, haczyki do siedzenia i tam jakieś jeszcze inne.
Kiedyś dał zrobić mój ojciec krzywki takie jak orginał, wg wzoru z jednego z naszych SB gdzie była w idealnym stanie, programista na samej krzywiźnie pobrał 40 punktów wymiaru do tego materiał o odpowiedniej twardości i była próbna seria 10 sztuk, wszystkie działały super, rozeszły sie po znajomych po chyba 30 zł za sztuke
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

oglądałem cały album i stwierdzam że bardzo ładnie zachowany :shock: , taki motor to można robić, a nie takie wraki jak ja miałem i w sumie mam. Ja i ojciec to chyba trafiamy na motory których nikt inny nie chce robic, bo za duzo przy nich roboty, bo normalnie to poszły by na części i nikt by sie nimi nie przejmował, bo to przecież nie są Sokoły albo BMW czy HARLEYE żeby warto było sie przy nich tyle męczyć, no ale cóz ...ktoś i takie musi robić....
Żaba
Zwykły forumowicz

Stan blacharki zważywszy na wiek jest rzeczywiście bardzo dobry. :D (Przy Junaku miałem znacznie wiecej roboty)
Jedynie zbiornik jest trochę pogięty (dodałem zdjęcia do albumu) i wygląda jak nie od tego motocykla? Mam wrażenie, że ktoś go wcześniej podmienił? Dodatkowo moje podejrzenie potwierdzają te szparunki, jest to powłoka z aluminium (chyba). KS-y nie miały takich.
Błotnik przedni ma mamłe wgniecenie od trapezu, tylni jest delikatnie spłaszczony przy końcówce.

Czy masz wzór uchwytu siedzania? Chciałbym go dorobić ale niem mam nic na wzór.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

mam, co mam zrobić? pomierzyc i wysłac rysunek na maila? jak tak to podaj maila
Awatar użytkownika
Ozzy
Zwykły forumowicz
Motocykl: DKW NZ 350-1
Kontakt:

Post autor: Ozzy »

Wiadomo że ktoś to musi robić, ale ja i pewnie i Wy nie musicie ale chcecie grzebać w weteranach, a to jest przyjemne z pożytecznym, tylko czego tak kurewsko drogie?
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

dzisiaj zdejme i pomierze mocowanie siedzenia i wysle wymiary
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

ŻABA WYSŁAŁEM NA MAILA ZDJĘCIA I WYMIARY, DAJ ZNAĆ CZY DOSZŁY.
Żaba
Zwykły forumowicz

Datarło. Dzięki wielkie. :D

Powiedz jeszcze jak wygląda mocowanie sygnału?
Właśnie kupiłem na alledrogo Helle w paski.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

A masz dolne mocowanie zbiornika ? to co jest pod ramą kawałek za numerem ramy? Jesli chodzi o mocowanie klaksonu , to w latach 1934 i troche w 1935 był klakson mocowany do trapezu po prawej stonie, ale w Twoim KS to powinno być tylko srubą przez ramę tak jak np. na tym zdjęciu

Obrazek

W SUMIE BYŁ JESZCZE TAKIE TYPY MOCOWANIA KLAKSONU, ale takiego mocowania nie powinieneś mieć, bo takie były używane wtedy gdy ogranicznik skrętu był oddzielnie (Ty masz już wbudowany w główke ramy)

Obrazek
PS to że na zdjęciu jest SB 500 nie ma znaczenia
CZYLI : MOIM ZDANIEM POWINIENEŚ MIEĆ KLAKSON MOCOWANY TAK JAK NA PIERWSZYM ZDJĘCIU , ŚRUBĄ

ŁĄCZNIE BYŁY TRZY TYPY MOCOWAŃ:
1. DO TRAPEZU PO PRAWEJ STRONIE
2. TAK JAK NA DRUGIM ZDJĘCIU
3. TAK JAK NA PIERWSZYM ZDJĘCIU
Awatar użytkownika
Pietrek
Zwykły forumowicz

Post autor: Pietrek »

http://www.cybermotorcycle.com/sitemap.htm#m
Po kliknięciu na obrazek powiększy wam się do większego formatu i pod spodem pod nazwą motocykla będzie przeglądarka w lewo lub w prawo a niżej lista motocykli do rozwinięcia . Piszę to ponieważ nie zawsze do końca wiemy co z czym sie je :wink:
Awatar użytkownika
Ozzy
Zwykły forumowicz
Kontakt:

No już w tym tygodniu ta piękna Dykta trafia do mojej pracowni aby znów odzyskać dawny blask :D MATIDKW jak masz jakieś foty tego motocykla tu pość mi na mail: dkwnz350.1@op.pl pomogą mi w rekonstrukcji motocykla.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

MAM ZDJĘCIA I WYŚLE , ale w sumie nie wiem jak mają pomóc, skoro to DKW jest na tyle dobrze zachowane że wszystko widać jak powinno być.
Trzeba tylko sobie opisać co gdzie było, na jakiej wysokości i tyle jesli chodzi o szparunki. Zbiornik z tego co widać to był ALUMINIOWANY, ale teraz prosciej jest pomalować tak srebrzanką te pasy. Szparunki na błotnikach sa wysoko, ALE TAKIE TEZ BYŁY, oto zdjęcie NZ z takim własnie malowaniem szparunków
Obrazek

DKW Żaby ma bardzo dużo szparunków nawet na ramie, ale ze względów że tak bylo radził bym też tak zrobić teraz w trakcie remontu

Jeśli chodzi o zbiornik to zapewne wyglądał on tak:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

ewentualnie mógł mieć inny znaczek, np z kólkami AUTO UNION na górze, lub (w co wątpię) "skrzydło" ze znaczkiem DKW, niech Żaba się wypowie, może na żywo widać resztki znaczka, albo chociaż jego kontury. JEŚLI CHODZI O ZNACZEK MOGĘ WYSŁAĆ WZORY W SKALI 1 DO 1 RÓŻNYCH WARIANTÓW, I ZAKŁADANYCH W RÓŻNYCH MIEJSCACH MOTOCYKLI DKW.
POLECAM KUPIĆ W SKLEPIE DLA DRUKARNI GRUBY PAPIER DO KALKOMANIII A NASTĘPNIE NA DRUKARCE LASEROWEJ WYDRUKOWAĆ ZNACZEK I NANIEŚĆ GO NA ELEMENT, efekt będzie taki sam jak w hełmach z Wehrmachtu do których na Allegro można dokupic kalki,(tak faktycznie było w orginale) widziałem kilka zbiorników orginalnych i serio te znaczki to były kalki lekko wypukłe względem blachy. Takie kalki to oczywiscie mają o wiele większa trwałość jak kalkomanie na modelach do składania :wink:

NA OSŁONIE ŁAŃCUCHA I NARZĘDZIÓWCE TEZ ZAPEWNE BYŁY SZPARUNKI SKORO SĄ NA RAMIE TEŻ NP. TAK ze znaczkiem lub bez
Obrazek

kierownica z tego co widze na zdjęciach była malowana i polecam też ją pomalować

sprężyny od siedzenia też były malowane w orginale, nawet w modelach SB tez, chociaż były wyjatki, ewentualnie można je zrobić w OKSYDZIE którą można kupić na Allegro w dziale Militaria w cenie około od 20 zł do 40 zł. ŚRUBY SILNIKA ITP. TEŻ POWINNY BYĆ W OKSYDZIE

Na felgach widać szparunki i też radze po remoncie je tam umieścić

PS PROSZĘ NIE ZWRACAĆ UWAGI NA TO JAK JA MAM ZROBIONE DKW , BO JAK JE Z OJCEM ROBILIŚMY TO WIEDZY ZA BARDZO NIE MIELISMY I DLATEGO JEST JAK JEST, ŚRUBY W SILNIKU W OCYNKU ZBIORNIK POMALOWANE BOKI ZAMIAST CHROM, SZPARUNKI NAKLEJANE, MAKABRA JAK CHOLERA. No ale teraz się "mądrze" bo chce pomóc :)

aha, wszystkie sruby, nawet ramy powinny być w OKSYDZIE, głupio troche to wyglada, ale tak było.

TAK JECHAŁO ŻABY DKW , TYLKO MU NAMALOWALI WYŻEJ SZPARUNKI NA BŁOTNIKACH I DODALI JE TEŻ NA FELGI :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

WYSŁAŁEM ZDJĘCIA W DWÓCH WIADOMOŚCIACH , DAJ ZNAĆ CZY DOSZŁY
Awatar użytkownika
Ozzy
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Tak foty doszły, ale będę je rano ściągał na kompa bo już jest późno i ledwo na oczy patrzę, Wielkie dzięki za pomoc, jak pokażę je Żabie to niech on zdecyduje jak chce mieć to pomalowane a ja to wykonam :D
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Weteran”