Zagadki motocyklowe- nagroda główna naklejka KBM od Admina
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Re: Zagadki motocyklowe
Też nie. Jak zerkniesz na R7 1 i R 75, zobaczysz różnicę. A może... zobaczysz też coś, co jest charakterystyczne i typowe dla innego motocykla?
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
- luki01
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Honda vt 750 spirit, Honda hornet
Harley-Davidson XA 750ccm
Powstał w 1942 roku. Była to niewielka produkcja około 1000 egzemplarzy na potrzeby wojska. Harley postawił na niezawodność i poszedł po linii najmniejszego oporu kopiując motocykl wzorcowy czyli BMW R71
Powstał w 1942 roku. Była to niewielka produkcja około 1000 egzemplarzy na potrzeby wojska. Harley postawił na niezawodność i poszedł po linii najmniejszego oporu kopiując motocykl wzorcowy czyli BMW R71
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Świetnie, super. Nie wiedziałem, że tak szybko zagadka zostanie odgadnięta. Dodam, że to nie HD poszedł po najmniejszej linii oporu i skopiował BMW - Przecież HD uwżała, że produkuje najlepsze motocykle na świecie. To armia zażądała motocykli lepszych niż WLA. Doświadczenia frontowe pokazały, że motocykle BMW lepiej sobie radzą w terenie. Wojskowi "wzięli do niewoli" kilka BMW, pooglądali, popróbowali, wysłali do Milwaukee i powiedzieli: Chcemy mieć takie właśnie. Wyprodukowano ok 8000, które jednak nie wzięły już udziału w działaniach wojennych. XA okazały się też bardzo drogie - trzeba było przebudować całe linie produkcyjne (ze względu na silnik). W XA z harleya pozostało przednie zawieszenie. Po tym można poznać, że to jednak nie BMW.
Aktualna punktacja:
1. Luki01 - 2 punkty
2. Hans - 1 punkt
Aktualna punktacja:
1. Luki01 - 2 punkty
2. Hans - 1 punkt
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
- Mateusz
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Simson S51/ Kawasaki GPZ500
Byłem blisko 
- luki01
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Honda vt 750 spirit, Honda hornet
Trzeba przyznać, że zagadka łatwa nie była, lecz zdradziło go przednie zawieszenie i zegary na zbiorniku. Informację na temat motocykla znalazłem na jakimś forum motocyklowym, więc nie wiem czy jest to wiarygodne źródło
Jak dane są inne to przepraszam 
-
Major
- Zwykły forumowicz
Witerku pozwolisz, że ja włączę się i podam zagadkę.
Motocykl ten był produkowany przed I wojną światową . Już w 1911 roku zajoł trzy pierwsze miejsca w rajdzie Tourist trophy na
wyspie Man. Mógł się rozpędzić do prędkości 110 km/h, a później występował problem z zatrzymaniem się.
Proszę podać nazwę tego motocykla oraz jak rozwiązano problem z hamowaniem?
Motocykl ten był produkowany przed I wojną światową . Już w 1911 roku zajoł trzy pierwsze miejsca w rajdzie Tourist trophy na
wyspie Man. Mógł się rozpędzić do prędkości 110 km/h, a później występował problem z zatrzymaniem się.
Proszę podać nazwę tego motocykla oraz jak rozwiązano problem z hamowaniem?
- diabelCBR
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: 900 RR
- Kontakt:
Był to Indian, a jego problem z hamowaniem polegał na tym, że nie posiadał przedniego hebla a tylny-pojedynczy bęben ze szczękami i klockami. Zgadłem? 

- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Nie tylko pozwalam, ale jak najbardziej zachęcam do zadawania zagadek - w końcu ja też chcę zdobyć jakieś punkty...
Odpowiadając na pytanie, wydaje mi się, że chodzi o motocykl Zenith Gradua V-Twin Miał on tzw "korbkę młynka do kawy", dzięki której można było zmienić bieg zachowując napięcia pasa transmisyjnego () w innych motocyklach bez tego systemu po zmianie nbiegu na niższy pasek był zbyt luźny i się ślizgał). Niestety także efektywność hamulca tylnego zmieniała się w zależności od pozycji koła. Aby ten mankament wyeliminować zastosowano system paskowy bez potrzeby poruszania tylnego koła, a jeszcze później skrzynię biegów z wałem pośrednim i łańcuchową przekładnią główną.
Odpowiadając na pytanie, wydaje mi się, że chodzi o motocykl Zenith Gradua V-Twin Miał on tzw "korbkę młynka do kawy", dzięki której można było zmienić bieg zachowując napięcia pasa transmisyjnego () w innych motocyklach bez tego systemu po zmianie nbiegu na niższy pasek był zbyt luźny i się ślizgał). Niestety także efektywność hamulca tylnego zmieniała się w zależności od pozycji koła. Aby ten mankament wyeliminować zastosowano system paskowy bez potrzeby poruszania tylnego koła, a jeszcze później skrzynię biegów z wałem pośrednim i łańcuchową przekładnią główną.
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Tjaaa, spóźniłęm się o parę minut, ale i tak nie trafiłem
Sprawdziłem. To był jednak Indian. Zenith co prawda też wtedy triumfował na wyspie Man, ale w innej kategorii 
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Hmm, mam już następną fajną zagadkę, ale trzeba poczekać na werdykt Majora, bo może żaden z nas nie zgadł.
-
Major
- Zwykły forumowicz
diabel CBR odpowiedz prawidłowa - 1 pkt
INDIAN POWERSPLUS był produkowany w latach 1916-1926 / 6000szt./ Silnki - cztero-suwowy, dwucylindrowy o układzie widlastym V 42, dolnzaworowy, chłodzony cieczą. Pojemność silnika 998 cm, moc -15.2 - 18.2 KM. Skrzynia biegów 3-stopniowa ręczna. Zawiszenie przednie - koło pchane ze sprężyną wzdłużną, tylne sztywne lub z wachaczem ze sprężyną. Hamulce - przedni brak, tylni
jeden bębnowy, jeden klockowy obydwa uruchamine ręcznie.
INDIAN POWERSPLUS był produkowany w latach 1916-1926 / 6000szt./ Silnki - cztero-suwowy, dwucylindrowy o układzie widlastym V 42, dolnzaworowy, chłodzony cieczą. Pojemność silnika 998 cm, moc -15.2 - 18.2 KM. Skrzynia biegów 3-stopniowa ręczna. Zawiszenie przednie - koło pchane ze sprężyną wzdłużną, tylne sztywne lub z wachaczem ze sprężyną. Hamulce - przedni brak, tylni
jeden bębnowy, jeden klockowy obydwa uruchamine ręcznie.
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
No to lecimy dalej. Tym razem zagadka puzzle. Pokażę tylko kawałek motocykla. Jak do jutra nikt nie zgadnie, pokażę następny fragment. W odpowiedzi należy oczywiście podać markę i model motocykla.
- Załączniki
-
- puzzel 1.png (82.89 KiB) Przejrzano 12408 razy
- hans
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: xj600
Harley-Davidson Sportster XR 1200X
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
O, skurczybyk
Oczywiścioe gratuluję, ale nie spodziewałem się, że tak szybko zagadka zostanie odgadnięta. Tym bardziej gratuluję.
Aktualna punktacja:
1. Luki01 - 2 punkty
2. Hans - 2 punkt
3. DiabełCBR - 1 punkt
Aktualna punktacja:
1. Luki01 - 2 punkty
2. Hans - 2 punkt
3. DiabełCBR - 1 punkt
- hans
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: xj600
Jak bym wcześniej siedział przy komputerze to było by najprawdopodobniej dużo wcześniej. To kiedy będzie kolejna zagadka?
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Paulo Coelho