Problem z ładowaniem TDM 850
- Mix221
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha XJ 600 51j
Problem z ładowaniem TDM 850
Witam.
Mam problem ze swoją tdm 850 3vd a konkretnie z jej ładowaniem,jak chodzi na wolnych obrotach to znaczy do 2000obr/min mam 14,5V lecz po dodaniu gazu spada do 13,5V jak włączę światła to do 2000 obr/min mam 13,4V powyżej 2000 obr spada do 13,2 V czy może mi ktoś powiedzieć o co chodzi ?
Mam problem ze swoją tdm 850 3vd a konkretnie z jej ładowaniem,jak chodzi na wolnych obrotach to znaczy do 2000obr/min mam 14,5V lecz po dodaniu gazu spada do 13,5V jak włączę światła to do 2000 obr/min mam 13,4V powyżej 2000 obr spada do 13,2 V czy może mi ktoś powiedzieć o co chodzi ?
- LUKASZ
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: DKW RT200H, BMW GS, KTM 790,Yamaha, Hondax2
Re: Problem z ładowaniem TDM 850
zmien baterie. ale w mierniku 
- Mix221
- Zwykły forumowicz
Spoko w mierniku i w moto są nowe i sprawdzałem na dwóch miernikach 
MOD.Proszę o niecytowanie całych postów na które się bezpośrednio odpowiada.Zasady nietykiety.
MOD.Proszę o niecytowanie całych postów na które się bezpośrednio odpowiada.Zasady nietykiety.
- Mix221
- Zwykły forumowicz
To może ktoś mi poradzi gdzie miałbym się udać z tym ładowaniem? Bo po dłuższej jeździe akumulator słabnie i mam problemy z odpaleniem .
- buba
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: sprzedany
Sprawdz wszystkie styki, kable czy wsjo ok? Moze ten akumulator jednak nie jest nowy i juz ma słabą przepustowość wiec w razie czego wymien elektrolit albo jeszcze wczesniej sprawdz jego poziom w celach, mysle ze nie powinienem tłumaczyc co bedzie jesli jest ponizej minimum. Jezeli to nie pomoze kieruj sie w strone alternatora, moze tam cos sie pozluzowalo na kablach. Sprawdz miernikiem regulator napięcia to tez czasem lubi sie zepsuć, a jeszcze lepiej pozycz od kogos regulator i podlacz u siebie. Szukaj a przyczyna napewno sie znajdzie 
robiąc byle co, stajesz się byle kim
- Fido
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Ten ze zdjęcia
- Kontakt:
Sabix-Zamość lub inny dobry elektromechanik.
Szwankuje zapewne alternator.
Kto wie,a może i co innego.
Zamość masz niedaleko.
Szwankuje zapewne alternator.
Kto wie,a może i co innego.
Zamość masz niedaleko.
- kristophers
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: suzuki gsxr 750 w ,honda transalp 600 , osa m 52
ja polecam mojego kolege Pawła tel. 600989549. napewno da mu rade bo już nie jeden motocykl wyleczył z braku ładowania . naprawde polecam 
- ksenon
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
- Kontakt:
dlaczego ludzie robią (przekleństwa....ja to u mnie) poważne problemy z niczego, alternator, regulator, a może jeszcze zmień instalacje itp, jeszcze nie spotkałem ze przypadkiem problemów z alternatorem w tych silnikach,
mam ch..... dzień to wyładowuje się na forum, inni tak robią to dlaczego ja mam tak nie robić
,
to od początku, a czy ty wiesz w jakich zakresach powinno być ładowanie w tej TDM ?
bo z tego co piszesz to jest idealne ładowanie w moim motocyklu, a mam taki sam silnik w ST jak ty w TDM, różni się pojemnością.
a teraz pytanie za 100 punktów : jak nowy jest twój akumulator ? (tzn ile miesięcy od zalania elektrolitu) i jaki model tam masz bo się akuratnie się nie orientuje jakie były w TDM , ale np akku w ST można bardzo szybko załatwić,
no i czy ktoś Ci nie grzebał w instalacji,
a jak to będzie alternator to szczęka mi opadnie, i będziesz mógł sobie wykręcić z mojego silnika który zostawiłem w Polsce
mam ch..... dzień to wyładowuje się na forum, inni tak robią to dlaczego ja mam tak nie robić
to od początku, a czy ty wiesz w jakich zakresach powinno być ładowanie w tej TDM ?
bo z tego co piszesz to jest idealne ładowanie w moim motocyklu, a mam taki sam silnik w ST jak ty w TDM, różni się pojemnością.
a teraz pytanie za 100 punktów : jak nowy jest twój akumulator ? (tzn ile miesięcy od zalania elektrolitu) i jaki model tam masz bo się akuratnie się nie orientuje jakie były w TDM , ale np akku w ST można bardzo szybko załatwić,
no i czy ktoś Ci nie grzebał w instalacji,
a jak to będzie alternator to szczęka mi opadnie, i będziesz mógł sobie wykręcić z mojego silnika który zostawiłem w Polsce
- Mix221
- Zwykły forumowicz
A więc tak posprawdzałem wszystkie styki dodam,że w tym moto nie jest to łatwe.Akumulator jest na gwarancji i ma 5 miesięcy w prawdzie jest to jakiś zipp i jest bezobsługowy,ale po takim czasie sądzę że nie powinien szwankować,bo trzyma prąd jak nie jeżdżę. Zacząłem pchać łapy do ładowania w chwili gdy moto nie chciało mi odpalić,więc coś jest nie tak z prądem lub teraz daliście mi do myślenia z akumulatorem.Co do regulatora to jestem niepewny lecz niestety nie znam nikogo kto mógłby posiadać podobny model motocykla i wyraził by chęć użyczenia w celu sprawdzenia
.Powiem ,że pokusiłem się o sprawdzenie alternatora ale nie bardzo wiem jak to się robi po przeczytaniu wielu postów na ten temat podjąłem się i zaniepokoiły mnie wartości jakie uzyskałem.odłączyłem regulator i sprawdzałem napięcie.Wyczytałem,że powinno mieć ok 70 V tak między 3-4000 obr/min a u mnie jest max 40 V .Tu moje zdziwienie to dla czego na wolnych obrotach jest ok ? Goście którzy opisywali takie sytuacje nie mieli wcale ładowania.
.Ale znając życie pewnie nie tak dokonywałem pomiarów.Bo jak mierzyłem tak jak było opisane to miernik nic nie pokazywał .
- ksenon
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
hmm... jakiś, a czy ten jakiś zipp ma takie parametry jak oryginalny akumulator do TDMMix221 pisze:Akumulator jest na gwarancji i ma 5 miesięcy w prawdzie jest to jakiś zipp i jest bezobsługowy
sama nazwa zipp źle mi się kojarzy, z jeżdżącymi kiblami (czyt. skuter), a może mam tylko takie stereotypowe spojrzenie.
uwierz mi że może,Mix221 pisze:ale po takim czasie sądzę że nie powinien szwankować
nie musisz szukać tdm, co druga yamaha z tamtych lat ma taki sam regulator jak w tdm, tylko żeby się wtyczka zgadzałaMix221 pisze:Co do regulatora to jestem niepewny lecz niestety nie znam nikogo kto mógłby posiadać podobny model motocykla i wyraził by chęć użyczenia w celu sprawdzenia
ale jak coś się dzieje z regulatorem to masz ładowanie powyżej 14V albo poniżej 12V.
ale jak jesteś taki nie pewny co się dzieje z ładowaniem podczas jazdy to kup w motoryzacyjnym jakiś tani voltomierz np od lady i prowizorycznie podłącz go i będziesz widział co się dzieje z ładowaniem podczas jazdy
tak to trochę mało, ja też nie mam za dużo, ale widziałem już ST które mają też takie napięcie, i wszystko działa poprawnie,Mix221 pisze:Wyczytałem,że powinno mieć ok 70 V tak między 3-4000 obr/min a u mnie jest max 40 V .
pamiętaj, że to już wiekowe maszyny i trzeba mieć jakiś "margines błędu", z Ciebie za 20 lat kobieta też mniej prądu wyciągnie
a gdzie ? bo jak na TDM zone to na pewno tam Ci lepiej pomogą niż ja,Mix221 pisze: Goście którzy opisywali takie sytuacje nie mieli wcale ładowania.
http://www.tdm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
ale powróćmy do początku, kiedy się to wszystko zaczęło i ile to już trwa, dlaczego wymieniłeś akumulator 5 miesięcy temu ?
napisz trochę historii bo ciężko coś wywnioskować z urywków,
z tego co do tej pory piszesz to wszystko masz, ale może coś szwankuje podczas jazdy i np. ładowanie znika, ja stawiam że twój akumulator jest parszywy z parszywą nazwą
ale najpierw sprawdził bym ładowanie podczas jazdy takim prowizorycznie (taśma klejąca)zamontowanym na kierownicy woltomierzem (ja mam woltomierz wbudowany na stałem, także zawsze widzę czy coś się dzieje) http://allegro.pl/wskaznik-voltomierz-5 ... 27121.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; woltomierz z lady będzie jakieś 20 pln kosztować, jeśli podczas jazdy będzie tylko troszkę powyżej 12 V i na wolnych obrotach będzie wzrastać pod 14 V tzn że jest ok
a jeśli nie chcesz grzebać to jedź do kogoś kto się zna, może na początek jakiś znajomy znajomego, bo warsztaty to ... zresztą to już inna historia,
ps: jak bzdury piszę to proszę o sprostowanie
ps2: mimo zmęczenia fizycznego i kaca moralnego po zlocie, napisałem długiego posta, wow,
- Mix221
- Zwykły forumowicz
ksenon Wielkie dzięki za chęć pomocy .
A więc moto kupiłem niecałe dwa miesiące temu,przy zakupie miał problemy z odpaleniem lecz stał jakiś czas i aku był wyładowany.Po podłączeniu prostownika zapalił,zaniepokojony tym faktem poprosiłem sprzedającego o sprawdzenie ładowania i wartość 13,5 V wydała mi się OK .Po podpisaniu umowy sprzedający przyniósł mi komplet zapasowych kluczyków,oryginalne klucze i gwarancję na akumulator,zaniepokoiło mnie to trochę bo też stawiałem na akumulator .Wszystko było spoko jeździłem moto ok miesiąca aż w pewnym momencie miałem problem z odpaleniem i wtedy zacząłem sprawdzać ładowanie.
A więc moto kupiłem niecałe dwa miesiące temu,przy zakupie miał problemy z odpaleniem lecz stał jakiś czas i aku był wyładowany.Po podłączeniu prostownika zapalił,zaniepokojony tym faktem poprosiłem sprzedającego o sprawdzenie ładowania i wartość 13,5 V wydała mi się OK .Po podpisaniu umowy sprzedający przyniósł mi komplet zapasowych kluczyków,oryginalne klucze i gwarancję na akumulator,zaniepokoiło mnie to trochę bo też stawiałem na akumulator .Wszystko było spoko jeździłem moto ok miesiąca aż w pewnym momencie miałem problem z odpaleniem i wtedy zacząłem sprawdzać ładowanie.
- ksenon
- Zwykły forumowicz
- Kontakt:
ah, miałem w tym roku podobnie, stawiam na akku, kup jakiś "normalny" akumulator dedykowany do TDM (jak to fajnie brzmi), bo jak moto świeżo po za kupie to powoli będzie wiele rzeczy wychodzić na światło dzienne,