katalog standox online trochę się zmienił, ale znajdziecie dostępne receptury dla motocykli, w porównaniu do aut jednak ilość jest ograniczona
Należy wejść w receptury:
http://www.standox.com/pl/pl_PL.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Na moim komputerze nie działa z chrome ale na FF jak najbardziej...
I trzeba potrafić wyszukiwać, czasami jeśli wybierzemy model motocykla to będziemy mieli kolor główny np w mojej CBR jest to 193K białą perła, ale np już czerwieni mieć nie będziemy, czerwień znajdziemy w elementach po roczniku i jest to akurat kolor 339, a w hondzie występuje jako R134 - i katalog tego nie wyświetla jako akurat ten numer, akurat wiem że 339 w standoxie to jest R134 w hondzie bo jest idealnie dobrany. Nie mogę tego powiedzieć o 193K - bo kolor hondy jest śnieżno biały, kolor standoxa wychodzi... no nie taki jak hondy.
W katalogach z częściami hondy można też znaleźć kolory, czasami nawet najmniejszego paska, tłumików czy naklejek, można się posiłkować katalogiem CMNSL bo często obok części widnieje jej kolor jak np tu:
kolor jasny
http://www.cmsnl.com/cbr1000f-1989-k-it ... DS4RjWbJv8" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
NH264m
oraz ciemny NH206M
http://www.cmsnl.com/cbr1000f-1991-m-ge ... DS4UzWbJv8" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Popatrzcie się na tą stronę i na poszczególne części, klikacie i uzyskujecie kolor, drogą dedukcji można sobie wywnioskować kolor każdego napisu bo niejednokrotnie jest tak że np producent "odwrócił kolory" tzn na przykładzie CBR... motocykl byl biały i miał czerwone napisy... więc nie mamy koloru tych napisów, ale zaraz drugi model mógł być czerwony z białymi napisami.. więc wtedy uzyskamy kolor tej czerwieni dla naszych napisów.
Jest z tym trochę roboty ale zwiększa to szansę na odnalezienie koloru, trzeba trochę kreatywności przy szukaniu. Czasami w katalogu Standoxa czegoś nie ma, ale może pojawić się np w dupont i oni mają podobny katalog receptur online. Tak samo inni producenci. Wszystkie kolory motocyklowe posiada colorrite w USA.
I jeszcze mialem taki przypadek że malowałem błotnik do suzuki LC1500 bodajże, naprawdę już nie pamiętam, ale kolor to czerń z dodatkiem wielkich okruchów/płatków, jakby brokatu w kolorze niebieskim, białym srebrnym fioletowym. W oryginale te odłamki brokatu były sporych rozmiarów.
PO wyszukaniu receptury w standoxie okazało się że kolor istnieje, znajomy zmieszał kolor... i to już nie wyszło to.. niby wszystkie wymagane składniki nawet te specjalne brokaty zostały dodane, ale już w kolorze standoxa ziarno czy ten brokat to byl mniejszy znacznie, widać było i niebieski, i te inne kolory oryginalnego brokatu, ale rozmiarowo to było wielkości ziarna metalik....