Amortyzator Skrętu

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Amortyzator Skrętu

Post autor: Jaro »

Zarzucam nowy temat chcąc poznać opinię innych, liznąć trochę wiedzy której nigdy za wiele jak i podyskutować a mianowicie co sądzicie o montażu amortyzatora skrętu. Miałem ostatnio taką przygodę, że wracałem z trasy ciemną nocą i wpadłem przy prędkości 140km/h na rozmiażdżonego na jezdni psa a dokładniej w jego flaki. Czułem, że zaraz nastąpi gleba, serce w gardle na chwilę zatrzymany oddech i czekanie na najgorsze. Kierownicą w ułamku sekundy zaczęło trzepotać w prawo i w lewo lecz na moje szczęście po chwili trzepotanie ustąpiło motocykl złapał rytm i wrócił do swojego toru jazdy. Rozmawiałem z różnymi ludźmi którzy stwierdzili, że gdybym miał amorka skrętu kierownica by nie zatrzepotała a motocykl nie wpadł by w ,, turbulencje " oczywiście w tej konkretnej sytuacji. Wiem, że amorki montuje się wyłącznie do motocykli sportowych. Czytałem także pewien artykuł o Fazerze no i tak napisali tak

cyt.

Nieprzyjemną manierą Fazera jest skłonność do trzepotania kierownicą na wertepach. W prosty sposób można ją wyeliminować montując amortyzator skrętu, ale jest to dosyć droga inwestycja.

koniec cyt.

Montować, nie montować oto jest pytanie ?
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Awatar użytkownika
Stirlitz
Zwykły forumowicz

Post autor: Stirlitz »

nie turbulencje, a shimmy...klasyka, u mnie to samo

masz kasę - kupuj, najlepiej z łatwą w obsłudze regulacją
[img]http://img264.imageshack.us/img264/3462/ptaki9wudw3tb4.gif[/img]
Motocyklem jeździć nie umiem, ale lubię.
Bombel

amorek sk.

Post autor: Bombel »

to jest dobra sprawa tez troche czytalem na jego temat napewno durzo zalet poprawia konfort jazdy wspomaganie-maglownica w maluchu napewno pewne wibracje wybiera szczegulnie w kawasaki przy predkosci stalej 70km/h wtedy kierownica wpada w rezonans tak jak i w wielu modelach motocykli ale jak masz i ty miales taka sytuacje ze przednie kolo stracilo przyczepnosc nato nic nie zaradzi nawet am.skretu a jesli 1000zl na slabej jakosci tak owy produkt masz pieniadze stego co widzialem porzadny kosztuje okolo 2500zl to polecam:D
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Oj od razu 2500pln-ów a może by tak siłownik z drzwi sklepowych :lol:
hee. A tak na poważnie faktycznie to jest przydatna sprawa stosowana przeważnie przez użytkowników którzy rzadko używają styczności przedniego koła z asfaltem. Tak zwane Shimmy, powstające na wskutek szybkiego przyspieszania, też redukuje to zjawisko, ale nie wiem czy producent przewiduje jazdę po zwierzakach hee. Dobrze Jaro ze nic sie nie stalo wychodzi na to ze dobrze zachowuje sie Fazerek jak wyszedl z takiej opresji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”