Zestaw DynoJet do Intrudera

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
uRbi

Zestaw DynoJet do Intrudera

Post autor: uRbi »

Co sadzicie o zestawie tuningowym DynoJet do Intrudera 800? Chce zamontowac do swojego Intruza ale nie wiem jak to jest w praktyce, czy oplaca sie to kupic i wogole jak to dziala i czy nie zjebie czegos w nim. Zestaw sklada sie z dysz gaznikowych i iglicy. Link do tego zestawu:

http://moto.allegro.pl/item207923714_ze ... ruder.html

Jesli wiecie cos na ten temat to piszcie!!!
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

Post autor: Zgrywus »

trudno mi cokolwiek napisać, nie znam nikogo kto by takie cos posiadał w swoim intruzie ....
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

Ja zastanawiałem się także dużo na ten temat i mam takie informacje:
- wymiana samych dysz niewiele pomoże. (bez regulacji gaźników wręcz zaszkodzi)
- aby dysze miały taki skutek jak opisują trzeba także założyć odpowiedni do zestawu filtr powietrza - a co za tym idzie i wydech.

Podsumowując: (filtr+dysze+wydech)*regulacja

PS. rozmawiałem z człowiekiem który kupił dyno jet i stwierdził że to były najdroższe 2 konie mechaniczne w jego życiu (tak wynikało z hamowni)
Deletet

Post autor: Deletet »

Nie słuchaj Softa, znowu się opił wiskacza.
Ale tym razem ma trochę racji cena/koń słabo to wychodzi, bo nie o to chodzi w dynojet. Podnoszenie mocy polega na małych kroczkach, 2 koniki tu, 2 tam i tak można dojść do kilkunastu więcej.

Wcale nie trzeba wymieniać wydechów ani filtra powietrza (chyba że w danym zestawie w instrukcji jest zalecenie do zmiany filtra), ale można z tym że wtedy trzeba wymienić dysze na inne nawet po wymianie wcześniejszej na Dyno i wyregulować gaźnik.

Zabawa z dyno polega na zmianie kształtu iglicy i dopasowanej do niej dyszy. Dyno nie dodaje koni (no trochę ale to efekt poboczny dlatego dodaje mało) tylko zmienia charakterystykę na bardziej płaską. Po ludzku - lepiej się wkręca i lepiej się kreci w całym zakresie obrotów. Nie ma dołów (prawie) albo spadku charakterystyki krzywej mocy (wydruk z hamowni) Chodzi o to że iglice dyno mają inny kształt niż std.

Gaźnik trzeba będzie wyregulować - synchro i wg instrukcji mieszankę (odkręcając lub wkręcając śrubkę regulacji mieszanki).

Na zakończenie poproszę cię jeszcze uRbi żebyś nie klął na forum.
sq8bwh

Post autor: sq8bwh »

Nie wiem jak dokładnie jest u Suzuki ale Yamaha z gaźnikami Mikuni właśnie między innymi iglicami dławia motocykle (dławią jeszcze na króćcach lub to i to razem).. Widziałem iglice z XJ600 zdławionej do 27 koników i normalne... (normalne były smuklejsze).. po wymianie i synchronizacji maszyna ożyła.. nie wiem czy do pełnej swojej mocy ale jedzie lepiej..
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

No tak.....

W takim razie zobacz także tematy na http://www.bractwo-suzuki.com.pl - tam jest także forum i poruszane były tematy dynojet w Suzuki :-)
Bondi

Post autor: Bondi »

Z tego co wiem do zestawu dynojet potrzebny jest filtr powietrza o zwiekszonym przeplywie
bo motór bedzie sie dusil, a jesli silnik dostaje wiekszej dawki paliwa i powietrza to przydaloby sie to jakos szybciej odprowadzic wiec wydech tez powinien byc.
W nowszych sportowych montuja takze powerpacki ale to juz wydatek rzedu 1000zl
choc moc ponoc niezle zwieksza np. Haja jesli sie nie myle to ma standardowo 175km (poprawcie mnie jesli sie myle) za to na powerpacku ma miec 195km. wystarczy poczytac troszku na necie i wszystko sie znajdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”