Przeróbka wydechów 2 w 1 ?

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Przeróbka wydechów 2 w 1 ?

Post autor: sebus00 »

Witam, mam pytanie, chodzi mi po głowie przeróbka wydechów 2 w 1 Mam od znajomego przelotowy tłumik firmy ART, podobno z 600
a ja mam 1000. Z tym że u mnie 2 kolektory sie sumuja w kolanku i rozchodza po jakims czasie na 2 wydechy. Jednak zachodzi w jakims stopniu
tlumienie spalin w orginalnych wydechach, natomiast jak bym zalozyc ten przelotowy ciekaw jestem czy nie wplynelo by to negatywnie na prace silnika.
Chcialem zaznaczyc, ze srednica rury za miejscem poloczaczenia 2 kolektorow jest praktycznie taka sama jak rury ktora mam do tlumika przelotowego.
NIe wiem pewnie namieszalem troche to piszac ale moze zrozumiecie o co mi chodzi ...
Pozdrawiam :P
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

:)

Post autor: Zgrywus »

... z tego co wiem wydechy sa konkretnie liczone pod dany silnik w necie mozna znaleść sporo art. na ten temat. Jak sadze w pewnych granicach przerobki RG rury rekatora nie wiele wpywaja na charakterystyke pracy silnika, ale jesli zostanie naruszona pewna granica moga zacząć sie problemy wiem ze w przypadku intruderka po załozeniu pustych wydechów pociaga za soba wymiane dysz gł gaźników o reg nie wspomnę koszt z tego co słyszałem cos koło 1 tys zeta
wally

Post autor: wally »

czytalem na pewnym forum ze po takiej operacji powinno sie regulowac gazniki, t temat tlumikow padl u roberta na garage party, wielki B z robertem ciekawie objasnili mi szczegoly operacji wymiany tlumikow, moze ktorys z nich sie wypowie fachowo ?
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

Wpłynie to zapewne na pogorszenie wydajności silnika i spadek jego osiągów. Ale tak jest ze wszystkimi nieseryjnymi tłumikami które nie zostały zrobione dokładnie do modelu do którego mają być.
Nie mówię tutaj o specjalnych tuningowych tłumikach takich jak Cobra etc.
Tłumik + kolektor wydechowy po jednej stronie - a gażnik (wtrysk) +kolektor ssący po drugiej stronie cylindra mają pewien okres falowy. Te fale (tak jak bys w wannie robił falę ręką) muszą się nakładać zgodnie z rytmem pracy cylindra. Zakłucenie tego rytmu skutkuje dławieniem się silnika - strzelaniem w tłumik, rozgrzewaniem się kloektora wydechowego i wypalaniem zaworów. (oczywiście zakłucenie rytmu po stronie wydechu) - po stronie ssania objawy będą inne.
Ale coś za coś ....
Niestety mając tą świadomość jeżdże na oryginalnych cichych wydechach w Drag Starze ..... do momentu kiedy odżałuje na tuningowe wydechy renomowanej firmy - po prostu szkoda mi silnika .....
wally

Post autor: wally »

tu podobny watek do naszego:

http://forum.motocykle.slask.pl/lofiver ... 11200.html

http://www.motocykle-mz.pl/articles.php ... 0e42133a89 - fajnie opisany na przykladzie etz wplyw tlumika na cykl spalania

podobno sa problemy na granicach przy zbyt glosnym wydechu, spotkal sie ktos z tym zjawiskiem ?
Deletet

Post autor: Deletet »

Nie jest tak źle, jak przedmówcy piszą.
Jeżeli:
1. pojemność sumaryczna wydechów będzie zbliżona
2. długość całkowita wydechu (od zaworu wydechowego) do końca będzie ta sama
3. wymieni się dysze główne w gaźniku (eksperymentalnie bo może nie trzeba będzie)

Będzie grało. Ale to wymaga testów (strojenie gaźników) i ewnetualne strojenie wydechu (długość).

Polecam:
http://www.grabowski.com.pl/ i książkę Tomasza Sałka "Tuning - zwiększanie sprawności silników spalinowych" (dostępna na allegro - po odbiór można się umówić w Zamościu u autora)
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Dzieki chłopaki za info 8) ....
chyba sobie odpuszczę kombinowanie z tą przeróbką, metodami prób i błędów, szkoda silnika,
faktycznie jak już to lepiej dozbierać kasy i sprawić sobie tłumiki przeznaczone do danego modelu.
Pozdro....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”