Wskaźnik biegów.

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Soft
Zwykły forumowicz

Wskaźnik biegów.

Post autor: Soft »

Może koledzy się orientują czy da się zrobić elektroniczny wskaźnik (licznik) biegu.
Wiem że licznik biegów jest domeną początkujących ale przydaje się także przy jeździe po mieście w momencie szukania biegu jałowego na skrzyżowaniach.
Jakieś pomysły ?
wally

Post autor: wally »

http://www.forum.motocyklistow.pl/lofiv ... 62943.html

"Swego czasu wykonałem wskaźnik biegów do ETZ 150 - pomysł polegał na umieszczeniu na wałku prowadzącym wodziki małej płytki drukowanej z odpowiednio wytrawionymi polami i rezystorkami..niestety nie było to zbyt trwałe Ale przeszukując Sieć znalazłem kiedyś artykuł, w którym ktoś z USA chyba wykonał wskaźnik biegów wykorzystując gotowe wyjście, w którym napięcie zależało od zapiętego biegu. Nie wiem jaki to był motocykl, osobiście nie spotkałem się z takim wyjściem.
O ile dobrze pamiętam dostępne na rynku wskaźniki wymagają podłączenia do prędkościomierza oraz obrotomierza (elektronicznych) i "wyczuwają" bieg na podstawie stosunku tych wskaźników...Tak więc sposobów na wykonanie jest kilka "
zappek

Post autor: zappek »

to w dragstarze wskażnika niebiegu(luzu) nie ma???
Deletet

Post autor: Deletet »

U mnie jest, Soft zerknij na zegar może ci się lampka spaliła.

Nawet na Twoim avatarze świeci się zielona lampka N czyli Neutral
zappek

no kurde zdaje mi sie ze wspołczesne mięsko ma juz takie cóś jak wskaźnik niebiegu:)
zaprawde powiadam wam że konstrukcje typu junak czy awo posiadały ów wypas
Agusia
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA MAGNA VF750C
Kontakt:

Post autor: Agusia »

a powiedzcie mi cos na mój probloem z takowym wskażnikiem, otórz kontrolka mi sie zaświeca po samym wciśnieciu sprzęgła, gdy motocykl jest na biegu :?
www.magna-tapicerstwo.prv.pl
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Hej Agusia, masz ten sam problem co ja, myśle że wina stoi po stronie zamiany kabli,
a spróbuj rozłożć stopkę i czy bedziesz miała jakieś zmiany, u siebie zauważyłem
jak sopka jest rozłozona to neutralny sie świeci tylko na biegu jałowym w przeciwnym
wypadku po każdym naciśnięciu sprzęgła. Ale jakoś już się przyzwyczaiłem... Pozdrawiam :)
Deletet

A jak ustawisz na luz i puścisz sprzęgło to świeci się?
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

tak wtedy też świeci
Deletet

To może Hondy tak mają :roll:
Można też odłączyć czujnik klamki sprzęgła i będzie po bożemu :lol:
Żartowałem, trzeba przećwiczyć faktycznie warianty ze stopką i sprzęgłem, może to zamienione kable (w co wątpię).
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Roberto mam właśnie takie same objawy jak Agusia, ale nie wydaje mi się że Hondy tak mają, bo tak jak mówie rozlozona stopka
i wszytsko gra, i nawet jak silnik pracuje chce wrzucic bieg (zaznaczam ze stopka rozlozona) silnik gasnie, czyli zabezpieczenie
dziala, do stopki ida 3 przewody, 1 podejzewam że właśnie to czujnik polożenia stopki dający impuls do silnika, te dwa co
zostaja to... no właśnie.. jak by je zamienić miejscami powinno być ok...

...jednak stoi pytanie że jednym z nich może być masa, chyba że sama stopka już jest masą... no nic jak bedę miał kiedyś nudy
(póki co mam na głowie pisanie pracy mgr):roll: pobawię się omomierzem
i zobaczymuy co z tego wyjdzie poki co sprzet wyczuty i na kontrolkę nie patrze bo i tak sie caly czas świeci hee...
Deletet

U mnie jest podobnie, z tym że na sprzęgło lampka się nie zapala.
Na stopce gaśnie (przy biegu i puszczonym sprzęgle)
Bez stopki tylko na luzie się świeci czy sprzęgło wyciśnięte czy nie.
Ale na naciśnięcie sprzęgła nic się nie zapala.
Widać w hondzie doszli do wniosku że jak jest sprzęgło wyciśnięte to to samo co luz.
Można by zastosować przekaźnik działający logicznie tak:
jeżeli stopka złożona to odepnij czujnik sprzęgła, czyli stopka rozłaczała by na stykach przewód od czujnika sprzęgła. Ale wtedy nie dało by się odpalić na biegu, co u mnie można spokojnie zrobić, jak mniemam u Was też
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

nie zgadzam sie że hondy tak maja bo w Shadole było ok 8)
zappek

Agusia906 pisze:a powiedzcie mi cos na mój probloem z takowym wskażnikiem, otórz kontrolka mi sie zaświeca po samym wciśnieciu sprzęgła, gdy motocykl jest na biegu :?
bo wiesz japońscy technicy przy konsturowaniu ów motóru sie rozpędzili z kontrolkami i w tym szale dołożyli jeszcze kontrolkę sprzęgła....proste..jesli wciskasz sprzegło swieci...puszczasz gaśnie ;)
Speedarek
Zwykły forumowicz

Post autor: Speedarek »

Agniesiu a ta lanpka si [wieci czy zazy ja miaBem podobny przypadek i problem tkwiB w masie byBa zasBaba pozdrawiam :wink:
Nie ważne co masz pod dupą , ważne co masz nad nią .......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”