jakie pierwsze Enduro i rady dotyczące jego eksploatacji

ziajek

jakie pierwsze Enduro i rady dotyczące jego eksploatacji

Post autor: ziajek »

Po miłym powitaniu nadszedł czas na pierwsze pytanie:

jaki motor wybrać? ma to być enduro, myślę że najlepiej 4suw - jazda po drogach asfaltowych oraz troszkę w terenie (jak już się nauczę po asfalcie ;))

po przejrzeniu różnych tematów, artykułów www.allego.pl, www.mobile.de itp itd pomyślałem sobie że odpowiednią maszyną dla mnie mogła by być SUZUKI DR 650 z wczesnych lat '90. wprawdzie spory silnik (chyba spora moc szczególnie na początek) ale biorę pod uwagę fakt że kolejnego motóra nie kupię szybko ;/ (nie wiem czy ten kupię szybko :?) jego cena jest korzystna - mój przedział

przeraża mnie natomiast trochę konieczność wkładania dużej ilości serca w niektóre maszyny - wymiana 2l oleju co 10 motogodzin wymiana tłoka co 100! czy takie Suzuki jest również baaaardzo wymagające? wolał bym coś co przy prawidłowym użytkowaniu będzie wymagać czasem (nie za często ;)) wymiany oleju, filtrów i uszkodzonych częsci przez moją głupotę :D

pozdrawiam Tomasz!

EDIT: a jeszcze dodam że mam prawie 190wzrostu i 78kg jeśli to ma jakieś znaczenie ;)
wally

Post autor: wally »

imho jesli w proporcajach "drogi asfaltowe i troszke terenu" to kupilbym tenere lub cos tego typu, jest bardziej uniwersalny i nie az tak drogi w eksploatacji jak suzuki o ktorym piszesz
Awatar użytkownika
ksenon
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
Kontakt:

Post autor: ksenon »

proponuje yamahe xtz 660, o dr to darek może coś powiedzieć
ziajek

hmm "troszkę w terenie" to tylko na początku ;) raczej pożądany jest bardziej endurowaty kształt :D

to takie suzuki jest mocno wymagające? ;)

a powiedzcie jeszcze czy dobrze myślę że rozpatruję tylko 4 suw?

ktm lc4 również z poczatków lat '90 nie byłby raczej dobrym wyborem? -> częsci
Awatar użytkownika
dario
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda

Post autor: dario »

W takim razie jesteś "długi i chudy" tak jak ja :D
Nie napisałeś jakie masz doświadczenie z motocyklami i do końca nie wiem gdzie zamierzasz więcej jeździć.
Jeżeli bardziej teren to patrz na wagę moto, im mniej tym lepiej. Na szosie nie ma to znaczenia.
Jak dla mnie wybieraj w tej kolejności:
:arrow: Honda - wysoka jakość i niezawodność (xl600)
:arrow: Yamaha - porównywalna do Hondy (XT 600, Tenere, ew. 660)
później długo, długo nic i
:arrow: Suzuki - przystępne cenowo i w miarę jakościowo (no może poza skrzynią), do terenu dr 350 na szosę dr650
:arrow: Kawasaki - jak trafisz, czasami się uda i nic się nie dzieje

Co do DR 650 do 96 roku, to trochę ciężkie enduro i trzeba mieć troszeczkę krzepy, trzeba dbać o silnik, bo jest tam troszeczkę łańcuszków (nie tylko rozrządu), zresztą sam się przekonaj wejdź na forum i czytaj http://suzukidr.pl/forum/index.php

Jeśli możliwości finansowe Ci pozwalają, to ja bym wybierał pomiędzy Hondą i Yamahą.
A tak na koniec, to cieszę się, że są tez ludzie nie ogarnięci demonem prędkości i plastikami.
Kupuj, to będziemy razem śmigać.
ziajek

doświadczenie - zerowe niestety

może przynajmniej przy jeździe motorem się przyda mała masa i wzrost :D

czyli takie enduro jak wymieniłeś to generalnie leję paliwo i jeżdżę (oczywiście jestem świadomy tego że chcę kupić stary motor a przy takim zawsze trzeba coś robić) - ale chcę się zorientować czy same koszty utrzymania mnie nie zeżrą :D

Dziękuję Wam za wskazówki pzdr.
Awatar użytkownika
dario
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda

Post autor: dario »

To są tak zwane teraz Soft Enduro, czyli sprzęty nie wymagające zbyt dużej obsługi technicznej i częstych przeglądów.
Wystarczy jak raz w roku wymienisz olej, filtr oleju, wyregulujesz zaworki, regularnie będziesz dbał o filtr powietrza, smarował i czyścił łańcuch, zaglądał od czasu do czasu do zawieszenia i wszystko powinno ładnie smigać, oczywiście jak nie kupisz padaki. Pamiętaj, że najgorszym wrogiem motocykla jest jego poprzedni właściciel. :lol:
Awatar użytkownika
Bohun
Zwykły forumowicz
Motocykl: 1

Post autor: Bohun »

Myślę że Yamaha XT600Z Tenere jest odpowiednia.:)
Olej raz w sezonie należy wymienić, uważać na sprzęgło, problemy z odpaleniem to tylko w zimie przy słabym akumulatorze, bo musi być mocny żeby zakręcić singla. Przez zime miałem założone kostki i jeździło sie wyśmienicie, głównie w terenie. Na szosie też nie jedzie się źle tylko opony trzeba zmienić :) :)
Kto prędko daje, ten dwa razy daje
http://www.yamahaxt.pl/
ziajek

dzięki za rady!

powiedzcie jeszcze tylko za jakim rocznikiem sie już można rozglądać? i czym różni się xt600 od XT600 Z? - Z są droższe
Awatar użytkownika
ksenon
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
Kontakt:

Post autor: ksenon »

ziajek pisze:Z są droższe
bo, lepsze :wink:

nie można powiedzieć czym się różnią bo modeli XT jest dużo,
klika fotek

XT600E 3TB
Obrazek

XT600Z 1VJ
Obrazek

XT600z 3AJ
Obrazek

XT600Z 55W
Obrazek

i wielel innych

xt 600 i xt 660 to takie powiązanie crossa z endurem,
a xt600z i xtz to już strefa "TENERE"

ja tobie proponuje xt 600 z model: 3aj(takie jak mój)
jeśli chodzi o rocznik to masz do wyboru z przedziału 1988-1990(bo tylko w tych latach je produkowali), najlepiej to 1990

albo z tych samych lat honde xrv 650 africa twin, oczywiście za honde zapłacisz więcej PLN niż yamahe
ziajek

hehe ja nie w PLN bo najprawdopodobniej od Niemca kupię ;)

dobra pozostaje się rozglądać i kombinować gotówkę (a to nie prędko :x) - na początku na sam motor ok 1000 euro myślę więc poszukać będzie trzeba dobrze ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Enduro,cross”