Kontrolka ładowania w sowiecie

Rycerze motocyklizmu.
jarekstryszawa

Kontrolka ładowania w sowiecie

Post autor: jarekstryszawa »

Witam

Kończę składać instalację elektryczną w dnieprze z silnikiem urala z alternatorem 12V i lampą ze stacyjką z K750. Podczas podłączania kontrolki ładowania wyszedł problem bo ze styku na kontrolkę reglera przy braku ładowania wychodzi plus. Żeby zadziałało to żarówka lampki musi być drugim stykiem spięta do masy (pod warunkiem, że przy ładowaniu plus na styku zaniknie, a tego nie mogę na razie sprawdzić bo nie mogę jeszcze odpalić silnika).
Jak to jednak pożenić ze stacyjką z K750, która chyba ma działać jak przy prądnicy tzn. jeśli brak ładowania plus od stacyjki masuje się przez regler, przy ładowaniu idzie plus do plusa. Jeśli ktoś to juz ćwiczył u siebie proszę o pomoc.
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Pewnie znasz tą strone ze schematami elektrycznymi motocykli?

http://arecki113.republika.pl/
jarekstryszawa

Jasne- wychowywałem się na niej ;-)
Schemat mam, zawsze robię "od zera" instalacje w swoich zmotach. Tutaj jest lekka komplikacja z połączeniem stacyjki z kontrolką dedykowaną do prądnicy z instalką z altkiem. Mam już pewną koncepcję jak to obejść, w wolny wieczór powalczę z tematem.
Awatar użytkownika
Skrzydlaty
Zwykły forumowicz
Motocykl: NSU351OT M-G G5
Kontakt:

Post autor: Skrzydlaty »

Wyjsciem jest zlikwidowanie "ścieżki" od przyłącza(słupka) do zwory stacyjki.
Pozostaje problem braku w tym momencie jednego zacisku (zasilenie cewki), ale zawsze można zrobić w tym miejscu wyprowadzenie, do jakiejś dodatkowej kostki przyłączeniowej. Nie wiem, czy to jasno wytłumaczyłem :wink:
Od jednego NSU, lepsze jest tylko... dwa, a nawet trzy...
jarekstryszawa

Jak tylko znajdę wolny czas to wrócę do tematu. Muszę tak jak sugeruje @Skrzydlaty odpowiednio odizolować żarówkę kontrolki od plusa ze stacyjki, dać jej plus od reglera i odpowiednio uziemić drugi zestyk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Weteran”