Prawdziwy Chopper

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Awatar użytkownika
kaktus
Zwykły forumowicz
Motocykl: Transalp 600

Prawdziwy Chopper

Post autor: kaktus »

Witam , na moim podwórku zagościł prawdziwy chopper , nie mój ale będę miał okazję nim pośmigać . Powstał w okresie mody na te pojazdy w naszym kraju, czyli gdzieś w latach 80tych . Kiedyś jeździłem chopperem Junakiem dlatego mam szczególny sentyment do tych i podobnych robionych ręcznie pojazdów , często będących niepowtarzalnymi dziełami sztuki, co uważam za najwyższy poziom "motocyklizmu" .
Wszystko robione lub przerabiane, koła , zbiornik , rama, błotnik siedzenie zawieszenie......... łatwiej by napisać tylko silnik oryginalny :D jak się wam podoba :?: :D :D :D
Kawasaki kz400

Obrazek
Transalp 600
wodzu
Zwykły forumowicz
Motocykl: brak

Re: Prawdziwy Chopper

Post autor: wodzu »

A kto jest w oknie?

Całość wygląda okazale :-) ładny kolor.
Tył jest sztywny? Ma amortyzator skrętu?
Osobiście uważam, że z tego silnika lepiej byłoby robić cafe racer'a. A tak wyszedł ładny soft w którego ktoś włożył sporo czasu, serca i kasy. Pogratulować umiejętności.
Bądź wytrwały i bez przerwy potrząsaj drzewem, a zawsze z niego coś spadnie
Awatar użytkownika
kaktus
Zwykły forumowicz

Tył jest sztywny, prawdopodobnie będzie przeróbka na softail bo można kręgosłup stracić na naszych drogach . Silnik , dość wysoko się kręci też proponowałem właścicielowi zrobić cafe racer :D a tu wstawić jakiegoś singla , ale przy pierwszym odpaleniu na otwartym wydechu zdziwiliśmy się że tak ładnie brzmi , jak da się jeździć bez piłowania to chyba zostanie . Sprzęt wymaga jeszcze sporo pracy, czas zrobił swoje, ale baza świetna, będą przeróbki, zmiany , motocykl ma świetne proporcje, trzeba będzie uważać aby nie popsuć. Są dwa amortyzatory skrętu, nie wiem czy są potrzebne mój junak bez nich jeździł świetnie, ale może nie zwracałem uwagi, dawno było :D
Transalp 600
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Moim zdaniem bardzo ładna linia.
Dobry spec i tył można przerobić nie psując linii motocykla.
Wywaliłbym amortyzatory skrętu (psują trochę całość) i schował linki +przewody.
Nic więcej.
Jest prawie idealny.
Fihu
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda XRV Africa Twin rd03

Post autor: Fihu »

Przód genialny 8)
Speeding, sparks like lightning
Engine working hard
Furnace on the foot plate
Shining in the night
Iron striking metal
The sound of racing steel
It's all I ever wanna hear
It's music to my ears
Yarkom
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA VT700 C SHADOW

Post autor: Yarkom »

Nawet ładny, do szczęścia mu (wg mnie) brak:
- widlastego silnika
-Wyyysokiego tylnego oparcia
- Wysokiej kierownicy

Poniżej ogólna formułka choppera:
Choppery – dosiadane przez rockersów. Motocykl taki charakteryzuje sztywny tył doskonale, przenoszący wszystkie uderzenia na kręgosłup oraz wysunięte przednie koło, dzięki któremu motocykl posiada promień skrętu na miarę amerykańskiego lotniskowca. W takim układzie przedni widelec ma możliwość pracy nie tylko poprzez ściskanie ale także i zginanie. Wysoka kierownica zapewnia wentylowanie pach, a więc znacząco wpływa na higienę kierowcy. Wolny wydech wpływa na bezpieczeństwo i koi wieczorami zszarpane w pracy nerwy sąsiadów.
Awatar użytkownika
kaktus
Zwykły forumowicz

Yarkom dobra definicja :D :D :D ale dodam że chopper nie zawsze był v-ką
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I widok z drugiej strony

Obrazek
Transalp 600
Awatar użytkownika
kaktus
Zwykły forumowicz

No odpaliliśmy, ten wynalazek, małe spawanko w gaźniku bo się pływak zawieszał i chodzi w miarę, jaki to wyjec, ryczy jak by go ze skóry obdzierali na filmiku tylko połowa obrotów bo aż śmiesznie chopper i tak jęczy , tyle dobrego że nie dymi to może pojeździ :D
http://www.youtube.com/watch?v=ZcCLw-eQozE" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Transalp 600
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

Motocykl ładny lecz kierownica i risery z innej bajki.
Awatar użytkownika
kaktus
Zwykły forumowicz

Edit.Nie cytyjemy całych postów na które bezpośrednio odpowiadamy.
Takie kierownice były stosowane risery są dopasowane do kierownicy całość to typowy wygląd lata 80" Na discovery stary mechanik mówił że wysokie kierownice mieli normalni a niskie przeważnie narwańcy co zamiast płacić lufę pokazywali :D :D :D
Stylistyka będzie zmieniona na styl "easy rider" lata 60" , czyli siedzenie z oparciem , za nim rura , wysoka kierownica , mniejsza lampa , silnik może zostanie a może zastąpi go LS650 który ma piękny dźwięk ładniejszy nawet od większości V-łek .Wygląd tego silnika jest jednak za nowoczesny wymaga porządnej stylistyki ale da się to zrobić .
Mam nadzieję że nie utraci duszy , bo siedzieć za kierownicą tego motocykla to mały szok , siedzisz w motocyklu a nie na nim , i każdy kto spróbuje wypowiada nie cenzuralne słowo :D
Transalp 600
Yarkom
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA VT700 C SHADOW

Post autor: Yarkom »

kaktus pisze:Yarkom dobra definicja :D :D :D ale dodam że chopper nie zawsze był v-ką
Ano prawda, ostatnio obejrzałem sobie klasyka filmowego "The Wild One" z M.Brando. I okazało się że nikt z bandy nie miał Vki, tylko twiny. A Vkami tylko policjanci śmigali. Zdjęcia super, pozwoliłem sobie dołączyć do mojej kolekcji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”