Bałkany 2021
Czarnogóra i Albania tak mnie zachwyciła w ubiegłym roku, że musiałem tam wrócić, dokończyć zwiedzanie i poznać lepiej te wspaniałe pachnące naturą kraje.
W tym roku już nie samotnie tylko na 3 motocykle w sześć osób.
Wyprawa trwała 13 dni. Po drodze do celu przejeżdzliśmy Rumunię drogą 67C podziwiając widokową Transalpinę, Transfogarska była jeszcze zamknięta.
Z Rumuni granicę przekroczyliśmy Żelazną Bramą do Serbii przez Globulac i do Czarnogóry.
W Czarnogórze objechaliśmy góry w Parku Durmitor, zwiedziliśmy zaporę Martinje i kaniony Pivy Nevido, Izazlak.
Kolejny dzień naszej wyprawy to odpoczynek i moczenie naszych siedzeń w malowniczej i mojej ulubionej Zatoce Kotorskiej, napajając się pięknymi widokami.
Z Kotoru udaliśmy się do Albanii do miasta Szkodra, z którego mieliśmy blisko na zaplanowane wycieczki.
Jedną z nich, którą gorąco polecam, jest 3 godzinny rejs statkiem-promem Berisha po jeziorze Koman, które liczy 72 km długości.
Na pokład zabraliśmy motocykle, by dalej kontynuować podróż.
Koszt rejsu 7 euro od osoby, plus 20 za motocykl.
Po opuszczeniu promu pojechaliśmy do Valbone. Jest przepiękna dolina nazywana sercem Alp Albańskich - naprawdę robi ogromne wrażenie.
Powrót z Valbon do Szkodra drogą SH5 i SH22 wymagała od nas zużycia całej nagromadzonej energii by ją pokonać. Jest to droga niesamowicie kręta nazwałem ją drogą 2000 tys. zakrętów, dlatego że średnio na odcinku 1km było 13-18 zakrętasów, długość trasy 160 km, spowodowało że tej drogi mieliśmy stanowczo dosyć.
Wyprawę zakończyliśmy pokonując w sumie 4370 km, robiąc średnio około 400 km dziennie.
Odwiedzane kraje są bardzo pozytywnie nastawione do turystów. W drodze spotykaliśmy się zawsze z życzliwością mieszkańców, służących pomocą.
Wyprawa -Bałkany 2021r.
- Norek
- Moderator K.B.M.
- Motocykl: BMW R1200 GS ADVENTURE 2006r.
Wyprawa -Bałkany 2021r.
Nigdy nie jedź szybciej niż Twój anioł stróż może lecieć.
501686006
501686006
- MESTON
- K.B.M.
- Motocykl: BMW R1250 GS
Re: Wyprawa -Bałkany 2021
Super wyprawa, widoki a co najważniejsze wspomnienia gratuluję pomysłu i odwagi szkoda tylko że z braku czasu nie pojechaliśmy z Wami.
Pozdrawiam serdecznie .
Pozdrawiam serdecznie .
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Szczerze zazdroszczę
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
- Norek
- Moderator K.B.M.
- Motocykl: BMW R1200 GS ADVENTURE 2006r.
Filmik z naszej wyprawy
https://www.youtube.com/watch?v=PtLoQ5WWma4" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=PtLoQ5WWma4" onclick="window.open(this.href);return false;
Nigdy nie jedź szybciej niż Twój anioł stróż może lecieć.
501686006
501686006
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Bardzo fajny filmik. Czuję się, jakbym tam znowu był. Oczywiście tylko niektóre miejsca i widoki mam na myśli. Fajna wyprawa.
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.