Problem ze sprzęgłem

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

Problem ze sprzęgłem

Post autor: 08891 »

Witam mam następujący problem.Otóż gdy jadę motorem słyszę grzechotanie ze sprzęgła gdy wciskam sprzęgło przestaje..czasami przy zmianie biegów zachowuje się tak jakby tarcze sprzęgłowe się nie rozkleiły tylko bieg w górę obroty ledwie spadną tak jakby nie użył sprzęgła ....A czasami grzechot się nasili i jakby bieg wypadł ..i jedzie jakby nie wysprzęgliło po prostu obroty są a jakby bieg nie napędzał motoru...muszę przyhamować zredukować na niskie biegi i jest ok...obstawiam tarcze sprzęgłowe a może?zła regulacja? pokaże zdjęcia śruby która moim zdaniem jest do regulacji czegoś związanego z koszem sprzęgłowym ..dociśnięcie lepsze ?nie wiem..Proszę o pomoc bo nie chce rozbierać sam pewnie też nie będę tego robił bo brak czasu ale jeżeli nie konieczne to jest to po co.

Obrazek

P.S: Witam w tym sezonie:)
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Najpierw sprawdz czy linka, albo ta wlasie sruba sa odpwiednio wyregulowane. Jesli tak to obstawiam tarcze. A ten grzechot jesli jest cichy, to norma. Tylko nowe kosze nie grzechocza:)
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

A jak sprawdzić czy są dobrze wyregulowane??sam to mogę sprawdzić?
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

w skrocie, klamka sprzegla musi miec wyczywaly luz. Sruba do regulcji tez nie moze opierac sie bez luzu na mechaniznie wysprzeglania.

Radze na poczatek poluzowac troche na srubie regulacyjnej, doregulowac na lince i sprawdzic tak, ale cos mi sie zdaje ze to jednak tarcze.
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Speedarek
Zwykły forumowicz

Post autor: Speedarek »

08891 widzę ze masz fachowca .... na moje odczucie może być to objaw poluzowanego kosza sprzęgła, proponuje z ciągnąć obudowę i sprawdzić czy kosz nie ma luzów . POZDRAWIAM .... 8)
Nie ważne co masz pod dupą , ważne co masz nad nią .......
Bondi

Post autor: Bondi »

Nie chcę Cie straszyć bo nie wiem jak bardzo Ci brzęczy to ale jak Speedarek wskazuje lepiej odkręć zajrzy i będziesz spokojny, mi coś brzęczało nie sprawdziłem a to zabezpieczenie z wałeczka takiego spadło on się wsunął do środka i 3 trybiki wyłupało efekt skrzynia do wymiany :/ ( juz zrobiona na szczęście :) ;) :) )
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

PiotrekRR pisze:A ten grzechot jesli jest cichy, to norma. Tylko nowe kosze nie grzechocza:)
Troche sie tu zapedzilem, bo nie zwrocilem uwagi co to za maszyna. W takikich konstrukacjach jak Ty masz kosza nie powinno byc slychac.
Awatar użytkownika
08891
Zwykły forumowicz

Dzięki za pomoc...trochę nie chce sam tego robić bo wiadomo...może Cykusia odwiedzę jak znajdzie czas bo u niego z nim krucho ale bądźmy dobrej myśli:)Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”