Żaba pisze:Na alledrogo taki kranik się pojawił:
http://www.allegro.pl/item830275491_dkw ... _mzag.html
Wartość motocykli, ceny części
- Fido
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Ten ze zdjęcia
- Kontakt:
Wartość motocykli, ceny części
- Ozzy
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: DKW NZ 350-1
- Kontakt:
Co do cen to są nawet nie raz z dupy wzięte a nie z kosmosu. A co do cen w Reichu to wiadomo że gdybyśmy tak zarabiali jak oni to te ceny to były by krocie a takie drogie hobby jak motocykle zabytkowe było by u nas popularniejsze.
Mati nie zgodzę się z Tobaą że to nie za zabytki wyższej klasy bo Ty pewnie myślisz o jakimś tam Brough Superior ale to jest motocykl dla nas polaków praktycznie nieosiągalny tak więc patrz na nasze realia, na zlotach jakoś nie widuje się motocykli DKW, w trochę dłużej żyje niż Ty i od małego z ojcem jeżdżę po zlotach weteranów i na palcach jednej reki mogę policzyć gdzie różne dykty widziałem nie licząc mojej. Trzeba się cieszyć z tego co się ma a skoro Ty każdemu mówisz że Twoje dykty to gówno to cóż Ci ja na to poradzę, jak masz większe aspiracje to sprzedaj to gówno i kup sobie coś lepszego i nie obrażaj tej marki.
Mati nie zgodzę się z Tobaą że to nie za zabytki wyższej klasy bo Ty pewnie myślisz o jakimś tam Brough Superior ale to jest motocykl dla nas polaków praktycznie nieosiągalny tak więc patrz na nasze realia, na zlotach jakoś nie widuje się motocykli DKW, w trochę dłużej żyje niż Ty i od małego z ojcem jeżdżę po zlotach weteranów i na palcach jednej reki mogę policzyć gdzie różne dykty widziałem nie licząc mojej. Trzeba się cieszyć z tego co się ma a skoro Ty każdemu mówisz że Twoje dykty to gówno to cóż Ci ja na to poradzę, jak masz większe aspiracje to sprzedaj to gówno i kup sobie coś lepszego i nie obrażaj tej marki.
-
irbit
Myślę że ta DKW to nie zabytek wyższej klasy ale przedstawia sobą jakaś wartość, a cena za kranik nie jest odstraszająca. Za oryginał trzeba płacić.Ozzy pisze:Niestety takie cyny są przy weteranach wyższej klasy.
Aktualnie szukam kranika do SHL M03 i jest jeden koleś co dorabia takie kraniki - jak usłyszałem od niego 400zł to mnie zamurowało.
Cztery paki to jest spora cena
Byłem trzy razy na Veteramie, prawda można znaleśc coś taniego ale szansa na to jest naprawde mała. Wielkim plusem bazarów u zachodnich sąsiadów jest to że fanty są w super stanie i jest ich sporoMATIDKW pisze:DKW to nie jest zabytek "wyższej klasy"więc te ceny troche z kosmosu, w Niemczech są tanie częsci oczywiście wg ich zarobków
Moim zdaniem "wyższa półka" to H-D np WLA, BMW R 12, R 11 (ogólnie dwucylindrowe) dwucylindrowe ZUNDAPPY, i różne duże czterosuwy i też mniejsze motocykle ale rzadkie. Półka najwyższa to wg mnie SOKÓŁ, H-D i INDIAN, ACE, EXCELSIOR, ARIEL SQUARE FOUR, różne inne także rzadkie z początku wiek XX, itp. To że na zlotach nie ma zbyt wiele DKW to nie oznacza że ludzie ich nie posiadają, ja znam wielu ludzi co je mają ale na zloty nie jeżdzą. W Polsce jest wiele bardziej prestiżowych motorów przedwojennych ale wielu z nich się na zlotach nie widuje, bo ludzie nimi na zloty nie jeżdzą z różnych powodów. Myśle że jesli chodzi o "wyższą półkę" dla DKW to by można było tak myśleć w zestaweniu z motocylami powojennymi,ale w zestawieniu z motorami z lat 1900-1945 moim zdaniem jest to półka najniższa. Mimo że bardzo kocham motory
te które mam w garażu, nie oznacza to ze muszę udawać przed sobą że nie ma lepszych. Wiem że w Polsce jest czesto tak że ludzie przesadzają i np. na M 72 i DNIEPRY zakładają znaczki BMW i się chwalą że mają przedwojenne BMW i jakie to unikaty, inni robią unikaty ze zwykłych czesto spotykanych przedwojennych motocykli, widac to często na Allegro .
-
Żaba
- Zwykły forumowicz
Zgadzam się z MATIm, DKW to najtańsza marka z motocykli przedwojennych. Wyższe ceny osiągją jedynie 500-tki. Rarytasem są pewnie modele sportowe. Nie wiem czy zachowały się modele z silnikiem chłodzonym cieczą?
KS czy SB 200 są w cenie Junaka czy AWO a przecież to motocykle powojenne i popularne dość.
Mało jest DKW na zlotach, bo to raczej moło porządany motocykl do niedawna.
KS czy SB 200 są w cenie Junaka czy AWO a przecież to motocykle powojenne i popularne dość.
Mało jest DKW na zlotach, bo to raczej moło porządany motocykl do niedawna.
Żaba ,racja, np jeszcze w 2000 roku wyremonowane SB 200 mozna było kupić za około 2.000 zł a do remontu widywałem za ceny od 200 - 1000 zł, częsci też nie były jakoś bardzo drogie, chyba że chodzi o drobiazgi typu kranik, przełącznik świateł. Na MWB w Łodzi przez parę bazarów około 2004 roku bywało SB 200 z 1934 roku, komplet w podkładzie, za 1500 zł ale nikt jakoś chętny nie był. Tak samo było z SHL M 04 , były bardzo tanie i raczej niewiele było na nie chetnych, a teraz sa o wiele droższe. W DKW ogólnie pojemności do 200 ccm są tanie, ponieważ ich było dużo w Niemczech ze względu na to że na pojemność do 200 ccm NIE POTRZEBA BYŁO PRAWA JAZDY, które było drogie w zrobieniu (dlatego np. KS 200 ma 199,5 ccm). W sumie chyba nikt nie wierzy w to że wszystkie motory wojenne i przedwojenne które były po wojnie w Polsce były kupowane orginalnie w Polsce. Naród był biedny, w Polsce było około 68 000 motocykli i około 30 000 samochodów w połowie lat 30 -tych. Wychodzi więc na to że te które po wojnie były zostały po Niemcach i Rosjanach. Jesli chodzi o DKW chłodzone cieczą to są to modele SS (SUPER SPORT) w poj. 500 i 600, SPORT 500 i ZSW 500. Obecnie w Polsce wiem o jednym SS 600 lub 500 sprowadzonym z Niemiec około 2005 roku ale zapewne jest ich więcej. Po wojnie niektórzy kierowcy wyścigowi startowali na nich ale te egzemplarze ze zdjeć albo są obecnie maskami itp. w naszych autach
albo dawno wyjechały na zachód, TAK JAK BARDZO DUŻO INNYCH MOTOCYKLI. Można sie pocieszy że przynajmniej nie trafiły na złom
. Mam nadzieje że BROUGHT SUPERIOR SS 100 który po wojnie był w Warszwie nie trafił na złom, obecne jest to jeden z najbardziej prestiżowych motocykli przedwojennych. Czy ktoś z was słyszał w Polsce o DKW BLOCK 500??? BLOCK 200 , 300 i 350 to wiem że są ale o 500 nigdy nie słyszałem, ale pewnie też są.
ZDJECIA DKW SPORT 500 i SUPER SPORT 600 :

BROUGHT SUPERIOR SS 100

ZDJECIA DKW SPORT 500 i SUPER SPORT 600 :

BROUGHT SUPERIOR SS 100

BŁAD
pisze się BROUGH SUPERIOR
jak ktoś chce zobaczyć i posłuchać o nim to tu jest ciekawy film http://www.youtube.com/watch?v=pKqp1NFoUEM . Ten ze zdjecia które dałem został sprzedany za 166,500 Funtów
na aukcji Bonhams w Stafford...
-
Żaba
- Zwykły forumowicz
Na jesiennym bazarze był BLOCK 200 na sprzedaż, oryginał w ładnym stanie za 12 lub 13 tyś zł.
Niestety nie mam zdjęcia
Widać go troszkę na tej fotce (stoi za SB 200)

Odnośnie części do DKW to miałem ochotę na ten licznik... ale w tym czasie poczyniłem inne zakupy i odpuściłem. Jeden z tych cenniejszych detali.
http://archi.inosak.org/imgdb/item793948686_1.html
Niestety nie mam zdjęcia

Odnośnie części do DKW to miałem ochotę na ten licznik... ale w tym czasie poczyniłem inne zakupy i odpuściłem. Jeden z tych cenniejszych detali.
http://archi.inosak.org/imgdb/item793948686_1.html
-
Żaba
- Zwykły forumowicz
Cena chyba rekordowa za motocykl?MATIDKW pisze:BROUGH SUPERIOR Ten ze zdjecia które dałem został sprzedany za 166,500 Funtówna aukcji Bonhams w Stafford...
Na tej stronie w ofercie jest trochę ciekawych motocykli. Można sobie pomarzyć o niektórych egzemplarzach ...
http://www.yesterdays.nl/-c-115.html