Bardzo ciekawy, refleksyjny i zawierajacy wiele smutnej prawdy o prawdziwych Kresach RP, artykuł Dr Lucyny Kulińskiej.
O trudnej historii i o jej zapominaniu... chyba celowym. Ktoś widać ma w tym interes?
Polecam tym, którym słowo Kresy mówi coś więcej niż okolice Tomaszowa. http://portalwiedzy.onet.pl/4869,68489, ... pisma.html
Im bardziej zależy komuś na naszej niepamięci, tym bardziej powinniśmy dbać o przypominanie i rozwój świadomości naszej przeszłości
Od jednego NSU, lepsze jest tylko... dwa, a nawet trzy...
Jako że i mnie interesują Kresy też poczytałem.
Mam trochę przedwojennych Tygodników Illustrowanych gdzie ukazywał się cykl artykułów odnośnie Kresów Wschodnich, ale tych dalszych, które straciliśmy wcześniej.
Jeśli będzie zainteresowanie to zeskanuję.
Tymczasem artykuł poświęcony mojej babci, który ukazał się w Tygodniku Tomaszowskim z mojej inicjatywy (dotyczy oczywiście Kresów).
czytalem ten tekst zaraz jak tylko "wskoczyl". Do tego wlasnie skonczylem ciekawa, choc troche "komunistyczna" (1980 rok wydania) ksiazke o historii naszych stron. O tym jak zyli sobie obok siebie dziesiatki lat Polacy Zydzi Ukraincy Ormianie Litwini a nawet Niemcy z kolonizacji jozefinskiej. Przy pomocy Austrii Moskwy i Hitlera w ciagu 10 lat wyniszczono ludzi i kraj a nieufnosc i nienawisc zostala do dzisiaj. Nawet w trakcie czytania aktukolu nawiazala sie rozmowa z przypadkowa kobieta ktora opowiedzial mi historie jej ojca w Hrubieszowie, sasiedzi-dobrzy przyjaciele ukraincy poprosili o pomoc w przeprowadzce i podstepnie w potworny sposob zamordowali, potem jeden z mordercoow byl sekretarzem pzpr nie ponoszac zadnych konsekwencji. Zastanawialem sie czy nasze pokolenie ma prawo wybaczyc? - niewiem, ale wyciagnac reke, chyba powinnismy sprobowac. Na naszych walkach zawsze kozystala Moskwa i Berlin
wlasnie o to chodzi Kora zeby Twoje pokolenie znalo historie, nas uczono tej nieprawdziwej w polskich szkołach. Teraz Niemcy, Rosjanie, Ukraincy czy nawet Amerykanie falszuja fakty na swoja korzyść . Niedlugo wyjdzie ze Polska rozpętała II wojne swiatową