Pierwszy motocykl.

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Clint Eastwood

Pierwszy motocykl.

Post autor: Clint Eastwood »

Cześć, nazywam się Paweł. Już od dawna interesowały mnie motocykle ale dopiero teraz mogę spełnić swoje marzenie i kupić coś własnego. Dlatego szukałem odpowiedniego forum na którym będę mógł w miarę możliwości rozwijać swoje zainteresowanie. Niedawno utrzymałem uprawnienia do prowadzenia motocyklu. Do dyspozycji mam od 4000 do 6000 tys. Nie jestem idiotą. Wiem, że pierwsze kilometry są trudne. Nie mam ochoty się od razu zabić :D Potrzebuje motoru sportowo turystycznego. Chyba tak się je nazywa. Nie chce "ścigacza". Proszę w miarę możliwości pomóc mi w wyborze jakiegoś modelu. Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
buba
Zwykły forumowicz
Motocykl: sprzedany

Post autor: buba »

Cześć Paweł :wink:
Co do wyboru modelu na pierwsze moto: Suzuki GS500, Honda CB500 i Kawasaki ER5. Wszystkie sa bardzo dobre. Jezeli trafisz na zadbany egzemplaz to spokojnie mozesz juz sobie tylko wybrac ten ktory Ci sie bardziej podoba wizualnie i pod wzgledem jazdy itd... :wink: . W przedziale od 4-6 tys spokojnie cos znajdziesz ale moja rada i pewnie jak i wielu, kup moto tansze, a reszte kaski poswiec na fachowe ciuchy, ktore napewno Ci zostana dluzej niz pierwsze moto sprzedane po sezonie albo dwoch. Taka moja rada :wink:
PS. Mam do sprzedania fajnego GS'a w promocyjnej cenie :wink:
robiąc byle co, stajesz się byle kim
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Pierwsze pytanie, na czym jezdziłeś i jak dawno :)
Jak to mówią i na 500 można się załatwić, tak więc są dwie opcje:

1. 500 gdzie oprócz tych modeli co wymienił buba jest jeszcze GPZ 500 jest to jedyna 500 chłodzona cieczą i o mocy 60KM
2. jeżeli czujesz się pewnie, poleciłbym Yamahe 600 Fazer 98KM sprzęcik bardzo przyjemny, elastyczny silnik ale o tym modelu najlepiej moze wypowiedzieć się Jaro, przy tym wszytskim ekonomiczny:) tylko jedno ale
na ten sprzęt trzeba mieć chociaż z 7-8 tys,

Moim pierwszym faktycznie mocniejszym sprzetem był Suzuki GSX600F, którym pośmigałem tylko sezon i zmiana na cos większego. Wszystko też uzależnione jest jednak od wieku kierowcy, zapewne każdy to przyzna ze wraz z wiekiem innymi kategoriami się myśli jeśli chodzi o 2 kółka.
Sam mając 18 lat, tylko chodzila po głowie myśl ile fabryka dała, ale nie tedy droga, bo w tym wypadku ma się więcej szczęćia, niż rozumu...
Clint Eastwood

Motocykle nie są mi obce ale własnego jeszcze nie posiadałem oprócz Javy w czasach dzieciństwa :D Buba faktycznie, masz racje. Kombinezon i reszta są niezbędne. Za tydzień ruszam na praktyki hotelarskie. Znów wpadnie trochę waluty, będzie na profesjonalny ubiór. A co do tych motorków co mi przedstawiłeś właśnie o takie modele mi chodzi. Mam jeszcze okazję jechać w poszukiwaniu jednoślada na Litwę. Może i będzie taniej ale w skutek nieznajomości języka chodź się go uczę w klasie hotelarskiej, nie będę mógł się zapytać o wszystkie szczegóły. Na co zwracać uwagę kupując motor pod względem silnika? Bo takie rzeczy jak zarysowany lakier, naklejki itd na pewno mnie już nie zmylą. :roll:
Awatar użytkownika
ksylwia
Zwykły forumowicz
Motocykl: szerszenica

Post autor: ksylwia »

sebus00 pisze:Pierwsze pytanie, na czym jezdziłeś i jak dawno :)
Jak to mówią i na 500 można się załatwić, tak więc są dwie opcje:

1. 500 gdzie oprócz tych modeli co wymienił buba jest jeszcze GPZ 500 jest to jedyna 500 chłodzona cieczą i o mocy 60KM
\

i tu się nie zgodzę, że jedynie gpz jest cieczą chłodzony. Cb 500, Er 5 oba motocykle są chłodzone cieczą. Jedynie GS500 powietrzem. Oba te modele mają moc 60kM.

Ja na pierwsze kupiłam er5 mimo, ze szukałam cb500 - na razie nie narzekam ;)
Four wheels move the body, two wheels move the soul
Awatar użytkownika
Miramar
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda NTV 650

Post autor: Miramar »

Polecam honda ntv 650 ( sam mam taki ) porządny sport. - turyst. na wale kardana, stabilny w prowadzeniu, ponoć silnik nie do zajechania,
oprócz tego yamaha xj600 jest dobra,
wiele kilometrów zrobiłem też na gpz 500 to też dobra maszyna na start, lekka i łatwa w prowadzeniu ( na dłuższe trasy się nie nadaje - pozycja i zadupek jest jak w ścigaczu )
Ci, co przeprawiają się przez morze, zmieniają niebo nad głowami, ale nie żagle.
Awatar użytkownika
buba
Zwykły forumowicz
Motocykl: sprzedany

Post autor: buba »

Jeżeli masz powyzej 185cm wzrostu to na GS500 przy dluzszej trasie moze byc nieco nie wygodnie, przynajmniej mi jego male rozmiary po dwoch godzinach jazdy dokuczały i jezeli myslisz o jezdzie z plecakiem to rowniez odradzam z powodu sprego nachylenia siedzenia i tego ze kanapa do wilekich nie nalezy, wiec na trase CB500 albo ER5, ktorym nie jezdzilem ale jak ksylwia wspomniala "na razie nie narzekam" :) , to moto powinno byc dobre :wink:. Moja rada taka: sprobuj posiedziec albo sie przejechac kawaleczek(jak ktos pozwoli) czy wygodne i sam ocenisz jaki Ci sprzet pasuje aha no i przy ostrzejszym hamowaniu GS500 potrafi urazić męskosc :evil: wiec tez to przemysl bo na moto podskakiwac sie nie da dla zabicia bólu :evil: :twisted:. I pamietaj nie spiesz sie z zakupem! wlasciwe moto napewno sie znajdzie ale na spokojnie :wink:, ja gs'a kupilem bo wydawalo mi sie ze bedzie w sam raz ale w praniu i w miare nabierania doswiadczenia czlowiek zaczyna wszystko zauwazac 8) wiec kup to co bedzie Ci odpowiadało :wink: . Tom sie rozpisał hehe :twisted: :D i mozna by tak pisac i pisac..... :D 8)
robiąc byle co, stajesz się byle kim
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Kazdy z polecanych powyzej da rade. Ja polecilbym Ci cebulke z owiewka albo wlasnie dywersje 600. Wez kogos obcykanego na ogledziny. Chcesz tu tu poczytaj na co patrzec:
http://www.kresowe.forum.motocyklowe.or ... ght=#36384
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Clint Eastwood

Dzięki panowie za dobrą radę. Na pewno się przydadzą. Nie będzie mnie teraz miesiąc, jadę na praktyki. Zapraszam "Wojtkowizna" 10 km przed Olsztynem. Pensjonat Leśne Wrota :D Taka praca. Do zobaczenia, do usłyszenia;p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”