XJ600-Problem z odpaleniem

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
Mix221
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XJ 600 51j

XJ600-Problem z odpaleniem

Post autor: Mix221 »

Witam mam taki problem od miesiąca jestem posiadaczem YAMAHY XJ 600 z 88r. Zaniepokoiła mnie jedna rzecz a mianowicie dwa razy zdarzyło mi się że nie mogłem jej odpalić na zimnym silniku po nocy gdy rano próbowałem ją odpalić nici dałem jej przysłowiowego kielicha i zapaliła od razu , problem znikną .Teraz zapala na pół obrotu.Jak zdarzyło mi się to myślałem że to wina tego że nie przełączyłem na rezerwę i nie dostała paliwa ale drugi raz miałem ponad pół zbiornika i to samo nie wiem co może być przyczyną może ktoś miał podobny problem :shock:
Awatar użytkownika
BART
Zwykły forumowicz
Motocykl: CBR 1100 xx , Honda XL 600 R, WSK 175

Re: PROBLEM Z PALENIEM

Post autor: BART »

wymian filtra paliwa jeżeli masz , Czyszczenie gaźników moim zdaniem na początek później regulacja . Jeżeli to nie pomoże to trzeba będzie szukac dalej , a i jeszcze jedno w zależności w jakiej kondycji masz akumulator , jak słaby to tez tak może się robi , po nalaniu kielicha odpala i go podładowuje i później jest ok . Pozdrawiam
Motocykl = życie
Awatar użytkownika
Mix221
Zwykły forumowicz

Bateria jest już leciwa i słaba po paru kręceniach siada spróbuję ją wymienić .Dzięki za poradę :D .A ci do gaźników nie chciałbym ich zaczepiać bo moto ładnie pracuje i nie chcę tego psuć . A jakie są objawy brudnych i rozregulowanych gaźników ?
Awatar użytkownika
cziken
Zwykły forumowicz

Post autor: cziken »

Jeśli motocykl pracuje stabilnie na biegu jałowym a w całym zakresie obrotów poprawnie oddaje moc bez szarpnięć czy dziur w gazie, to gaźniki zostawiasz w spokoju. Podstawą sprawnego rozruchu jest silna bateria !!!
Awatar użytkownika
Mix221
Zwykły forumowicz

Super jeżeli tak to gaźniki mam w porządku a bateria jest słaba na pewno. Bałem się bo jest to mój pierwszy czterosuw i nie wiem czy jest u mnie w okolicy jakiś dobry fachowiec. A moja wiedza nabyta na komarkach ,wsk i MZ jest za mała do czterech gaźników mógłbym coś sp.......ć dzięki za porady pozdrawiam 8)
Awatar użytkownika
OlseN
Zwykły forumowicz
Motocykl: Fireblade 98'

Post autor: OlseN »

Szczerze mówiąc, gaźniki starych japonii nie różnią się zbyt wiele od tych w MZ, więc śmiało można się za nie brać jeśli to ich wina. Ale fakt, po co ruszać skoro są OK.
Możesz też mieć coś ze ssaniem skoro na zimnym jest tylko problem.
Awatar użytkownika
Mix221
Zwykły forumowicz

Właśnie na zimnym ale zdarzyło mi się to dwa razy , a poza tym jest zimny to zapala bez ssania dam ssanie silik wyrównuje obroty ale tak w połowie zakresu działania dźwigni dam do końca to silnik zachowuje się tak jak bym nie dawał go wcale gdy mam je w połowie obroty wzrastają do ok 2000 obr/m .W sumie to zdarzyło mi się to tylko dwa razy , ale kupiłem ten motor by wyjechać w dalszą trasę czy jakiś zlot mam nadzieję pośmigać nim trochę i nie chcę niespodzianek na drodze wolę się upewnić :) .Moim marzeniem zawsze było pojechać na zlot a jak bym musiał pchać maszynę nie ? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 maja 2010, 20:32 przez Mix221, łącznie zmieniany 1 raz.
ZEN

Post autor: ZEN »

Zajedź do Erwina, do Zamościa lub do Cykusia z Bełżca, chłopaki popatrzą fachowym okiem i na pewno znajdą rozwiązanie twojego problemu.
Raben

Post autor: Raben »

A sprawdzałeś pompę paliwa i membrany w gaźnikach ??
Awatar użytkownika
BART
Zwykły forumowicz
Motocykl: CBR 1100 xx , Honda XL 600 R, WSK 175

Post autor: BART »

z tego co wiem to chyba w tym modelu nie ma pompy paliwa tylko grawitacja , a membrany myślę że by strasznie nie równo chodził
Motocykl = życie
Awatar użytkownika
Mix221
Zwykły forumowicz

W tym sęk że pracuje ona idealnie równiutko pali na pół obrotu nie ma żadnych wahań obrotów od
1000 obr/m do 8000 obr/m więcej gazy nie dawałem bo po co katować silnik .Problem ten wystąpił dwa razy ale użytkuję moto co dziennie wydaje mi się że BRAT miał rację ,że może to być przyczyna słabego akumulatora .
A mam pytanie ,kto mógłby mi doradzić kufry bo znalazłem dwie oferty i nie wiem czy warto je kupować podkreśle że mam oryginalne stelaże http://moto.allegro.pl/item1047815659_k ... arnow.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://moto.allegro.pl/item1046541319_k ... kazja.html" onclick="window.open(this.href);return false; i ile są warte
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”