Chciałem Was poinformować o pewnym przypadku który mi się ostatnio przytrafił. Mianowicie mój motocykl wystawiłem na allegro, po paru dniach dostałem smsa po angielsku treści "cześć, jestem Ditte i jestem zainteresowany Twoim motocyklem. Proszę, napisz na mail: m.ditte7@gmail.com jego stan techniczny, co było w nim wymieniane i ostateczną cenę ... " ect . Oczywiście numer telefonu posiadał kierunkowy faktycznie z Anglii jak później sprawdziłem. Odpisałem mu na maila, opisałem stan motocykla, cene, ... .
Po paru godzinach dostałem wiadomość zwrotną że odpowiada mu cena i jego stan i jest bardzo zainteresowany. Nastąpiła wymiana paru nastepnych wiadomości, gość sprawiał wrażenie bardzo "napalonego", poza tym nie bawił się w żadne grymasy cenowe, nie chciał nawet nic negocjować. W nastepnym mailu pytałem się skąd jest i jak zamierza rozwiązać choćby kwestie transportu i formalności, a także skąd jest.
Odpisał: " Thanks for the email. My name is Ditte, I'm a British. Am satisfied with the price and the great condition of your bike and i would like to get it as soon as i can. I will be able to make payment through PayPal (http://www.paypal.com" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;), As you know it is the best way to pay for online purchases. Pls get back to me as soon as possible, and i will make all transportation preparations for it to be transported to my home. So do get back to me with your PayPal Details such as Your Name, PayPal E-mail, Also send me your Phone Number so that i can proceed with the payment.
I hope that is clear and i wait to read from you soon.
Thanks"
Zastanowiłem się nad tą całą sytuacją, która wydała mi się bardzo dziwna. Z góry podchodziłem do niej z dystansem, z wielu względów. (np. na ebay'u znalazłem motocykle takie jak moje z ceną o wiele, wiele niższą). Wpisałem w internet Ditte PayPal i inne kluczowe słowa ... no i się zaczęły. Wpisy na różnych forach internetowych jako że jest to oszust itp ... .
Streszczając. PayPal jest to w pewnym sensie pośrednik finansowy do transakcji miedzynarodowych. On przelewa pieniądze na PayPal za motocykl, są tam zaksięgowane. Ja, mając rzekomą gwarancję że pieniądze są bezpieczne u zaufanego i cieszącą się dobrą sławą pośrednika, wysyłam motocykl do nowego właściciela. On motocykl ten otrzymuje lecz działają chyba jakoś w grupie ponieważ twierdzi że go nie otrzymał lub coś się nie zgadza ... nie wiem. nie wnikam w to. Istotne jest to, że po tym wszystkim wycofuje pieniądze z PayPal (z PayPal możemy przelać pieniądze na swoje konto tylko wtedy, gdy kupujący stwierdzi że otrzymał przesyłkę).
Tak wywnioskowałem z wypowiedzi innych. Ile w tym prawdy nie wiem. Chodziło mi tylko o przybliżenie Wam wybitnej postaci jaką jest Matthew Ditte.
Parę dni temu brat, który sprzedaję motocykl z Radomia, powiedział mi że
i do niego napisał gość z Anglii o podobnej tematyce ... inny mail ale ... ale zamiary te same. Tak więc; sprawdzić swój język angielski - jak najbardziej, dobić z nim "targu" - nie
ciekawych odsyłam do wyszukiwarki, wystarczy wpisać imię i nazwisko i już sa o nim wpisy na innych forach