Duże, tylne siodło ( od czego??? )

Rycerze motocyklizmu.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Duże, tylne siodło ( od czego??? )

Post autor: MATIDKW »

Kupiłem na Allegro siodło tylne za 50 zł, w ogłoszeniu było: "duże tylne siodło, może od SHL" . To co dziś po odebraniu z poczty znalazłem w kartonie, do SHL by zbytnio nie pasowało. Siedzisko ma tylną szerokość 43 cm !!! JEST OGROMNE, posiada 4 stopniową regulację twardości za pomocą składanej wajchy z tyłu. Wyglądało ono tak:
Obrazek

Po oględzinach okazało się że derma na nim nie jest orginalna...ale pod dermą była ORGINALNA SKÓRA całkiem ładnie zachowana, okazało się też że ucho do trzymania rąk jet dorobione z blaszki wygiętej młotkiem, prawdopodobnie orginalnie była to rączka drewniana na stelażu metalowym. Obecnie wygląda ono tak:
Obrazek Obrazek

Wiecie może do jakich motocykli stosowano orginalnie to siodło i jakiej jest ono marki???
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Ze względu na to że zdjęcie nie oddaje rozmiarów tego siodła dodaję zdjęcie na którym obok siodła stoi normalne siodło stosowane w motocyklach pojemności 125-200 ccm, czyli np. w SHL M 04 czy DKW 200 by się ładnie komponowało z resztą motocykla.
Obrazek
Komar
Zwykły forumowicz
Motocykl: Jawa 350

Post autor: Komar »

Rzeczywiście potężne siedzenie. Może było ono montowane w jakimś Indianie czy innym podobnym Amerykańskim jednośladzie? Francuski Gnome Rhome?
...Wolność i przestrzeń niczym nieograniczona..
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Gdzie Indian :shock: , bez przesady. Jest w tym siodle coś dziwnego, bo skóra jest zamocowana nitami...takimi jak w hełmach niemieckich. Te nity trzymają razem skórę i blaszki które się zaczepia do siodła.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Zdjąłem skórę, na nitach są bicia: WW 39 .
Obrazek
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Sziedzenia w amerykańcach są z tłoczonej blachy i obite skórą (podobnie jak w SHL M04)

Moim zdaniem to siedzenie do jakiegoś niemca - mocowane do bagażnika.
Ciekawe rozwiązanie regulacji twardości, to pewnie jakaś wersja luksusowa?
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Przejrzałem wiele przedwojennych zdjeć które mam w komputerze , w poszukiwaniu podobnego siodła i nic. Mój ojciec znalazł zdjęcie na którym widnieje takie samo, stelaż jest identyczny (widać to po powiększeniu zdjęcia) . Założone jest przy NSU 501 / 601 TS .
Obrazek
Komar
Zwykły forumowicz
Motocykl: Jawa 350

Post autor: Komar »

Ja podziwiam wiedzę i uparte dążenie do celu Matiego.
...Wolność i przestrzeń niczym nieograniczona..
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Nie przesadzaj, ja się poddałem po kilku godzinach oglądania, znalazł to mój ojciec, w sumie przez przypadek, bo wieczorami zamiast oglądać jakies badziwie w TV przegląda moje płyty z przedwojennymi zdjęciami i akurat zwracał uwagę na siodła.
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

Siodło już wypiaskowane i pomalowane proszkowo na czarno, następnie będzie lekko zmatowione, pomalowane podkładem, w kilku miejscach poszpachlowane i pomalowane.
Obrazek
Na elemencie do nastawiania twardości jest wybity napis DRP , czyli jak pewnie wiecie to skrót od Deutsche Reichs Patent co świadczy o pochodzeniu niemieckim. Wcześniej napisu nie było widać pod kilkoma warstwami farby.
Obrazek
GhoustDragon

Post autor: GhoustDragon »

Mój znajomy ma NSU 601... jak się z nim zobaczę to podpatrzę jak to u niego wygląda...
Awatar użytkownika
MATIDKW
Zwykły forumowicz

No spoko, zobacz, ale to ze On ma NSU nie oznacza że ma akurat takie same siodło (gdyby to było przednie to mogło by tak być). Siodła tylne i podnóżki tylne były wyposażeniem dodatkowym i nawet jak patrzyłem na inne przedwojenne zdjęcia NSU TS to nie miały takich tylnych siodeł jak moje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Weteran”