Instalacja Turbo do motocykla
-
rezor-151
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: CBR 600
Instalacja Turbo do motocykla
Witam, mam takie nie Typowe pytanie o motocyklach na gaźnikach posiadających Turbinę.
1. gdzie dostanie taką Turbinę i czy z auta podejdzie?
2. czy seryjny silnik o mocy 130km np w mojej Hondzie sc24 wytrzyma?
3. jak gaźniki zareagują na dwukrotnie większą siłę zasysania?
4.na jaki przyrost mocy lub momentu mogę liczyć?
temat może troszkę głupi ale lubię takie kombinację:)
1. gdzie dostanie taką Turbinę i czy z auta podejdzie?
2. czy seryjny silnik o mocy 130km np w mojej Hondzie sc24 wytrzyma?
3. jak gaźniki zareagują na dwukrotnie większą siłę zasysania?
4.na jaki przyrost mocy lub momentu mogę liczyć?
temat może troszkę głupi ale lubię takie kombinację:)
- Walus1
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Yamaha FJR
samodzielny montaż turbo do moto ?? hehe spoko.
Turbina powinna dmuchać a nie ssać. W ty drugim wypadku w jaki sposób chcesz dobrać dyszę główna do gaźnika ? w jaki sposób dobrać turbinę i jak to pospinać z wydechem który to napędza typową samochodową turbinę, bo sam zasys powietrze nie da niczego. Kolektor ssący - jak wykonać go tak aby rozdział powietrza był równy ? to nie takie proste jak podanie powietrza na przepustnicę w aucie. W moto masz z tego co rozumie 4 gaźniki
Poza tym jak się ma do tego rozprężenie silnika który się standardowo wykonuje w autach przy montażu turbiny co by ochronić go przed zniszczeniem głowicy i pozaginaniem korbowodów. Pomijam sprawy wzmocnienia tłoków i korb silnika i kupy innych nie tanich rzeczy
Sama regulacja po montażu ? na ucho i oko ? gwarantuje że stopisz tłoki. Ja stopiłem w silniku w aucie
(za bogato powietrza było i afr wzrosło do takiego stopnia że temperatura spalin przekroczyła 1000 st.C
)
Ale powodzenia w zabawach
Turbina powinna dmuchać a nie ssać. W ty drugim wypadku w jaki sposób chcesz dobrać dyszę główna do gaźnika ? w jaki sposób dobrać turbinę i jak to pospinać z wydechem który to napędza typową samochodową turbinę, bo sam zasys powietrze nie da niczego. Kolektor ssący - jak wykonać go tak aby rozdział powietrza był równy ? to nie takie proste jak podanie powietrza na przepustnicę w aucie. W moto masz z tego co rozumie 4 gaźniki
Poza tym jak się ma do tego rozprężenie silnika który się standardowo wykonuje w autach przy montażu turbiny co by ochronić go przed zniszczeniem głowicy i pozaginaniem korbowodów. Pomijam sprawy wzmocnienia tłoków i korb silnika i kupy innych nie tanich rzeczy
Sama regulacja po montażu ? na ucho i oko ? gwarantuje że stopisz tłoki. Ja stopiłem w silniku w aucie
Ale powodzenia w zabawach
-
Jacekxx
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: yamaha raider
Tutaj masz artykuł z którego dowiesz sie więcej o seryjnych motocyklach z turbo http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... _seryjnych
-
simon650
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Suzuki LS 650 Savage
Witam!Temat powiękrzania mocy jest bardzo ciekawy!Wiem,że jest mnóstwo firm które oferują tak zwane kity,które zwiękrzają wytrzymałość silników seryjnych z doładowaniem.Oferują kute tłoki,tytanowe korbowody,wzmocnione sprzęgła i wiele wiele części.Moim zdaniem nie opłaci się,bo wystarczy mała pomyłka w obliczeniach i cała praca i kasa idzie na marne.Ale jak kogoś stać to czemu nie? 
Fixing the Shadow!