Kupno Starej Japonii

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Rybson

Kupno Starej Japonii

Post autor: Rybson »

Witam wszystkich, przyszedł czas na kupno motocykla, wiadomo że fundusze są mocno obcięte (2000zł - 2500zł jak dobrze pójdzie) ... wiec chciałbym kupić starego Japońca, cały czas przeglądam allegro znalazłem dwie całkiem ciekawe oferty:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1829553

http://allegro.pl/item995575955_kawasak ... amaha.html

Potrzebuje waszej porady, przychylałbym się do Kawasaki gdyż jest rzut beretem od mojego miasteczka, chyba w całkiem niezłym stanie, przebieg spory choć rzeczywisty jest zapewne dwa razy większy...

Chciałbym kupić coś co mi posłuży przynajmniej jeden sezon bez większych problemów.

Co myślicie o tych motorkach, może macie jakieś alternatywne rozwiązanie?
Pozdrawiam :)
rybak68
Zwykły forumowicz
Motocykl: V-Star 1100 C

Post autor: rybak68 »

Suzuki jest całe malowane,a silnik wygląda jakby ostatnie 10 lat leżał za stodołą i brak rejestracji.Kawa wygląda na używaną i jest zarejestrowana.Jak masz blisko obadać można,kupować nie musisz.
Awatar użytkownika
Miramar
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda NTV 650

Post autor: Miramar »

za te pieniądze nie kupi się ideału :
suzi pewnie szorowała po asfalcie skoro właściciel ją przemalował,
kawa trzyma niskie obroty ale w tym wieku motocykla z gaźnikami bywa różnie
Zawsze najlepiej sprawdzić samemu i nie ufać opisowi aukcji
Ci, co przeprawiają się przez morze, zmieniają niebo nad głowami, ale nie żagle.
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

rybak68 pisze:Suzuki jest całe malowane,a silnik wygląda jakby ostatnie 10 lat leżał za stodołą i brak rejestracji.Kawa wygląda na używaną i jest zarejestrowana.Jak masz blisko obadać można,kupować nie musisz.
A czego sie tu spodziewac po 20 letnim motocyklu za 2500? To oczywiste, ze taki lezal we wszytskich mozliwych pozycjach, byl rozbierany i skladany wiele razy i przejechal pol kuli ziemskiej :D
Rybson, nie patrz na stan wizualny, czy przebieg, tylko na faktyczny stan techniczny. Co, kiedy i czy naprawde bylo wymieniane. Jesli nie chcesz np takiej MZ, to poszukaj na mototargu np, czy moze u kogos znajomego, co ciagnie zlom z niemcowni czy jakiejs innej bellgii.
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
rybak68
Zwykły forumowicz
Motocykl: V-Star 1100 C

Post autor: rybak68 »

Miramar,Piotrek macie rację że za te pieniądze trudno wymagać by sprzęt był idealny,ale jestem pewien że można znaleźć coś na 1-2 sezony co nie zrujnuje kieszeni remontami.Trzeba tylko pojeździć i duużo oglądać .
Rybson

Macie rację, jeśli ktoś z was by miał jakieś info o takowym sprzęcie w naszej okolicy, dajcie znać!
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Miramar
Zwykły forumowicz

rybak68 pisze:Miramar,Piotrek macie rację że za te pieniądze trudno wymagać by sprzęt był idealny,ale jestem pewien że można znaleźć coś na 1-2 sezony co nie zrujnuje kieszeni remontami.Trzeba tylko pojeździć i duużo oglądać .
Oczywiście, że można kupić sprzęt na dwa sezony, nauczyć się jeździć, trochę ponaprawiać, poznać budowę motocykla i za jakiś czas kupić coś lepszego tylko czy nie szkoda wydawać 2500,- na dwa sezony ? :D
Ci, co przeprawiają się przez morze, zmieniają niebo nad głowami, ale nie żagle.
Rybson

Re: Kupno Starej Japonii

Znalazłem dziś coś takiego:

http://moto.allegro.pl/item1008472928_h ... gs_xj.html

Wygląda bardzo dobrze, te silniki są dość dobre słyszałem, cena jest bardzo zadowalająca.
Dzwoniłem do gościa, pytałem się ile bierze oleju, powiedział że litr na 1000km fakt to trochę sporo
mówił że ma go od 5 - ciu lat i zużycie było cały czas takie samo.
Myślę że jakbym pilnował poziomu oleju to mógłbym spokojnie pojeździć sezon czy ze dwa.
Co wy na to?
Awatar użytkownika
Miramar
Zwykły forumowicz

Z tym braniem oleju to coś nie tak, nie jestem specjalistą ale :
1. nie powinien brać tyle oleju
2. jeśli bierze to znak, że zużyte są pierścienie lub coś w tym stylu,
3. jeśli pkt 2 to czeka cię remont silnika
jak to mówią :
:D nie wszystko złoto co się świeci, nie wszystko g....o co źle pachnie :lol:

Szukaj dalej :lol:
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Jako pierwsze moto miałem właśnie VT500, tylko troszęczkę w innym ubranku. Silniki są trwałe, o dużej kulturze pracy z hydrauliczną regulacją luzów zaworowych, tyle że takie mało chopperowate bo wysokoobrotowe. Skrzynia biegów 6-cio biegowa co wg mnie jest wadą. Nie powinien brać tyle oleju - ten egzemplarz bym odrzucił, ale ten model na pierwsze moto polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”