CAR-AUDIO - bi-amping, zalety, wady - propozycje

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

CAR-AUDIO - bi-amping, zalety, wady - propozycje

Post autor: sebus00 »

Witam, dawno juz sie nie odzywalem na forum, jako ze przyszedł taki okres że ciagle brak czasu
a już całkliem na dwa kółka (nakreciłem w tym sezonie a z 50 km) , znalazłem więc tymczasowe
dodatkowe hobby car-audio :D

Ciekaw jestem, czy ktokolwiek na forum interesuje się tego typu doświadczeniami, sprawa ma się tak.
Po różnego typu modyfikacjach zakupu, sprzedaży, zamainy sprzętu, pozostało na takim sprzecie jak:
- piecyk Helixa DB FOUR 4x60RMS/120Music
- piecyk Helixa DB Two 2x80, ale pracuje w mostku 1x200RMS/400Music pod suba
- radio klasyka Alpine 7893r
- subwoofer Clariona 250RMS
- zestaw odseparowany głośników Helix Blue 62C 50RMS/150Music
- kondensator 1F

Taki sprzęt przyszło mi sprobować podpiąc w bi-ampingu, problem w tym, iż radio nie posiada aktywnej zwrotnicy,
a poszczególne komponenty jak tweetery są podłaczone pod osobne wyjścia końcówki, jak i woofery, pasmo w tym wypadku
pociąłem na wzmakach używając filtrów HPF - dla tweetera od 4kHz, dla woofera tnąc LPF do 4 kHz i filtrem BP z dołu
w okolicach 60-70Hz, Subwoofer na osobnej końcówce, nie ma z nim problemów.

Natomiast problem w tym że po tym zabiegu, głupieje w odsłuchu, suba musze przełaczac w przeciwfazie, scena mi sie
jakoś pogorszyła, tweetery przy dosyć głośnym graniu zaczynają krzyczeć, podejżewam problem w braku możliwości
ustawieć zbocza nachylenia. zaznaczam ze wszelkie ciecia na koncówkach sa podobno przy zboczu rzedu 12db/oct.

Tak więc, jak widzicie tego typu doświadczenia, jakie propozycje, tego rozwiazania, pomysły na zestrojenie tego sprzętu :)
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Re: CAR-AUDIO - bi-amping, zalety, wady - propozycje

Post autor: Jaro »

Robiąc aktywę trzeba się liczyć z precyzyjnym ustawieniem zwrotnic, wzmak tego nie daje, oczywiście są urządzenia do precyzyjnego ustawienia zwrotek ale trochę kosztują. Dlatego z założenia robi się aktywke opierając o radio z procem z wbudowaną zwrotką. Wszystkie te dolegliwości leżą w dużej mierze po stronie konfiguracji ( cięcie pasma, ustawienia czasowe ) jak i zamocowanie twetera w najlepszym położeniu. Oczywiście podstawą sa drzwi muszą być odpowiednio przygotowane ( głuszenie, zamknięcie wszystkich otworów technologicznych, zrobienie odpowiedniej komory pod głośnik ) inaczej może wystąpić problem z kick basem, rezonans itd
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz

Hmm jak widzę akurat w tym temacie nikt nie czuje klimatu oprocz Jara :)

Powróciłem do zwrotnic pasywnych i powrociła scena :)
Awatar użytkownika
Dzwiedziu
Zwykły forumowicz
Motocykl: SUZI GSXR 1000 K8

Post autor: Dzwiedziu »

Seba czy ześ Ty zyywariowal :-) strasznie sie nameczylem czytajac ten car audiowy dialekt :-)- i na dodatek nic z tego nie kumam he he zostaw te graty i szykuj sprzeta na zloty - pozdro Seba :-)
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

Post autor: Piter »

Przypomnij sobie Sebek czasy gdy maluchem się śmigało pod ogólniak a z Safari leciało "graj stara płyto" :P To chyba już nie wróci hehe
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz

<lol> Hee to były czasy, pierwszy raz zobaczyłem, ze jest możliwość schowania sie pod przednim siedzeniem
w maluchu czego dokonał Remo <lol>
Awatar użytkownika
Kox
Zwykły forumowicz
Motocykl: Był Suzuki Bandit 600, jest Honda TRX 450r

Post autor: Kox »

Jako laik poradzę się was w kwestii właśnie Car Audio. Jaki zestaw polecalibyście tak do 1500zł (radio, głośniki no i może sub+wmak), chciałbym aby było raczej na fabrycznych kablach bo kupa roboty z puszczaniem nowych kabli by była, chyba że na fabrycznych nie ma sensu to będę kombinatorykę uruchamiał... Chce aby ogólnie dźwięk był czysty z dobrym basem.
Dzięki z góry
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”