a już całkliem na dwa kółka (nakreciłem w tym sezonie a z 50 km) , znalazłem więc tymczasowe
dodatkowe hobby car-audio
Ciekaw jestem, czy ktokolwiek na forum interesuje się tego typu doświadczeniami, sprawa ma się tak.
Po różnego typu modyfikacjach zakupu, sprzedaży, zamainy sprzętu, pozostało na takim sprzecie jak:
- piecyk Helixa DB FOUR 4x60RMS/120Music
- piecyk Helixa DB Two 2x80, ale pracuje w mostku 1x200RMS/400Music pod suba
- radio klasyka Alpine 7893r
- subwoofer Clariona 250RMS
- zestaw odseparowany głośników Helix Blue 62C 50RMS/150Music
- kondensator 1F
Taki sprzęt przyszło mi sprobować podpiąc w bi-ampingu, problem w tym, iż radio nie posiada aktywnej zwrotnicy,
a poszczególne komponenty jak tweetery są podłaczone pod osobne wyjścia końcówki, jak i woofery, pasmo w tym wypadku
pociąłem na wzmakach używając filtrów HPF - dla tweetera od 4kHz, dla woofera tnąc LPF do 4 kHz i filtrem BP z dołu
w okolicach 60-70Hz, Subwoofer na osobnej końcówce, nie ma z nim problemów.
Natomiast problem w tym że po tym zabiegu, głupieje w odsłuchu, suba musze przełaczac w przeciwfazie, scena mi sie
jakoś pogorszyła, tweetery przy dosyć głośnym graniu zaczynają krzyczeć, podejżewam problem w braku możliwości
ustawieć zbocza nachylenia. zaznaczam ze wszelkie ciecia na koncówkach sa podobno przy zboczu rzedu 12db/oct.
Tak więc, jak widzicie tego typu doświadczenia, jakie propozycje, tego rozwiazania, pomysły na zestrojenie tego sprzętu