Kłopot z biegami

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
raf1986

Kłopot z biegami

Post autor: raf1986 »

Witam!!!
Mam problem z biegami a mianowicie w górę wchodza dobrze bez zastrzezen ale niestety cos nawala bo jak chce zredukowac to czasami nie moge np jak sie zatrzymam i mam 5 to nie moge zejsc do jedynki musze sie nameczyc zeby zeszło co moze byc tego przyczyna?
wally

Post autor: wally »

W programie " Motocyklicznie" na TVN Turbo opisywano podobne zachowanie skrzyni . Jest to efekt długotrwałego, niewłaściwego redukowania biegów. Przy jednym naciśnięciu klamki sprzęgła redukujemy tylko o jeden bieg w dół. Redukowanie " ciurkiem" po pewnym czasie uszkadza skrzynię, co się objawia "wyskakiwaniem " biegów. Ale czy w tych przypadkach tak jest? Niestety trzeba do specjalisty.
Awatar użytkownika
cykuś
Zwykły forumowicz
Motocykl: V MAX EGLI

Post autor: cykuś »

Może sprzęgło ci słabo wysprzęgla to wtedy tak może się robić wystarczy wtedy lekko popuscic sprzęgło to biegi sie wyrównają i można zredukować.
raf1986

A gdzie znajde dobrego mechanika od motorków?
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

He jeden z lepszych jakich znam odpowiedział ci post wcześniej - umawiaj się w kolejkę - Cykuś
Ostatnio zmieniony piątek, 6 czerwca 2008, 18:29 przez DOK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cziken
Zwykły forumowicz

Post autor: cziken »

Biegi nigdy nie będą szły w dółdobrze gdy się zatrzymasz. Biegi trzeba redukować stopniowo wytracając prędkość, starając się nie dopuścić do zatrzymania motocykla na wyszszych biegach. Myślę, że to nie awaria skrzyni a nieumiejętność operowania biegami i klamką sprzęgła. Daj się przejechać komuś objeżdżonemu na sportach to Ci powie jak się rzeczy mają :wink:
raf1986

Ale własnie o to chodzi ze w czasie jazdy to o jeden zredukuje pozniej juz nieche musze kilka razy a nawet kilkanascie zeby znowu o jeden zredukowac wczesnbiej było ok teraz sie cos porobiło
Awatar użytkownika
cziken
Zwykły forumowicz

Post autor: cziken »

To problem jest z zabierakiem mechanizmu zmiany biegów lub sprzęgłem. Uszkodzona skrzynia ma inne objawy. Wpadnij do krasnegostawu to Ci pomogę. Muszę zobaczyć ,ale myślę, że to nie jest poważna awaria
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

a przypadkiem jak skrzynia jest synchroniczna to mozna zmieniac biegi bez sprzegla, tylko oczywiscie od 3 w gore i od 6 do 3
Ja osobiscie bez sprzegla zmieniam w gore i ladnie wchodza, oczywiscie trzeba wyczuc sprzeta i odpuszczac gaz delikatnie przy kazdorazowej zmienie. redukowanie bez sprzegla jakos mi gorzej wychodzi wiec juz uzywam sprzegla
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

sebus00 pisze:a przypadkiem jak skrzynia jest synchroniczna to mozna zmieniac biegi bez sprzegla, tylko oczywiscie od 3 w gore i od 6 do 3
Chyba synchronizowana, w motocyklach taka nie wystepuje.
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
raf1986

Dzisiaj mi powiedziano ze to moze byc wina oleju czy wie ktos cos na ten temat?
Czy przez olej tez moze tak byc?
Bondi

Post autor: Bondi »

Przy wlaczonym silniku powinno sie zrzucac biegi na postoju bez problemu
co innego przy zgaszonym wtedy trzeba czasem lekko pchnac moto w przod lub w tyl, a co do zmiany biegow bez sprzegla to juz przeciez w Jawie 350 bylo zrobione zmienianie biegow bez sprzegla, normalnie puszczasz gaz i bez sprzegla wrzucasz bieg, tak samo mam w swojej kawci. Ten bolczyk co odciaga tarcze sprzeglowe co kiedys ulamalem (kiedys pisalem o tym na forum) to jest z drugiej strony popychany przy ruszaniu dzwignia zmiany biegów. Mechanikiem nie jestem napisalem co wiem.
Awatar użytkownika
Wiatr w Polu
Zwykły forumowicz

Re: Kłopot z biegami

Post autor: Wiatr w Polu »

raf1986 pisze:Witam!!!
Mam problem z biegami a mianowicie w górę wchodza dobrze bez zastrzezen ale niestety cos nawala bo jak chce zredukowac to czasami nie moge np jak sie zatrzymam i mam 5 to nie moge zejsc do jedynki musze sie nameczyc zeby zeszło co moze byc tego przyczyna?
Jak dla mnie to normalne - na postoju przy włączonym czy wyłączonym trudno w dół zejśćCzasami trzeba (przy włączonym silniku) lekko klamkę puścić, żeby bieg załapał i wtedy można dalej "schodzić" (podobnie zreszta przy wyłączonym - puscić klamkę sprzęgła i dygnąć go do przodu, a następnie dalej redukować)
Jeśli w czasie jazdy nie masz problemów z zapinaniem biegów, to moim zdaniem jest ok.
raf1986

Ni niestety w czasie jazdy są problemy nie tylko na postoju
Bondi

Post autor: Bondi »

kurna no to masz teraz wydatek chyba rozbieranie calutkiego silniczka w morde
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”