Kłopot z biegami
-
raf1986
Kłopot z biegami
Witam!!!
Mam problem z biegami a mianowicie w górę wchodza dobrze bez zastrzezen ale niestety cos nawala bo jak chce zredukowac to czasami nie moge np jak sie zatrzymam i mam 5 to nie moge zejsc do jedynki musze sie nameczyc zeby zeszło co moze byc tego przyczyna?
Mam problem z biegami a mianowicie w górę wchodza dobrze bez zastrzezen ale niestety cos nawala bo jak chce zredukowac to czasami nie moge np jak sie zatrzymam i mam 5 to nie moge zejsc do jedynki musze sie nameczyc zeby zeszło co moze byc tego przyczyna?
-
wally
W programie " Motocyklicznie" na TVN Turbo opisywano podobne zachowanie skrzyni . Jest to efekt długotrwałego, niewłaściwego redukowania biegów. Przy jednym naciśnięciu klamki sprzęgła redukujemy tylko o jeden bieg w dół. Redukowanie " ciurkiem" po pewnym czasie uszkadza skrzynię, co się objawia "wyskakiwaniem " biegów. Ale czy w tych przypadkach tak jest? Niestety trzeba do specjalisty.
-
DOK
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Suzuki Intruder VS 700
He jeden z lepszych jakich znam odpowiedział ci post wcześniej - umawiaj się w kolejkę - Cykuś
Ostatnio zmieniony piątek, 6 czerwca 2008, 18:29 przez DOK, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegi nigdy nie będą szły w dółdobrze gdy się zatrzymasz. Biegi trzeba redukować stopniowo wytracając prędkość, starając się nie dopuścić do zatrzymania motocykla na wyszszych biegach. Myślę, że to nie awaria skrzyni a nieumiejętność operowania biegami i klamką sprzęgła. Daj się przejechać komuś objeżdżonemu na sportach to Ci powie jak się rzeczy mają 
-
raf1986
- sebus00
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm
a przypadkiem jak skrzynia jest synchroniczna to mozna zmieniac biegi bez sprzegla, tylko oczywiscie od 3 w gore i od 6 do 3
Ja osobiscie bez sprzegla zmieniam w gore i ladnie wchodza, oczywiscie trzeba wyczuc sprzeta i odpuszczac gaz delikatnie przy kazdorazowej zmienie. redukowanie bez sprzegla jakos mi gorzej wychodzi wiec juz uzywam sprzegla
Ja osobiscie bez sprzegla zmieniam w gore i ladnie wchodza, oczywiscie trzeba wyczuc sprzeta i odpuszczac gaz delikatnie przy kazdorazowej zmienie. redukowanie bez sprzegla jakos mi gorzej wychodzi wiec juz uzywam sprzegla
-
raf1986
-
Bondi
Przy wlaczonym silniku powinno sie zrzucac biegi na postoju bez problemu
co innego przy zgaszonym wtedy trzeba czasem lekko pchnac moto w przod lub w tyl, a co do zmiany biegow bez sprzegla to juz przeciez w Jawie 350 bylo zrobione zmienianie biegow bez sprzegla, normalnie puszczasz gaz i bez sprzegla wrzucasz bieg, tak samo mam w swojej kawci. Ten bolczyk co odciaga tarcze sprzeglowe co kiedys ulamalem (kiedys pisalem o tym na forum) to jest z drugiej strony popychany przy ruszaniu dzwignia zmiany biegów. Mechanikiem nie jestem napisalem co wiem.
co innego przy zgaszonym wtedy trzeba czasem lekko pchnac moto w przod lub w tyl, a co do zmiany biegow bez sprzegla to juz przeciez w Jawie 350 bylo zrobione zmienianie biegow bez sprzegla, normalnie puszczasz gaz i bez sprzegla wrzucasz bieg, tak samo mam w swojej kawci. Ten bolczyk co odciaga tarcze sprzeglowe co kiedys ulamalem (kiedys pisalem o tym na forum) to jest z drugiej strony popychany przy ruszaniu dzwignia zmiany biegów. Mechanikiem nie jestem napisalem co wiem.
- Wiatr w Polu
- Zwykły forumowicz
Re: Kłopot z biegami
Jak dla mnie to normalne - na postoju przy włączonym czy wyłączonym trudno w dół zejśćCzasami trzeba (przy włączonym silniku) lekko klamkę puścić, żeby bieg załapał i wtedy można dalej "schodzić" (podobnie zreszta przy wyłączonym - puscić klamkę sprzęgła i dygnąć go do przodu, a następnie dalej redukować)raf1986 pisze:Witam!!!
Jeśli w czasie jazdy nie masz problemów z zapinaniem biegów, to moim zdaniem jest ok.